”Fredericia i sig selv er et vigtigt stykke vital Danmarkshistorie. ”Det glæder mig, at den nu bliver fortalt på en ny og spændende måde”, sagde Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard, da en ny podcast om Fredericias by og fæstning blev præsenteret den 12. juni, hvor man på dansk og engelsk kan høre 12 historiske lydfortællinger om fæstningsbyen.

Nu mangler Fredericia kun at få den sidste brik på plads, så begivenhederne i 1849 fremstår historisk korrekt, hvilket kun kan være til byens, men ikke mindst Museerne i Fredericias interesse,

I 2018 blev kanonsaluteringen aflyst pga. af tørken og afbrændingsforbud i hele landet. I år er kanonsaluteringen under 5.- 6. julidagene igen aflyst. Denne gang pga. Corona-krisen.

I mange år er saluteringen på volden den 6. juli blevet udført med gamle britiske 76 mm. panserværnskanoner fra 1944, betjent af Hjemmeværnets Salutkommando iført gamle engelske uniformer fra Anden Verdenskrig, som intet har at gøre med udfaldet fra fæstningsbyen i 1849.

Det ville svare til at Fredericia Militærhistorisk Forening, på deres 75 års jubilæumstur til Normandiet i 2019, havde mødt gamle forladekanoner og soldater i uniformer fra 1849 på stranden ved Omaha Beach.

Turister der besøger Fredericia under 5. – 6. julidagene får et helt forkert indtryk af fæstningens historie, når de på Landsoldatspladsen, og i byen, oplever stemningen fra 1849, og så på volden møder kanoner og soldater fra Anden Verdenskrig.

Derfor foreslog Militærhistorisk Forening i 2018 en ændring af saluteringen, så den flyttes fra den nuværende Prins Georgs Bastion til den genskabte Prinsesses Bastion ved Landsoldaten, og at der herfra skydes med de 3 punds kanoner, som bastionen er bestykket med, betjent af ”Landsoldater” i uniformer fra 3 års krigen.

I 2019 udtalte materielforvalter Henning Bro, Føringsstøtteregimentet på Ryes Kaserne bl.a. til Fredericia Dagblad:

”Det er en fin tanke, men det er ikke så lige til. Hvis Forsvaret, skal håndtere de gamle kanoner med sort krudt, er der flere problemer. Sort krudt er mere ustabilt end øvelsesgranater. Det er også usikkert, om man ville kunne holde kadencen og affyre 27 skud med ét minuts mellemrum.

Hertil kommer spørgsmålet om sikkerhed. Forsvarets folk skal være uddannede, og eksperter i ballistik fra kasernen i Varde. Sikkerhedsafstanden foran løbet på de nuværende kanoner er 70 meter ud. Med sort krudt er den 150 meter, og det tror jeg ikke kan lade sig gøre på Prinsessens Bastion.

I 2013 affyrede Prins Henrik skud fra en tro kopi af en trepundskanon på Prinsessens Bastion. Kongehuset havde nok forinden undersøgt og taget alle forholdsregler, inden prinsen fik lov til at tænde lunten.

Militærhistorisk Forening Fredericia har efterfølgende undersøgt sagen og indhentet oplysninger gennem Politiets Administrative Center for Våben i Holstebro samt flere danske skyttelaug, som alle fortæller, at der ikke er noget til hinder for at andre end Forsvaret kan skyde med 3 punds kanonerne på Fredericia vold, når der bare foreligger en tilladelse og at gældende sikkerhedsbestemmelser afholdes.

Sikkerhedsafstanden for at skyde med 3 punds kanoner er 25 meter bagud og til siderne, og 50 meter forud.

Derfor en opfordring til Borgmester Jacob Bjerregaard, politikerne i byrådet, Museerne i Fredericia, 6. Julikomiteen, Føringsstøtteregimentet på Ryes Kaserne og De Danske Forsvarsbrødrene i Fredericia, at få 5.- 6.juli dagene i Fredericia og saluteringen på volden til at fremstå historisk korrekt i 2021.

Militærhistorisk Forening Fredericia, hvis formål er at være med til at brande Fredericia, vil gerne hjælpe til.

Venlig hilsen

Hans Dal
Næstformand

Debatindlægget er skrevet af skibenten, og udtrykker udelukkende dennes holdning.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer