Forside Fredericia Lang valgkamp, men hvordan går det halvvejs?

Lang valgkamp, men hvordan går det halvvejs?

DEL
Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Tidlige morgener og sene aftener. Flyers, flag og balloner. Debatter, virksomhedsbesøg og husstandsomdeling. Der er fart på valgkampen, der nu er gået ind i sin sidste halvdel. Får vi en ny statsminister? Hvem bliver valgt og hvem må finde noget andet?

Spørgsmålene er mange, men demokratiets spilleregler er, heldigvis, at vi først får svaret når stemmerne er talt op. Men alle kandidaterne giver alt de har, og de fleste mere til, i kampen for at vinde et af de 179 eftertragtede sæder i Folketinget.

Fra morgenstunden er der uddeling ved menneskefyldte steder, eksempelvis Fredericia Banegård eller alle byens uddannelsesinstitutioner. Valgmateriale bliver delt ud i stakkevis, og hvis man er heldig følger også et rundstykke, en scone eller et æble.

Alle slår de sig på klimaet, og til stort set hver debat bliver der spurgt, hvorfor de så printer så uendeligt mange foldere, et spørgsmål jeg da godt kan se pointen i. Heldigvis ser jeg også hver eneste gang, at kandidaterne samler sammen igen efterfølgende, af de foldere som ikke ender hjemme hos folk. Om det så er på grund af miljøet eller fordi pengene rækker længere på den måde, det vil jeg lade være usagt.

Løfterne i valgkampen er mange når man ser de store debatter i TV, her lokalt i Fredericia bliver der ikke lovet en masse, men ønskelisterne er så lange, at der umuligt kan være penge til det hele. Valgkamp er ofte beskrevet som en gavebod, og den gavebod deler ud, både til højre og til venstre.

Jeg har også observeret noget andet. Flere gange end tidligere valgkampe synes de lokale kandidater at være et godt stykke fra partilinjen, i hvert fald et par stykker af dem. ”Nu er jeg ikke helt på linje med min formand” er ikke en sjælden bemærkning, men det er vel kun godt at man kan skelne kandidaterne fra partiet, så de ikke alle sammen mener det samme. Om ikke andet er det nok godt for kandidaterne at skille sig lidt ud.

Hvordan er styrkeforholdet blandt de lokale kandidater? Som journalist har jeg den udsøgte fornøjelse at følge kandidaterne tæt, om det så er på virksomhedsbesøg, til vælgermøder eller ved uddeling af materialer. Og det er en række stærke kandidater vi har, det synes jeg faktisk vi kan være stolte af. Der er en smule forskel på kampagnestrategierne, flere af kandidaterne kommer bredt omkring, og nogen holder sig i nærheden af Fredericia hele valgkampen.

Ved debatterne synes jeg faktisk det svinger lidt hvem der klarer sig bedst. Jeg kan godt lide en god og saglig debat, men når det går i ’Du siger’ og ’I har gjort’ og lignende, så står jeg af. Der er ingen der får noget ud af det, og slet ikke når decibel stiger og spyttet flyver.

Jeg tror, og håber på, at mindst to af kandidaterne bliver valgt i Folketinget. Jeg har to der, som jeg ser det, er tæt på, men flere ligger lige i hælene og er på vej ind i toget mod København og Christiansborg.

http://www.sct-knud.dk/
DEL