Kryptovaluta-branchen har udviklet sig eksplosivt over de senere år, og intet tyder på at udviklingen stopper lige foreløbig. I denne artikel kan du blandt andet læse nærmere om, hvordan en 29-årig, dansk iværksætter har fået stor succes med sin kryptovaluta, dai.

Virksomheders brug af kryptovalutaer verden over

På verdensplan er antallet og brugen af kryptovalutaer også vokset massivt over de senere år. Tilbage i 2017 steg flere kryptovalutaer eksplosivt, blandt andet anført af Bitcoin, Ethereum, Ripple og Stellar.

Den voksende interesse gjorde, at der kom et stort fokus på kryptovaluta i hele verden. Teknologien bag kryptovaluta er blockchain, og kort fortalt består en kryptovaluta af selve valutaen samt den bagvedliggende blockchain-teknologi, som altså er motoren.

Flere virksomheder får også øjnene op for teknologien, både i den højteknologiske verden, såsom spillebranchen, men andre virksomheder, som ikke nødvendigvis er kendt for en online-forretning bruger også store ressourcer på teknologien. Én af disse er Mærsk, som tidligere har indgået et samarbejde med IBM om at udvikle et system baseret på blockchain-teknologien. Den blev lanceret tilbage i august måned 2018. Forventningerne til systemet, da det blev lanceret var, at det skulle fjerne op til 15 procent af prisen på shipping, når det var fuldt ud implementeret.

Dansk cryptocurrency Dai er især populær i Argentina. Foto:: Pixabay.

Dai er en populær kryptovaluta

Én af de kryptovalutaer, som virkelig har fået udbredt sin valuta i hele verden er dai, som er blevet udviklet i Danmark. Blockchain-teknologien fascineret danske Rune Christensen, som er skaberen af valutaen, dai. Især det sydamerikanske land, Argentina, har taget godt imod Dai som kryptovaluta. Argentinernes begejstring for netop denne kryptovaluta skal findes i, at de oplever, at pengene i deres lommer dagligt taber værdi. Den 29-årige iværksætter Rune Christensen fortæller i et interview til DR, at den argentinske valuta årligt falder med 50 til 70 procent. Derfor mister pengene altså konstant værdi i Argentina. Derfor er befolkningen meget glad for at de kan råde over en digital valuta, som de kender og stoler på, og som ovenikøbet er tilkoblet deres telefon, fortæller danskeren.

Dai er en stabil valuta

Christensen er direktør for fintech-selskabet MakerDao, som på bare fem år har fået stablet en seriøs kryptovaluta på benene, som til forskel fra blandt andre bitcoin, er relativt stabil.

“Det her handler om at kombinere de bedste fordele, der er ved blockchain og fordelen med det traditionelle finansielle system, hvor stabilitet giver en forståelse for den reelle værdi bag.”

“Det, vi har gjort i vores system, er, at vi laver kryptovalutaen dai, som gør det muligt at have en stabil kryptovaluta, så den ikke bare bruges som spekulationsobjekt, men også som betalingsmiddel,” siger Rune Christensen i P1-programmet Følg Pengene.

MakerDao har modtaget flere enorme investeringer. Foto: Pixabay.

Det er ikke kun Rune Christensen og hans ansatte, som har en stor tiltro til virksomheden. Det har mange investorer også. Blandt andre det anerkendte investeringsselskab, Andreessen Horowitz, som er kendt fra Silicon Valley i Californien, har investeret over 100 millioner kroner i selskabet.

Kort før jul fik MakerDao også en investering fra en række kinesiske investorer, som lagde hele 190 millioner kroner til yderligere vækst for virksomheden. Det er planen, at pengene fra Kina skal bruges til at åbne det asiatiske marked op for den digitale valuta dai, som faktisk er kinesisk for ‘kapital til et lån’.

Teknologien bag dai-valutaen og dens stabilitet

Dai-valutaen er ikke koblet op på en stor reserve i amerikanske dollars. Derimod er den baseret på en anden kryptovaluta, nemlig ether, som sikkerhed. Hele konstruktionen er decentral og transparent.

Cirka det dobbelte af de tilgængelige dai er koblet op på kryptovalutaen ether, hvilket giver en stor buffer i udsving på kursværdien. Ether svinger dog også i værdi ligesom, eksempelvis bitcoin. Derfor sørger teknologier i dais algoritme for at holde kursen på dai stabil. Det sker via en form for auktionssystem, hvor der købes og sælges.

MakerDao har ligeledes åbnet op for at andre aktiver kan stilles som sikkerhed for dai. Det er også på tegnebrættet, at disse aktiver eksempelvis kan være ejendomme i fremtiden.

Fremtiden for kryptovalutaer

Så længe der er investorer til at investere deres penge i nye kryptovalutaer, vil der uden tvivl også være håbefulde iværksættere, som sætter sig for at udvikle den næste, digitale valuta. Det store spørgsmål bliver så, hvilke kryptovalutaer, som også vil overleve i de næste 10 år. Det afhænger naturligvis meget af udbud og efterspørgsel samt, hvordan de forskellige virksomheder vælger at træde ind på markederne.

Derfor er det også svært at spå om fremtiden for kryptovalutaer, men der er ingen tvivl om, at de i mange lande vil være et godt alternativ til landenes traditionelle valuta, som kan være meget svingende, som tidligere omtalt med Argentina, hvor indbyggerne vil søge hen imod en mere stabil valuta.

Leave a Reply