Ja, det gør den 1/3 af danske ejendomsejere der har deres realkreditlån der – de fleste ved det bare ikke!

Nykredit og Totalkredit er styret af et repræsentantskab på 100 personer, der vælges hvert 4. år.

I Sydjylland er der valg nu til januar, hvor der skal vælges låntagere til repræsentantskabet.

I mange år har låntagerne imidlertid ikke stillet med nogen kandidater. Det skyldes at valgene stort set er ukendte for de fleste, samt at det er meget besværligt at deltage i valget og at blive opstillet.

Når der normalt ingen kandidater er, udpeger bestyrelsen selv nogle kandidater som så udpeges til repræsentantskabet ved fredsvalg. Derefter udpeger disse medlemmer så bestyrelsen, som så næste gang igen udpeger repræsentantskabsmedlemmerne osv osv. Det kaldes så medlemsdemokrati ?

Via foreningen consum.dk er der nu sat fokus på disse forhold, som har været omtalt i flere dele af pressen, og til et møde i Vejle den 2. november var salen stopfyldt med utilfredse låntagere.

Nu er vi så 6 personer fordelt på hele landsdelen der har besluttet os for at stille op som repræsentanter for privatkunderne, så der kan blive tale om et reelt valg. Hertil skal vi hver bruge minimum 25 stillere som er låntagere, så det er nu vi har brug for opbakning hvis demokratiet skal vinde i kreditforeningen.

For mig personligt vil det være vigtigt at arbejde for at Kreditforeningerne igen stiller lån til rådighed for kreditværdige kunder i alle landets områder. Hvis ikke der kan ydes lån i yderdistrikterne affolkes disse endnu mere, til skade for hele samfundet. Desuden er det ikke tilfredsstillende at bidragssatsen er steget ganske meget for mange låntagere.

Så vidt jeg ved mangler der stadig uafhængige kandidater til at repræsentere erhvervskunder, så hermed også en opfordring til interesserede om at melde sig nu.

Mvh
Hans-Jørgen Jagd
Fænøvej 13, Skærbæk
7000 Fredericia