4. april kunne Genforenings- og Grænsemuseet indvie deres nye tilbygning. Det er blevet en særdeles flot bygning.

Men det er jo selv indholdet, i Genforenings- og Grænsemuseet, der i den grad taler til os. Det er en fantastisk fortælling, om tab af en vigtig del af Danmark, tiden under tysk styre, kampen for det det danske, retten til dansk sprog, kultur og levevis, ja til at måtte flage med Dannebrog og noget så grundlæggende, som at måtte mødes og drikke kaffe sammen. Lidelserne under 1. verdenskrig. Og endeligt tiden op til afstemningen, selv afstemningen og så – det vigtigste – genforeningen.
En fantastisk historie ja, og så lige netop på det sted – som alle forbinder med genforeningen i 1920 – hvor Kong Christian den 10. red over den slettede grænse. Det kan ikke blive meget større. Men faktisk er det jo ikke en given ting, at fordi fortællingen er enestående og fascinerende, så skal det nødvendigvis lykkedes frivillige, uden erfaring med museumsdrift, at skabe så fantastisk et museum, som de har gjort.
Museet er lykkedes ud over alle grænser – meget apropos.

Vi kan alle være taknemmelige for museets dygtige formidling af denne vigtige del af Danmarks historie.

Nu kan vi så også glæde os over en ny dejlig bygning, med en flot og interessant udstilling. Det har krævet en kraftpræstation, af de frivillig at få alt det på plads. Det er skønt at se, at alle anstrengelserne krones med et utroligt godt resultat.

Jeg kan kun anbefale at besøg museet.

Søren Rasmussen
Viceborgmester
Dansk Folkeparti
Primulavej 7
6000 Kolding