Tirsdag morgen fjernede man morterer rundt om landsoldaten. Musemumsleder Karsten Merrald Sørensen fra Museerne i Fredericia var glad for at det var lykkedes at skaffe midlerne til en tiltrængt restauration før det er for sent.

Der er skaffet 440.000,- kroner til projektet, der skal få de 6 morterer til at fremstå i god stand igen. Rundt omkring på morterne kan man se flere tegn på nedslidning, så det er på høje tid at det sker. Anlægget omkring landsoldaten er et populært sted for fredericianere og turister, hvorfor Karsten Merrald Sørensen ser frem til næste år, når morterne efter planen skal vende tilbage inden den 6. juli:

»De skal have fat i vores morterer, og så skal de renoveres fra ende til anden. De tager det hele med. Det kommer til at betyde at hele området vil stå friskere«, siger Karsten Merrald Sørensen.

Thubalka er et klokkestøberi ved Vejle, og det er dem, der står for projektet. De har erfaringen med at arbejde med denne type materialer, og det er også dem, der tidligere har stået for renovationen af selve landsoldaten.

Morter fjernes fra pladsen ved Landsoldaten (Foto: AVISEN)

»Det er nogle morterer, der trænger til renovering. De trætte. Visse af elementerne er i stykker, og det skal op og stå igen. Det er et monument der betyder ekstremt meget for fredericanerne. Det er også nogle morterer, der bliver besøgt at børnehavebørn og børn fra Fredericia, hver eneste dag hele året rundt. Nu skal vi lige undvære dem i et halvt års tid. Thubalka har lovet at de er tilbage inden 6. juli næste år«, fortæller Sørensen.

De 6 tunge morterer blev fjernet med en kravvogn, og der blev taget godt hånd om dem. Efterårsvejret viste sig fra sin pæne side, og landsoldaten så stilfærdigt på mens de karismatiske morterer blev fjernet fra hans plads.

Den Tarre Landsoldat (Foto: AVISEN)

Karsten Merrald Sørensen fortæller at det også har kostet nogle penge, nærmere bestemt 440.000,- kroner. De er skaffet fra forskellige bidragsydere, og senest har Fredericia Kommune også bidraget med en sum penge. Men i den sidste ende er det finansieringen fra støtterne, der har hjulpet morterne til en renovation:

»Det her projekt var aldrig lykkedes, hvis ikke vi fik hjælp udefra«■

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer