Når butikkerne i morgen kickstarter julehandlen med årets “Black Friday”, vil mange forventningsfulde mennesker være samlet i byernes julepyntede forretninger og shopping-centre – måske med en stak juleønskesedler i hånden eller med en liste over de bedste tilbud. Den store handelsaften skal helst ikke ødelægges af et ærgerligt tricktyveri – og derfor opfordrer Sydøstjyllands Politi til, at man holder godt øje med tasken, pungen og hvad man ellers måtte have med sig af værdigenstande:

“Vi har i den seneste tid oplevet tricktyverier af forskellig art, og derfor er budskabet: Vær opmærksom! Tricktyvene optræder på mange forskellige måder, og et af dem er, når mange mennesker er samlet på gader og stræder til julehandlen – for så har de gode vilkår. Så selvom man har fokus på at nå frem til de bedste tilbud i butikkerne i morgen aften, opfordrer vi til, at man samtidig holder godt øje med pungen, dankortet og tasken i den julemørke aften”, siger Steen Edeling, som er politiinspektør hos Sydøstjyllands Politi.

Tricktyverier kan foregå på flere forskellige måder; og overordnet kan man sige, at tricktyven typisk forsøger at forvirre dig og aflede din opmærksomhed. I butikkerne kan det for eksempel være ved, at tricktyven først aflurer din pinkode ved Dankort-automaten – for derefter at aflede dig, mens pung og Dankort stjæles fra tasken. På gaden kan afledningen fra en tricktyv også tage mange ansigter: for eksempel ved at du bliver kontaktet af en person, der spørger om vej eller vil sælge noget – alt imens du mister pung, Dankort eller smykker. Simple metoder, som heldigvis er lette at undgå, hvis man er kritisk, tænker sig om og bruger sin fornuft.

“Opfindsomheden er stor, når det handler om at franarre folk penge; og faktisk findes tricktyve ikke kun i de julepyntede gader – men også derhjemme. Så hvis det ringer på døren og du bliver mødt af en håndværker, hjemmehjælper eller noget helt andet, som du ikke har en aftale med – så lad være med at lukke dem ind. Vi ser desværre tilfælde, hvor hjælpsomme borgere har lukket fremmede håndværkere ind, for derefter at opdage, at der er stjålet noget fra boligen. Derfor kan jeg igen opfordre til, at man er kritisk og bruger sin sunde fornuft”, siger Steen Edeling.

Bliver du udsat for tricktyveri, så ring til politiet hurtigst muligt.

De gode råd – hvad kan du selv gøre for at undgå tricktyveri?

Ved hæveautomaten
Du er ved at hæve penge, og før du er færdig, peger en venlig mand på en 100 kr. seddel, som han siger, du har tabt. Du samler sedlen op, tager dine penge og dit Dankort og forlader stedet. I virkeligheden har gerningsmanden afluret din pinkode, og mens du samlede pengesedlen op, byttede en anden gerningsmand dit Dankort ud med et Dankort i samme farve. Gerningsmændene hæver herefter hurtigt penge på din konto – inden du opdager, at du er blevet snydt og kan spærre kortet.

Råd: Sørg for, at ingen kan se med, når du taster pinkoden til dit Dankort. Det er ikke uhøfligt at bede andre om at holde afstand. Det er bare sund fornuft. Lad dig ikke forvirre af en person, der kontakter dig, mens du hæver penge. Kontroller, at det er dit eget Dankort, du tager med fra hæveautomaten.

I supermarkedet
Du har handlet i et supermarked, og du har betalt med dit Dankort. Da du kommer ud til din bil bliver du kontaktet af en person, som breder et kort ud. Han spørger om vej til en adresse, og han gestikulerer og peger i retning væk fra bilen. Da du har vist ham vej, takker han og forlader stedet. I virkeligheden er din pinkode blevet afluret i supermarkedet. Gerningsmanden var opmærksom på, hvor du gjorde af Dankortet. Mens du er optaget af at vise vej, stjæler en anden gerningsmand din pung eller taske med Dankortet. Herefter bliver der hurtigt foretaget hævninger.

Råd: Sørg for, at ingen kan se med, når du taster koden til dit Dankort. Det er ikke uhøfligt at bede andre om at holde afstand. Det er bare sund fornuft. Lad dig ikke forvirre af en person, der breder et kort ud og spørger om vej. Lås bilen.

Når du er hjemme
En eller flere personer henvender sig ved din gadedør og spørger om vej eller beder om et glas vand. Personen kan for eksempel også udgive sig for at være hjemmehjælper eller håndværker. Du kender ikke personen, men vedkommende insisterer på at komme ind i boligen. I virkeligheden sker der det, at personen ønsker at narre dig til at give sig adgang til boligen. Når personen først er i boligen, bliver der stjålet fra skuffer og skabe.

Råd: Luk ikke nogen, du ikke kender, ind i din bolig. Bed eventuelt om legitimation. Lav aftaler med håndværkere, hjemmehjælpere og andre om, hvornår de kommer.

Gode tilbud på gaden og lignende steder
Du bliver kontaktet af en person, som meget insisterende vil have dig til at prøve for eksempel en guldkæde eller en ring. Flere personer støder til, og der skabes en masse forvirring. I virkeligheden sker der det, at mens gerningsmanden hænger en kæde om din hals, stjæler han den du har på i forvejen. Du kan ved samme lejlighed blive udsat for lommetyveri eller for tyveri fra din bil. “Guldsmykkerne” er i øvrigt falske og har ingen værdi.

Råd: Køb aldrig “smykker” i på gaden, i vejkanten, på rastepladser eller andre steder af den karakter. Vær kontant i din afvisning af, at du ikke vil prøve smykkerne.