Forårets komme betyder, at det er højsæson for danske krydderurter. Ved at få naturen til at arbejde for sig, kan de danske krydderurter-gartnere se bort fra sprøjtemidler. Danmark er et foregangsland, når det handler om biologisk bekæmpelse, der skaber sundere og flottere urter. En af landet mest garvede gartnere kommer her med gode råd til dig, der selv vil dyrke krydderurter derhjemme.

Krydderurter kan gøre selv det kedeligste måltid til en smagsfest, og det har flere og flere danskere fået øjnene op for. Netop nu er der sæson for at plante sine egne krydderurter i urtehaven eller sætte en potte ud på altanen med krydderurter. Christen Olsen er gartner på fjerde generation og har et krydderurt-gartneri i Ishøj lidt uden for København. I følge ham kan god pleje af krydderurterne ikke blot forlænge plantens levetid, men også forbedre smagen i krydderurten.

”Man kan nå rigtig langt med sine krydderurter med få simple initiativer. Sørg f.eks. for at krydderurterne ikke står i nærheden af æbler eller pærer, som begge er med til at forringe plantens holdbarhed. Derudover kan det være en god idé at sætte krydderurterne i en lidt større potte, så de kan brede sig og dermed også nemmere at håndtere”, siger Christen Olsen.

Ingen grund til sprøjtemidler
De mere traditionelle danske krydderurter som purløg og persille er stadig populære i både butikker og haver, men de har de seneste år fået stærk konkurrence af mere eksotiske krydderurter. De kan sagtens holde til den danske sommer på en altan eller i urtehaven, siger Christen Olsen.

”Mynte, basilikum og koriander er efterhånden ikke fremmede for os – de er en del af det danske køkken og udvalg. Og det er kun godt – for de smager fantastisk og man kan dyrke dem i haven eller i potter. Så længe der ikke er frost. Og lad så naturen gøre sit arbejde i forhold til skadedyrsbekæmpelse: Der er ingen grund til at sprøjte krydderurterne”, fortæller Christen Olsen, der heller ikke selv kunne finde på at sprøjte sine krydderurter på gartneriet.

Naturen hjælper selv
For der er ikke stor forskel på de krydderurter, man selv kan dyrke i haven og dem, man kan købe i butikkerne – så længe det er danske krydderurter. De danske gartnere giver nemlig krydderurterne naturlige betingelser, der efterligner vind og vejr. Det gør man af hensyn til skadedyrsbekæmpelse og ikke mindst smagsoplevelsen. Gennem mere end 100 år har Christen Olsens familie dyrket grøntsager og krydderurter, og hans far var en af de første til at bruge såkaldt ”biologisk bekæmpelse” på sit gartneri, hvor smådyr holder skadedyr, plantesygdomme og ukrudt nede. Så man skal blot være glad, hvis haven summer af liv fra små dyr – de er krydderurternes venner!

Danmark er da også det land i verden, der har færrest pesticider i grønt, og det hænger blandt andet sammen med, at de danske gartnere er førende i at udnytte naturens egne våben til at beskytte planterne, forklarer Anne Fabricius, konsulent i Dansk Gartneri: ”I Danmark har vi altid være fremme i skoene i forhold til regulering af kemiske bekæmpelsesmidler. Derudover er danske gartnere højtuddannede med et højt vidensniveau og en god organisering, der i høj grad er til gavn for de danske forbrugere”, siger Anne Fabricius.

Fem gode råd til, hvordan du dyrker dine krydderurter: 

1. Placér altid bede, potter og krukker, hvor der er meget sol. Krydderurter elsker sol – blot de får masser af vand.

2. Hvis du har dine krydderurter stående i en underskål, så hæld overskydende vand ud efter planterne har trukket i 20 minutter.

3. Sæt krydderurterne i en større potte, så det er nemmere at håndtere, og så de har mulighed for at vokse.

4. Bliver krydderurterne for store, ranglede og grimme, kan du klippe dem ned til en håndsbreddes højde. Det får dem til at skyde igen.

5. Krydderurter bør ikke stå i nærheden af frugter som æbler eller pærer, fordi det forkorter deres holdbarhed.