Forløbet omkring borgmestersagen og den forhenværende kommunaldirektør har været særdeles uskønt. Men det der stikker allermest i øjnene er omkostningerne for borgerne. Ansvaret er udelukkende de politikere, der sad i Fredericia Byråd i perioden. I stedet for at stole blindt på advokater og forvaltning, burde de havde påtaget sig deres rette ansvar. Nu taber Fredericia Kommune også voldgiften og skal af med millioner.

Det er urimeligt at sager omkring embedsansatte skal vurderes af eksterne advokater til millioner af kroner. Det er urimeligt overfor skatteborgerne og en hån imod demokratiet. Hvorfor i alverden er der ikke sikret den nødvendige tilsynsmyndighed, så man helt kan undgå at skulle bruge alle disse penge på advokater?

Advokatfirmaet Horten har lukreret på denne amatørisme og skovlet et tocifret millionbeløb ind på Fredericia Kommune. Det er decideret vulgært, det vi har været vidne til. Hvorfor er disse regninger ikke blevet påklaget til Advokatnævnet? Hvor dyrt skal det være at tale i telefon? Ganske vist er advokater dyre, men det her er simpelthen for meget. Vi har fået aktindsigt i regningerne, og alle kan se, hvor vanvittigt det er. Men der er ingen skam i livet her. Selvom vi nu står foran svære budgetforhandlinger, så har man tilladt et enkelt firma at malke kommunekassen, samtidig med at selve sagen tydeligvis ikke kan holde vand. Så hvad har vi da fået for de mange millioner? I hvert fald ikke gode råd fra Horten. De har fejlet totalt.

Advokatnævnet har påbegyndt en generel undersøgelse af, hvordan man anvender de nu berygtede advokatundersøgelser med henblik på at skabe bedre rammer og regler. Fredericia-sagerne bør i den grad indgå i deres vurdering, for det skriger til himlen, hvordan disse uskønne og tvivlsomme konklusioner har kostet skatteborgerne i en kommune så dyrt. Sagen mod Jacob Bjerregaard er faldet fra hinanden. Politiet og anklagemyndigheden kan ikke se noget, der skal retsforfølges. Nu er sagen mod den tidligere kommunaldirektør også faldet fra hinanden.

Det er skandaløst.

Upåagtet, hvad man troede og hvad man formodede, så har man taget en tur i cirkus Fredericia og sendt regningen videre til borgerne. Det burde slet ikke være op til et byråd at tage stilling til spørgsmål om potentiel embedsmisbrug, for i lokalpolitik kan man være alt for tæt på embedsapparatet. Alt imens har mange af de ansvarlige politikere forholdt sig pinagtigt tavse, mens de har undskyldt sig med, i første omgang, den advokatundersøgelse man havde sat i gang, dernæst politianmeldelsen og behovet for at rydde op uden selv at sætte sig ind i sagerne, men blot lytte til eksperter og advokater. Vor herre bevares. Så er der heller ikke nogen grund til at forholde sig til, hvad man har besluttet og hvorfor. Men det er faktisk tilladt at læse og tænke selv.

Men borgerne er de reelle tabere. Både i forhold til den generelle retssikkerhed og ansvarlighed for lokalvalgte politikere, såvel som på grund af de mange millioner der er fosset ud af kassen til cirkusforestillingen. I den sidste ende er der nu kun larmende tavshed fra de ansvarlige, hvor ikke mindst de skråsikre vurderinger fra januar 2021 nu viser sig at være rene luftkasteller.

Kære byrødder – alle er blot mennesker, også forvaltning og advokater. De kan ikke mere end jer i sidste ende. Så sæt jer ind i tingene, og lav de rigtige vurderinger. Træk luft ind og brug den sunde fornuft. Det var ikke sund fornuft at bruge så mange millioner. De kunne være gået til mange andre vigtige aspekter i vores samfund, hvor pengene mangler om lidt i budgettet. Og ja – så siges det, havde vi ikke gjort noget, så havde vi også fået skæld ud.

Ja, men!

Der var mange andre løsninger, der ikke kostede millioner af kroner – og da man kunne se skriften på væggen, skulle man være stoppet. I det omfangsrige materiale, vi har læst og set undervejs, mærker og ser man også tydeligt den store mangel på ledelse og ønsket om en ny magtfordeling mellem politikere og forvaltning.

Men kære byråd – det er jer, borgerne har valgt. Det er jer, borgerne forventer tager magten. Det er jer, der skal bestemme – og næste gang, I hører: Eksperter siger, advokat siger, så gør som Inger Nielsen altid gjorde – tænk selv og stil spørgsmål!