Vejle, Fredericia og Fanø er de tre kommuner i Region Syddanmark, hvor den største andel af byrådskandidaterne indtil videre svaret ja til at arbejde for fire konkrete grønne forslag på Klimakoalitionens hjemmeside detsidstevalg.dk.

De grønneste kommunalvalgskandidater Region Syddanmark finder man i Vejle, Fredericia og Fanø Kommune, hvor den største andel af kandidaterne har forpligtet sig til at arbejde for fire konkrete forslag, der begrænser det kommunale CO2-aftryk, giver plads til mere vild natur, styrker lokaldemokratiet og sikrer grønne arbejdspladser.

23 kommunalvalgskandidater i Vejle Kommune har indtil videre svaret ja til at arbejde for fire konkrete grønne forslag på hjemmesiden detsidstevalg.dk, hvor borgere kan spørge kandidater, om de vil forpligte sig på reel handling.

Det svarer til 22 pct. af de i alt 102 kandidater, der er at finde på stemmesedlen i kommunen, og Vejle indtager dermed en flot førsteplads på listen over kommuner med de grønneste kandidater i Region Syddanmark.

På andenpladsen ligger Fredericia Kommune, hvor 16 ud af 88 byrådskandidater indtil videre har vist, at de er parate til at arbejde for at fremme den grønne dagsorden. Dermed har 18 pct. af kandidaterne svaret ja til Klimakoalitionens fire forslag.

Kommunen med den tredjestørste andel af grønne kandidater i Region Syddanmark er Fanø Kommune, hvor 7 ud af 37 kandidater – svarende til 18 pct. – har givet kommunens borgere håndslag på at trække i det grønne arbejdstøj, hvis de bliver valgt ind.

Lokalpolitik er klimapolitik

På hjemmesiden detsidsevalg.dk har danskerne siden den 23. oktober haft mulighed for at spørge deres lokale kandidater, om de vil arbejde for reel handling på klima- og naturområdet, så vælgerne kan se, hvem der rent faktisk har tænkt sig at skride til handling og vise grønt, lokalt lederskab.

Siden den 23. oktober er kandidater blevet spurgt om klima flere end 10.000 gange gennem detsidstevalg.dk.

Når kandidaterne bliver spurgt, har de mulighed for at svare ja eller nej til at forpligte sig på at arbejde for fire tiltag i den kommende valgperiode, der fremmer den grønne dagsorden, og flere end 1.000 ud af landets cirka 9.000 kandidater har indtil videre svaret ja. De fire konkrete forslag er:

  • At kommunen vælger grønne løsninger ved at indregne en pris på minimum 850 kroner per ton udledt CO2 i kommunens indkøb, forsyning og byggeri.
  • At kommunen giver plads til mere vild natur ved at beskytte de biologisk mest værdifulde arealer.
  • At kommunen styrker demokratiet med grønne borgerting, som,støttet af eksperter, har reel indflydelse på kommunens klima- og naturpolitik.
  • At kommunen sikrer nye grønne arbejdspladser og uddanner borgerne til de nye jobs.