Maja-Sofie Dahl har den seneste tid udstillet hos Jutlander Bank i Fredericia, hvor hendes malerier har prydet væggene i den historiske bygning. For Maja Sofie handler det at male om en meditativ tilstand, et afløb for følelser. Over en kop kaffe har Fredericia AVISEN talt med den 42-årige kunstner om hendes kunst – og hvad det egentlig betyder. For der er meget mere bag end bare maling og kreative idéer.

“Jeg har altid malet”, indleder Maja-Sofie Dahl, der i de seneste 1,5 år har været bosat i Fredericia. Hendes værksted ligger i Trelde, for hun elsker at være i naturen og samle ting ind til hendes kunst. Men det har ikke været planen altid, at Maja-Sofie skulle ende med at male i den stil hun gør. “I år 2000 startede jeg på en bachelor som illustrator og formidler. Målet var klar: Jeg skulle lave en masse børnebøger og illustrationer, men hurtigt fandt jeg ud af, at jeg skulle op på et større lærred”, forklarer Maja-Sofie.

“Hele tiden har det været med udgangspunkt i mit møde med andre mennesker. Der har været en kobling til mit kunstneriske jeg og det jeg har lavet altid, nemlig at arbejde med mennesker som coach. Det har været den røde tråd i det hele”, fortsætter hun.

Hvad giver det dig at male?

“Det er en måde at være i kontakt med mig selv. Jeg tror at alt den kunst jeg laver udspringer af mødet med mig selv og andre mennesker og verden som jeg oplever den. Det jeg er mest optaget af et paradigmer, hvilke overbevisninger har vi med os? Alle har en livshistorie og en måde at definere os selv ud fra, hvilket afgør hvordan vi spejler hinanden. Det synes jeg er meget spændende hvordan vi forvalter det vi har med os”, fortæller Maja-Sofie.

“De billeder jeg har hængende i Jutlander Bank startede jeg med tilbage i december, hvor jeg havde fået 50 livshistorier fra mennesker alle steder i Danmark og hele verden. Mennesker fra alle mulige samfundslag. Dem har jeg lavet billeder ud fra. Det er lidt paradoksalt, at jeg fik den tillidserklæring og forbindelse til folks dybeste historier i mens verden lukkede ned”, lyder det fra Maja-Sofie.

Annonce

“Jeg gør det på den måde, at jeg har meget stor respekt for når et andet mennesker åbner sig op for mig. Det er noget med faktisk at, det lyder lidt spirituelt, at tage deres længsler og sorg på mig. Jeg bruger planter, tang og andre naturmaterialer. Jeg tager hver eneste livshistorie og går og mærker hvad det mon er for et liv”, forklarer hun og fortsætter:

“Det er meget sjovt, for om det har været en historie fra en velhavende direktør eller en bonde i Afrika, så har vi fælles vilkår i at være mennesker og på en eller anden måde at være styret af det vi har lært. Virkeligheden er både det vi tør se på og det vi ikke tør se på, det afgør for mig den verden vi skaber”.

“Man kan godt sidde og pege fingre og sige ting om andre, at konkludere man ikke er i kontakt med sig selv eller at nogen forvalter deres liv dårligt. Man kan have mange meninger om hinanden, men tør vi se på hinanden som spejle, så lærer vi meget”, slår kunstner Maja-Sofie Dahl fast.

Man kan se møderne med andre mennesker hele tiden, er det et møde med respekt eller har vi brug for at puste os op?

Maja-sofie Dahl

Hvad er din baggrund for at møde mennesker på den her måde?

“Jeg er uddannet life og business coach for mange år siden og jeg har altid interesseret mig for systemiske tilgange. Hvad er det der præger os? Men det er også bare mig som menneske der synes det er interessant at finde ud af om vi tør stå i vores egen kraft og samtidig se på vores skyggesider. Det kræver at man går fra magelighed til modighed. Det er super let at købe en ny fladskærm eller blive helt opslugt af Tinder. De her små quick fixes. Men der skal mere til”, siger hun.

“Det her med at finde mine materialer i naturen og gå og være med den. Der er ting der er tilgængelige for os alle sammen. Vi kan tillade os at være stille og være det vi er i naturen. Man behøver ikke nødvendigvis gå til en coach”, fortsætter hun med et grin.

Hvad skal din kunst røre ved folk?

“Jeg har haft mange ferniseringer, hvor der er kommet publikum og spurgt hvad det skal ligne eller hvad jeg havde tænkt mig. Det kan jeg overhovedet ikke svare på. Det er en meditativ proces for mig at male og jeg skal ikke belære nogen gennem min kunst. Men jeg håber, at de giver sig selv lidt ro til bare at gå ind i det og være nærværende – på samme måde jeg håber at folk vil være nærværende overfor hinanden”, forklarer Maja-Sofie og fortsætter:

“Min mission handler om mere end bare hvordan jeg kan kremere mit billede. Det handler ligeså meget om hvordan jeg er til stede i verden. Og tør jeg selv ændre mine skyggesider? Det er nemt nok at være coach og hjælpe andre, men tør jeg selv at gøre det?”.

“Alt forandring gør lidt ondt. Hvis vi vil tabe os ti kilo, så er det sjældent ret rart, det er meget rarere at se Netflix. Når vi skal ændre mønstre i sindet, det kan også være ubehageligt, for man skal være en anden end man plejer. Den gamle følelse af ikke at føle sig god nok måske er mere tryg end at træde frem i sin fulde kraft”, supplerer hun.

“Kunst er jo i virkeligheden et enkelt menneske der absorberer verden og maler det. Skulle vi gøre verden til et rigtig fedt sted at være, så i stedet for at dele folk op i kreative og ikke kreative, så skal vi tænke anderledes. For i min verden er alle kreative. Er man nærværende i det man gør, så er næsten alt et kunstværk”, slår Maja-Sofie fast.

Man skal turde mærke hvad det gør ved en.

Maja-sofie Dahl

Det næste stykke tid udstiller Maja-Sofie Dahl på Tanggården på Endelave. Man kan findes hendes billeder på hendes hjemmeside her.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer