Ladies Circle – klub 95  har valgt at donere 10.000 kroner til Fredericia Kvinde Krisecenter. Overrækkelsen fandt sted d. 20. december, hvor Ladies Circle – klub 95 overrakte checken til lederen fra Krisecentret.

Donationen til krisecentret for kvinder har været på plads i noget tid, men det er først nu, at overrækkelsen af checken finder sted.

Fredericia AVISEN har talt med Maria fra Ladies Circle – klub 95 Fredericia, der fortæller om baggrunden for at overrække checken på 10.000 kroner lige nu.

“Det er et rigtig godt tidspunkt lige op til jul, hvor man tænker på hinanden, og den glæde det giver i denne tid. Vi har også skulle finde en dato, der passer os alle, og derfor synes vi, at lige op til jul er et rigtig godt tidspunkt, så man ser det som en julegave,” siger Maria.

Det er anden gang, at Ladies Circle – klub 95 Fredericia som lokalafdeling laver en donation, og at valget lige falder på byens krisecenter er der også en særlig grund til.

“Vi ville rigtig gerne donere til noget lokalt, og så snakkede vi lidt om det i vores gruppe. En af vores piger er frivillig på krisecenteret, så vi synes, at det er det oplagte formål at donere til det, også fordi vi udelukkende består af kvinder. Derfor giver det ekstra god mening at donere til noget lokalt, som også er til et kvindeformål,” forklarer Maria og oplyser, at Ladies Circle  som organisation har doneret til søsterklubber i udlandet på nationalt plan.


Om Ladies Circle:

Det hele startede i 1930, hvor medlemmer af Round Table bad deres fruer om hjælp til at forberede og afholde deres møde. Da disse fruer i nogle år havde serviceret deres ægtefæller, blev de enige om at danne deres egen komite, der forsøgsvis kaldte sig ’The Ladies Circle’ og snart fulgte flere fruer fra andre byer, deres eksempel.

I 1935 blev fruerne enige om at danne en landsledelse og året efter blev den første præsident for ’The National Association of Ladies Circles’ valgt; Mrs. Win Hussey fra Hastings.

i 1937 var der 10 klubber i England og efter en turbulent årrække med krig og kaos, kunne man i 1950 tælle hele 40 klubber i England.

I 1949 indbød RT Danmark til internationalt årsmøde i Odense. Her deltog mange udenlandske RT’ere med deres fruer, ligesom danske ’RT fruer’ også var inviteret. På den møde blev Telse Jacobi præsenteret for LC-piger fra Kristianstad, som begejstrede talte om Ladies Circle. Telse blev så inspireret af dette møde, at hun besluttede sig for at starte LC Danmark.

Men Telse var ikke den eneste, der blev inspireret. Agnete Liengaard fra Fredericia, der også deltog i landsmødet, var ligeledes blevet så begejstret for idéen om at skabe et netværk for kvinder i Danmark.

De to kvinder kontaktede derfor, uafhængigt af hinanden LC klubber i hhv. Sverige og England for oplysninger om dannelsen af Ladies Circle Danmark.

Telse Jaocbi indkaldte RT-fruerne i Hjørring, for at danne en LC klub, men kun 7 ud af 17 damer fik lov af deres mænd til at fortsætte efter et oplysende og stiftende møde i Hjørring den 31. maj 1949. (RT mente ikke, at kvinder havde evner til at danne en til RT svarende klub.)

Den 6. juli 1949 arrangerede Hjørring sit første ordinære LC-møde, hvortil damernes RT-mænd, samt Hanne Bøgh Andersen og Else Larsson fra Kristianstad var inviteret. Man blev her enige om, at de senere ville komme til Danmark og “døbe” klubben.

Ved denne lejlighed fortalte Hanne Bøgh Andersen, at man havde modtaget en henvendelse fra Agnete Liengaard fra Fredericia om stiftelsen af en LC-klub der.

Vi havde således arbejdet i Hjørring i nord og i Fredericia i syd uden at kende til hinandens planer. Desværre forlod Agnete Liengaard Danmark kort efter starten af Fredericiaklubben.

I oktober 1949 besøgte LC Kristianstad Danmark med henblik på at “anerkende” de nystartede LC klubber. Kort før dette besøg var der den 30. september 1949 i Kolding stiftet endnu en LC-klub, så der var tre klubber, som Sverige gav numrene LC nr. 1 Fredericia, LC nr. 2 Hjørring og LC nr. 3 Kolding efter klubbernes stiftelsesdatoer.