Den kunstneriske leder på Teater Malstrøm Michael Hansen er gået efter en gammel drøm og ser sine nye kollegaer efter i sømmene og lader sig begejstre, når han anmelder film og teater.

Fredericia AVISEN anmelder selv arrangementer, blandt andet når Teater Malstrøm har premiere. Her skal Michael Hansen som kunstnerisk leder stå model til vores bedømmelser. Nu har vi fået en anmelder kollega, da Michael har startet sin anmelder portal, Kulturleben.

“Jeg kan ikke lade være med at anmelde, det er en gammel drøm fra mine unge dage. Dengang var jeg ungdomsanmelder på Vi Unge. Interessen har hængt ved, jeg har altid interesseret mig for det og nu har jeg en alder, hvor jeg tilhører en anden målgruppe, det er spændende”, siger Michael.

Det er tanken om en slags voksenanmeldelser, der har inspireret mig til Kulturleben. “Vi voksne skal også inspireres som individer, men også til forestillinger, hvor man kan tage børnene med”, siger Michael.

Michael har haft hele 43 år i branchen, men kan stadig virke nervøs før en premiere, når anmelderne kommer med blokken i hånden.

“Jeg er vokset op i den her branche, hvor man altid er oppe til eksamen og man nærmest får sin karakter og eksamensbevis i hånden foran publikum. Jeg er ikke selv så vild med anmeldelser, hvor der står det var fint og folk morede sig. Der må gerne være noget substans og refleksion, ja at der er tænkt over tingene”, siger Michael.

Kulturleben skulle realiseres og Michael var spændt på, hvordan siden ville blive modtaget. Han offentliggjorde det en mandag klokken 12.00 og sendte en mail rundt til 260 kulturinstitudtioner, teatre og filmselskaber. Allerede hen på eftermiddagen han havde modtaget 90 mails med velkomster og invitationer, “der er åbenbart brug for en side som Kulturleben“, siger Michael.

Den Lille Prins
Her ses Michael fra Den Lille Prins. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Det at anmelde og give stjerner har stor værdi for en forestilling, det kender Michael om nogen, da han selv ofte bliver bedømt. Han havde besluttet sig for en fem stjerners skala på Kulturleben, men det måtte han ændre.

“Blandt andet Aalborg Teater skrev tilbage til mig, at de plejede at blive bedømt efter en seks stjernes-skala. Jeg kunne mærke seriøsiteten omkring Kulturleben og så skulle jeg selvfølgelig også have min skala til seks”, siger Michael.

Michael er startet op med fart på, der ligger allerede en del anmeldelser til inspiration på Kulturleben. Han skriver og oplever det, han ser, han er et begejstret menneske der anmelder, fordi han elsker teater.

“Jeg vil topunderholdes, der skal være substans, kuldegysninger og jeg vil klaske mig på lårene af grin. Men det vigtigste i mine anmeldelser er jo, at jeg skal skal have de briller på, der passer til den pågældende forestilling”, siger Michael.

“Man ser nogle stykker der gør indtryk for livet, for otte år siden så jeg, “Lad Den Rette Komme Ind” med Kristoffer Helmuth i hovedrollen. Jeg var helt blæst omkuld over hans fremragende skuespil som barn. Nu så jeg for nylig, “Den Mystiske” med samme instruktør og Helmuth i rolle som barn igen, jeg var helt solgt igen. Når jeg ser så gode ting, så har jeg da lyst til at deltage, det er der skuespilleren og instruktøren kommer op i mig”, siger Michael.

Michael har selvfølgelig sit kunstneriske hovedfokus på Teater Malstrøm, men rollen som anmelder følger ligesom hans alder og ståsted. Han skriver også på musicals for tiden. Hos Dansk Teaterforlag har Michael Hansen fem forestillinger som spiller rundt om i landet, de har netop bestilt to nye musicals og han skriver på Sonja fra Saxogade som skal opsættes i Det Bruunske Pakhus.

Vi taler om de store oplevelser som film og teater, der går kun et nanosekund før Michael siger, “Deer Hunter“. “Det er den bedste film uden sammenligning og når det kommer til teater, så er det måske Lazarus David Bowie på Aarhus Teater. Jeg er glad for, at jeg ikke skulle anmelde den, for så havde jeg simpelthen ikke stjerner nok. Den gav et kæmpe sus, jeg havde ikke læst manus og var spændt. Det viste sig at være bygget op om filmen “Manden fra Mars”.

Michael håber, at Kulturleben kan bruges som inspiration, hvad kan en mand på 60 lide. Han håber også, at siden kan lægge op til dialog med læserne, da man kan opleve tingene forskelligt. “Jeg var i et teater for nylig, hvor jeg sad ved siden af en kvinde som var placeret bag en søjle. Hun oplevede forestillingen helt anderledes. Det er nogle af de ting, jeg håber siden kan bruges til, at man kan tale om de forskellige syn der vil være på mine anmeldelser”, siger Michael.

Michael kan ikke nå hele landet rundt, så han er ved at finde medanmeldere til Kulturleben. Hvis du vil, kan du invitere Kulturleben til et arrangement eller give en heads up, hvis der skulle gå noget forbi Michaels næse.

Kulturleben.dk

https://www.facebook.com/menyfredericia/