Det er under en uge siden, at Statsminister Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned, og bad private virksomheder med muligheden om at gøre det samme. Men store dele af det private kan ikke bare lukke ned, for at lukke ned betyder ingen penge, som i ingen penge. Denne formiddag havde Fredericia AVISEN inviteret Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer med byen rundt for at møde en række af butikkerne i centrum.

Coronakrisen raser, og som en af de første butikker bemærker, så kommer den ene ulykke sjældent alene. Det er Fredericia Teaters triste konkurs, der hentydes til. Normalt er Kristian Bendix Drejer en meget smilende mand, men i dag lyser alvoren ud af hans øjne og i hans ord.

Kristian Bendix Drejer: (Foto: Fredericia AVISEN)

“Det er meget trist, at Fredericia Teater er gået konkurs. Først og fremmest så blev der med Fredericia Teater skabt en stærk platform for musicals og kultur i Fredericia, der løftede byens image og skabte liv. Med til historien er også kommet mange nye kulturelle tilbud, så jeg er sikker på, at vi nok skal komme videre. Det er trist, og det har givetvis en effekt på byen, men lige nu står vi i en akutkrise, så vi må se på det bagefter Coronakrisen og sammen finde nye veje for Fredericia,” siger Kristian Bendix Drejer, imens vi går byen rundt.

Vi stopper ved Kurt’s Kaffebar, hvor alt som i resten af samfundet er gået i stå. Det er også en meget alvorlig samtale mellem Kristian og indehaver Ismail Kurt Ulusoy, der foregår over en kop kaffe på afstand.

“Vi er alle ramt. Det er hårdt for alle. For mig, for restauranterne, for tøjmanden, boghandleren, taskebutikken – ja, vi er alle ramt,” fortæller han til Kristian.

De udveksler ideer til, hvad man kan gøre, men det er tydeligt, at alt ændrer sig time for time, så de mange tiltag, man kan gøre er hurtigt forældet. Det lyder på mange af de butikker, vi besøger som om, at de hellere ser Danmark lukket helt ned, for det virker absurd at bede folk om at blive hjemme af sundhedsmæssige årsager, samtidig med at butikkerne, restauranterne og cafeerne skal holde åbent for at have en chance for at overleve. Husleje, løn og generelle omkostninger forsvinder ikke på et sekund, fortæller de til Kristian, der lytter.

Fredericia Kommune roses for at betale sin regninger i en fart, så likviditeten kan styrkes hos virksomhederne, der har et handelsforhold med kommunen, men det er Christiansborg og EU, som virksomhederne efterlyser handling fra. Det kan ikke gå stærkt nok, fortæller de.

“Normalt under kriser er det en fase over flere måneder, ja år. Denne krise er kommet fra den ene dag til anden. Vi har slet ikke kunnet gøre noget,” fortæller Ismail Ulusoy.

Jan Juul: (Foto: Fredericia AVISEN)

Vi er nået til Mr. Juul, hvor velkomstsmilet hurtigt ender i alvor.

“Det er meget alvorligt. Vi har prøvet med alt. Ekstraordinære åbningstider, onlinesalg, udkørsel med varer og meget andet. Det har ikke hjulpet. Det er som sagt meget alvorligt. Vi sørger naturligvis for, at butikken er ren, afsprittet og så holder vi den afstand som vi skal i disse tider,” siger Jan Juul.

“Vi hører i disse timer fra mange af vores medlemmer. De er hårdt presset, og derfor gør vi også alt, hvad vi kan som organisation for at hjælpe dem. Vi har i dag aktiveret vores eksterne rådgiverpanel – for at hjælpe de virksomheder, der vil gøre brug af de hjælpepakker, som Regeringen har præsenteret, men også for at kunne hjælpe dem bedst muligt. Dertil kommer, at vi løbende lytter til virksomhederne og gør, hvad vi kan lokalt,” fortæller Kristian Bendix Drejer til Jan Juul.

Der er ingen tvivl om, at der ikke er nogle lette løsninger på denne krise, og det er skræmmende, at den på seks dage har bidt sig massivt fast i de danske virksomheder. Det havde ingen kunne forudse, taler vi om, da vi går ned ad Vendersgade.

Vi rammer Jyllandsgade, og der er ikke mange mennesker i byen, men de som er ude, taler om krisen med deres brillemand, frisør og så videre.

“Lige nu er det svært for alle – og man kan ikke isoleret set sige, at nogle er mere ramt end andre. Alle er tydeligvis ramt. Mange af vores gode restauranter har valgt at lukke ned eller køre take away. Det sidste i et forsøg på at redde lidt omsætning, og derfor håber jeg også, at så mange som muligt vil bakke op om de initiativer, ligesom gavekort og andre løsninger er gode. Men jeg ved udmærket, at det er svært,” siger Kristian og slutter:

“Jeg vil også komme med en bøn på vegne af byens virksomheder – måske skulle udlejerne og lejere tale sammen, for vi skal også have butikker på den anden side af krisen – og her kan f.eks. en reduktion af husleje være en hjælpende hånd i denne tid. Vi står lige nu midt i krisen, og det kan være svært at se lyset, så jeg forstår helt klart budskabet på min tur rundt, og jeg vil tage de mange ideer og historier med, så vi en fart kan arbejde videre med dem. Jeg deler alle ideer med Fredericia Kommune med, så vi sammen med virksomhederne gør alt, hvad vi kan.”

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer