Lånemarkedet kan være ét stort slaraffenland, og det kan for mange være svært at gennemskue, hvilket lån der er det bedste for dem. Uanset hvilket lån man er på udkig efter, letter internettet de mange lånebeslutninger for dig, og kan være med til at guide dig gennem låne-junglen.

Der kan være mange grunde til at man vil optage et lån – og det er for mange af os uundgåeligt at gå igennem livet uden at låne lidt penge, hvad enten det er til en bolig, en ny bil, en iPhone, rejser, eller noget helt andet. Uanset om du optager et realkreditlån, et banklån eller et forbrugslån, er det aldrig gratis at låne penge. Man skal altid låne penge med omtanke og tage højde for renteudgifter, gebyrer og andre omkostninger.

Tag kun lån du har råd til

Det er vigtigt at man er bevidst om, hvor mange penge man er i stand til at låne, og derved den maksimale grænse på den månedlige ydelse ens private økonomi kan klare. Kig derfor kun på lån du har råd til, så du ved hvor meget du kommer til at betale samlet, når du har afbetalt din lånegæld.

Den nemmeste og mest gennemskuelige måde at finde det bedste og billigste lån på, er at bruge sider som Moneybanker.dk, hvor man kan sammenligne forskellige lån. Det gælder både lånebeløb, løbetid, minimums- og maksimumsgrænsen på debitorrenten og særlige krav til dig som ansøger, fx alderskrav. Sider der sammenligner lån har gjort låneprocessen gennemskuelig, ved at fremhæve informationer eller fordele ved de forskellige udbyder, fx hurtigt udbetaling, fast rente, rentefrihed, osv.

Rentefrit lån

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men nogle låneudbydere tilbyder rentefri lån. De rentefri lån er faktisk derfor det modsatte af afdragsfrie lån, da man stadig skal betale af på lånet, men slipper for renteudgifterne.

Når det gælder rentefrit lån, er det generelt mindre beløb. Der vil typisk være en rentefriperiode på 30 til 90 dage, men det kan også være beløbet der bestemmer rentefriheden.

Vær opmærksom på øvrige krav og udgifter

Du skal altid være opmærksom på, at der kan være krav eller vilkår, som kan gøre dit lån dyrere end du havde regnet med, uanset hvilken låntype du går efter. Dette kan udgifter så som administrationsomkostninger og ekstra gebyrer.

Hvis du går efter det rentefri lån, skal du fx være opmærksom på ÅOP (årlige omkostninger i procenter), som angiver den samlede ”pris” på din lån, når alle udgifter er gjort op. Du bør derfor altid vurdere lånet ud fra dets ÅOP – ellers er der stor risiko for, at du oplever ubehagelige overraskelser.

Uanset hvad du vælger, vil der altid være omkostninger forbundet med at tage på lån. Hvis man står i en situation hvor man har brug for at låne penge, kan det virkelig betale sig at undersøge, hvor meget et lån egentlig kommer til at koste,og hvad der giver bedst mening for en selv og ens situation.