Forside Debat Læserbrev: Sejr for drikkevandet!

Læserbrev: Sejr for drikkevandet!

DEL
Foto: Matthias Niels Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Af Trine Torp, MF og miljøordfører for SF og Karina Lorentzen, folketingskandidat og byrådsmedlem for SF, Sindalvej 4, 6000 Kolding

Næsten alle steder i Danmark kan man indvinde grundvand og bruge det til drikkevand. Det skal beskyttes, da flere steder trues af sprøjtemidler fra landbruget. Derfor er vi i SF glade for, at vi nu har lavet en aftale med regeringen, DF, S og R om, at der ikke må sprøjtes omkring vandboringerne – altså i de sårbare områder, hvor vandet pumpes op.

SF kæmpede hårdt for sådan et forbud ved de første forhandlinger i foråret uden at komme i mål. Her valgte Enhedslisten og Alternativet på den baggrund at forlade forhandlingsbordet. Men SF blev siddende og kæmpede videre, og nu er sprøjteforbuddet nær vandboringer de facto en realitet. Det er et kæmpe skridt i retning af renere grund- og drikkevand og færre hovsa-fund i vores vand.

Nu skal kommunerne så få det til at ske sammen med landmændene. Landet over er SF’ere allerede i gang med at bede byrådene om straks at starte dialogen med landmændene om, hvordan vi får realiseret sprøjteforbuddet.

Der er selvfølgelig mere at kæmpe for, for på sigt skal vi jo helt skal undgå brug af sprøjtemidler, ligesom drikkevandet også skal beskyttes i indvindingsområderne. Aftalen stiller således også krav til landbruget om dokumentation for, at de prioriterer det gode landmandskab, fx med hyppige sædskifte til bekæmpelse af ukrudt frem for at ty til sprøjtegiftene. Det kan nemlig begrænse brugen af sprøjtegifte og forebygge resistens.

I Danmark kan vi åbne for vores vandhane og drikke af vandet. Det kan man ikke i ret mange andre lande. Det bliver vi ved med at kæmpe for i SF. Fornuften og omtanken vil sejre til sidst, hvis vi bliver ved med at kæmpe og lægge pres på, der hvor det betyder noget – nemlig ved forhandlingsbordene.

https://www.facebook.com/mrhoejer/
Annonce
DEL