Byrådet har nu besluttet rammerne for det budget der skal forhandles i september måned. Den slags kaldes en budgetprocedure og her aftaler man de økonomiske mål der skal være udgangspunkt for dannelsen af det budget partierne skal tage udgangspunkt i, når de skal forhandle kommunens økonomi for 2018.
Budgetproceduren for 2018 er også en form for status på Kolding Kommunes økonomi og viser dermed også nogle af de udfordringer kommunen står overfor.

Og Kolding Kommunes økonomi ER udfordret. Når man læser diverse presseartikler og statusopdateringer med snorreklip og portrætter, så kunne man få det indtryk, at alt går forrygende og fantastisk, men også i det meget éntydige indtryk der efterlades, er der nuancer. Og det er ofte i nuancerne at sandheden findes – sådan er det også med Kolding Kommunes økonomi.

I budgetproceduren for 2018 fremgår det, at kun halvdelen af de økonomiske mål som udgangspunkt nås. Der hæves 145 millioner kroner i kassen og vi har endnu ikke løst alle udfordring i forhold til de effektiviseringer og besparelser som for længst er besluttet.
Faktisk lægges der op til, at vi med denne budgetprocedure, tager hul på den investeringsfond vi endnu ikke har kommet penge i og som vi besluttede skulle sikre en opsparing til større investeringer senere. Dermed risikerer vi at udhule udviklingsmulighederne. Samlet set betyder det, at kommunens økonomi er udfordret og at vi ikke kan udvikle og investere i vores fællesskab i et nødvendigt omfang. Det betyder blandt andet at vi mister momentum i forhold til Fredericia og Vejle, og det er hverken godt for vores service overfor vore borgere eller for vores selvforståelse for den sags skyld.

Socialdemokratiet insisterer på samarbejde – vi er overbeviste om at et bredt samarbejdende byråd er langt bedre end smalle selvtilstrækkelige forlig. Også selvom det er valgår!

Derfor opfordrer vi borgmesteren til at sætte både borgere og Kolding Kommune foran valgstrategi, og sådan at der arbejdes for et tæt samarbejde om kommunens økonomi og udviklingsmuligheder. Udover økonomien i sig selv er der jo bl.a. udviklingsønsker for langt over 300 millioner kroner – bl.a. flytning af Marinaen til sydsiden, en omfartsvej fra motorvejen ved Ødisvej til Skamlingsvejen, en skolekapacitetsudfordring i Dalby/Vonsild, blot for at nævne nogle af de umiddelbare udfordringer der skal løses.

Vi er som altid parate til at tage ansvar og bidrage med konstruktive og finansierede forslag, så længe resultaterne peger frem mod en ansvarlig økonomisk drevet kommune i udvikling og med flere muligheder for de borgere der bor her.

Christian Haugk
2. Viceborgmester, Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, Gruppeformand for Socialdemokraterne i Kolding Kommune
Vranderupvej 45
6000 Kolding