Efter et års forsinkelse kunne Krisecenter for Mænd i Fredericia markere sit 25 års jubilæum. Centeret blev stiftet 1. juni 1995 efter den erkendelse, at der var mænd, som var havnet i livskriser, og disse mænd fik ikke den nødvendige hjælp fra det offentlige, som de havde brug for.

Det blev anledningen for krisecenterets stiftelse i byen, hvor man kan modtage privat eller telefonisk rådgivning.

Bo Lundgreen i samtale med Finn Muus og Bente Ankersen. (Foto: AVISEN)

De har fire medarbejdere, som varetager opgaverne, hvor de kommer med en masse uddannelse og livserfaring i bagagen. De driver krisecenteret for de mænd, som af forskellige årsager havner i livskriser og får brug for hjælp.

– Vi tilbyder næsten rådgivning om alt. Vi hjælper personligt og på telefon. På det seneste er vi begyndt at lave aktiviteter, som skal medvirke til at skabe eller genskabe sociale færdigheder. Vi tilbyder også efterbehandling af de beboere, der flytter i egen bolig, siger bestyrelsesformand, Bo Lundgreen, i sin tale.

Steen Wrist sammen med Børge Larsen. (Foto: AVISEN)

I talen gjorde han det klart, at der er mange ting, som kan fremhæves ved krisecenteret, før han gav ordet videre til den socialdemokratiske borgmester i Fredericia, Steen Wrist.

– På vegne af Fredericia Kommune, så vil jeg gerne sige tak. Tak for den indsats I viser i krisecenteret, og samtidig skal I takkes for modtagelsen og rundvisningen i dag. I dag hejser vi flaget for krisecenteret for mændene i Fredericia og stort tillykke med de 25 år, som efterhånden er blevet til 26 år, siger han.

Borgmesteren roste også centeret for at sætte fokus på fysisk, social og mental sundhed, hvilket er i fin tråd med byens vision, der kaldes for ’’Fredericia – Sund By’’.

Peder Tind med en velkomstdrink. (Foto: AVISEN)

Herudover holdt formand for Social- Beskæftigelsesudvalget og Venstres borgmesterkandidat, Peder Tind, en tale på vegne af medlemmerne i Social- Beskæftigelsesudvalget, hvor han pågede, at alle fem medlemmer i udvalget anerkender det hjerte, som de lægger i arbejdet hos Krisecenter for Mænd i Fredericia.

– Jeg bliver så glad og stolt, når vi i Fredericia gør noget for andre mennesker. Som borgmesteren nævner, så er strategi for udsathed noget, som vi har lanceret i den seneste periode, fordi alle kan risikere at blive udsat på et eller andet tidspunkt. Det tror jeg, at vi skal reflektere over en gang i mellem, for uanset hvor man er i livet, så kan man ende i en situation, hvor man får brug hjælp, siger han.

Om krisecenteret:

Krisecenter for Mænd, beliggende i Fredericia er en nonprofitorganisation og er et af kun to krisecentre i Danmark, der henvender sig til mænd der af forskellige årsager er havnet i en livskrise.

Centret blev oprettet den 1. juni 1995 under beskedne forhold. I dag holder de til under tidssvarende forhold i lokaler i Prinsessegade i Fredericia. Vi råder i dag over fem værelser, alle udstyret med TV og køleskabe.

Centret ledes af en bestyrelse på fem personer og en centerchef (socialrådgiver). De har – udover centerchefen – en ansat, samt to ansatte i fleksjob.

I 2020 havde centret 18 beboere og ialt1.334 overnatninger (lavere, end normalt, grundet COVID-19). De dækker hele landet, men halvdelen af deres beboere havde Fredericia som hjemkommune.

Centret tilbyder, bl.a.:

– Tag over hovedet for en periode af normalt ikke over tre måneders varighed med mulighed for at have samkvem med beboerens barn/børn.

– Råd og vejledning (om næsten alt).

– Hjælp i f.m. kontakt til offentlige myndigheder.

– Hjælp med ansøgninger om f.eks. kontakthjælp, indskudslån, boligstøtte, tandlæge, psykolog m.v.

– Bisidder ved møder med f.eks. jobcenter, familieretshuset, lokalpsykiatrien m.v.

– Efterværn – hvis der er udfordringer ved at bo i egen bolig.

– Sociale/netværksskabende aktiviteter – f.eks. udflugter, fællesspisninger m.v.

Centret har ikke et fast økonomisk fundament som grundlag for det arbejde, de udfører, med støttes økonomisk af Fredericia Kommune! Tillige støttes de fra socialministerielle. Ligeledes søger og modtager vi støtte fra diverse fonde.

Flere lokale virksomheder samt loger m.v. støtter deres arbejde økonomisk eller med naturalier.