Forside Debat Læserbrev: Bevar vores historie

Læserbrev: Bevar vores historie

DEL
(Foto: Alexander Henning Drachmann ) www.flickr.com/photos/drachmann/327119328/

Der har været en debat om det gamle lokomotiv litra E 978 som vi tidligere har haft stående skulle skrottes eller hvad, omtalt i Fredericia Dagblad 14.7.17.

Fredericia har i mange år været en jernbaneknudepunkt, både med personale og midtpunkt for togtrafik.
Ganske glimrende netop beskrevet i Fredericia Dagblad af lokalhistoriker Vigand Rasmussen.
Jeg synes da bestemt man skulle finde en placering til dette. Det gælder om at holde fast i historien.

I 1997 tillod byrådet, at man måtte rive den gamle færgekro i Snoghøj ned, som lå 50 meter fra det gamle færgeleje. Den kunne man også have bevaret og indrettet som en slags museum og en fortælling om den gamle færgeoverfart. Der er idag kun en gammel kilometersten. Men intet der på Jyllandssiden fortæller at indtil 1935 sejlede bilfærger mellem Kongebrogården og Snoghøj. Samt den spændende fortælling om Ragnhil Meldova, som dengang var jordbesidder og ejer af Snoghøjgaard.
På Fynssiden ved broen er der plancher der fortæller historien om den gamle færgefart og bygningen af den gamle Lillebæltsbro, og desuden flere plancher på vejen til bridgewalking.
Der er ovenikøbet en lille fin havn og Snoghøj Bådelaug med toiletter og et fint grønt område, og strand. Det kunne endog være at man kunne få anskaffet en af de gamle færger der i sin tid blev brugt til overfart, og få lagt til i den lille havn???.

Der er faktisk idag borgere som ikke aner, at færgerne i sin tid sejlede på denne strækning.

Så indtil 1935 var Fredericia både jernbane og færgeknudepunkt i Danmark, det er da en god historie, der findes masser af materiale på museerne, og fra Vigand Rasmussen, samt Poul Thiesens bog da Fredericia var færgernes by.

I Nyborg har man fået en af de gamle Storebæltsfærger, som skal ligge til kaj og indrettes som historie/museum, det vil koste 50 millioner, og gode folk med tilknytning til Nyborg er gået igang med at skaffe midler til projektet, sammen med museumsdirektør Erland Porsmose. Der må også hos os være nogle tidligere politikere, embedsmænd m.v. der kan være ambassadører for vores by.?

Når man nu i 1997 gav lov at rive den gamle Færgekro ned, er det helt uforståeligt, at man ikke kunne rive den gamle vandværksbygning “byens bedst beliggende rædsel” på volden ned. Nu får man da 50 millioner foræret til renovering, kunne man så ikke også give et bidrag.?
Det er en skændsel som det har ligget i snart mange år, og sikkert skal ligge endnu flere, det kan byrådet ikke være bekendt. Skal det endelig blive liggende, kunne der måske indrettes en lille cafe.
Det er desværre Voss bygningen om igen.

Bevaring af den kulturelle arv???

Hvad siger Fredericia???

Hans Thomassen
Plantagevej 46
Snoghøj
7000  Fredericia

DEL