Den nordiske koncern, Lantmännen, åbner i slutningen af 2020 et nyt og topmoderne genanvendelsesanlæg i Kongens Kvarter, Fredericia. Fredericia er valgt grundet den centrale beliggenhed og de multimodale transportmuligheder.

Totalentreprenøren KT Erhvervsbyg A/S har rejst den store produktionshal i Kongens Kvarter og arbejder nu med de indvendige opgaver, der i sidste ende munder ud i et bæredygtigt og klimavenligt genanvendelsesanlæg, der skal omdanne Lantmännens restprodukter til bioethanol, proteinfoder og kulsyre.

Lars-Gunnar Edh fra Lantmännen Agroetanol har et generelt fokus på innovative løsninger, der kan gøre produktionen mere bæredygtigt. Systemet AVISEN ser er da heller til at tage fejl af. Det er moderne, der er tænkt på de mindste detaljer og så er der tale om præcision og ingeniørkunst.

»Her i Fredericia modtager vi returprodukter som eksempelvis gammelt brød. Brødet ankommer i poser, plastikken skilles fra og så sendes det materiale videre til Nordens største bioraffinaderi i den svenske by, Norrköping, hvor det omdannes til bioethanol,« fortæller Lars-Gunnar Edh til AVISEN.

»Den grønne omstilling er en kendsgerning, og vi har kun set starten. På kort sigt er der et presserende behov for at reducere CO2-udledningen for at stoppe den globale opvarmning. I flere sektorer, såsom transport, er behovet særligt akut. Der er biobrændstoffer som ethanol vigtige for hurtigt at reducere emissionerne. I dag er vores ethanol, der har så lave drivhusgasemissioner, derfor et meget vigtigt brændstofprodukt. Både som en lav blanding af benzin og som en høj blanding af vores brændstoffer Agro Cleanpower ED95 og Agro Cleanpower E85. Anlægget her i Fredericia vil tage imod produkter fra hele Norden, men i første omgang fra hele Danmark, men det er helt sikkert noget, der kan ekspandere,« uddyber Lars-Gunnar Edh.

Hvorfor er valget faldet på Fredericia?

»Fredericia har en god placering på Danmarkskortet, vi kan let få restprodukterne transporteret til byen, samtidig kan vi bruge den store havn til at sende produkterne videre på let vis til Norrköping. Så kort sagt er placeringen optimal for os,« fortæller Lars-Gunnar Edh

I spidsen for genanvendelsesanlægget i Fredericia sættes Hampus Holgersson. Han ser frem til at åbne inden årsskiftet.

»Udover processen, som du har fået fortalt, så vil vi opbevare restmaterialerne her, og når vi når 2000 tons, så vil vi transportere materialerne til havnen, hvorefter vi som, Lars-Gunnar, fortæller, sender materialerne til Norrköping til videre forarbejdning og behandling. Der vil helt sikkert også blive forretning for byen i dette. Nu starter vi i Fredericia. Vi er klar inden årsskiftet,« fortæller Hampus Holgersson.

Om Lantmännen Agroetanol

Lantmännen Agroetanol er Nordens største bioraffinaderi og er en del af Lantmännen, et landbrugskooperativ, der ejes af 20.000 svenske landmænd med aktiviteter i hele værdikæden fra gård til gaffel. I vores anlæg raffinerer Lantmännen Agroetanol hovedsageligt korn, men også andre råvarer, såsom stivelsesrige rester fra fødevareindustrien. På denne måde tager Lantmännen Agroetanol et klart ansvar, lukker kredsløbet og bidrager til en cirkulær økonomi.

Ved raffinering producerer Lantmännen Agroetanol tre hovedprodukter – ethanol, protein og kuldioxid. Lantmännen Agroetanol behandler disse på forskellige måder til bæredygtige produkter som brændstof, dyrefoderråmateriale og kuldioxid. Klimafordele er i vores DNA, og som et eksempel er vores ethanol med 95% CO2-reduktion en af de mest bæredygtige i verden! På denne måde tager Lantmännen Agroetanol ansvar fra gård til gaffel.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen
3 måneder siden

Kære venner, det skal Fredericia jo stå for. Det skal ikke sendes (energispild og CO2-udledning).