Forside Krimi Kredsrådet spørger 25.000 unge om trygheden i nattelivet

Kredsrådet spørger 25.000 unge om trygheden i nattelivet

DEL
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Sammen med de ti kommuner i politikredsen sætter Fyns Politi nu fokus på trygheden for unge i nattelivet. 25.000 studerende på 48 uddannelsesinstitutioner har modtaget et spørgeskema, som skal give svar på, hvordan de unge oplever at færdes i nattelivet. Undersøgelsen ’Trygt natteliv’ skal afdække, om de unge føler sig utrygge, og hvis de gør, hvilke oplevelser, der skaber utrygheden – og hvad der skal til for at ændre det.

Der findes ikke nyere undersøgelser, der giver et klart svar på, hvordan de unge oplever at færdes nattelivet i den fynske politikreds. Derfor har de ti kommuner og Fyns Politi i Kredsrådet besluttet at få undersøgt området.

-Det skal være sådan, at man trygt kan tage en tur i byen og have det sjovt, og heldigvis er det i langt de fleste tilfælde sådan. Jeg ser frem til at få et mere klart billede af, hvordan de unge kan opleve mest mulig tryghed, når de går i byen. Jeg håber også, at undersøgelsen vil give os nogle gode bud på, hvor vi kan sættes ind for at gøre nattelivet så trygt som overhovedet muligt, siger Middelfart Kommunes borgmester Johannes Lundsfryd.

-Både Odense og mange andre byer på Fyn har et rigtig godt, levende natteliv med mange forskellige tilbud. Vi skal alle sammen – unge som ældre – kunne færdes trygt i nattens byliv, og vi håber, at undersøgelsen kan give os et billede af, hvad de unge oplever, når de går i byen. Hvad er det, de ser og møder, som kan gøre dem utrygge, og hvordan kan vi som kommuner sammen med politiet hjælpe med at gøre nattelivet endnu mere trygt, siger Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune og næstformand i Kredsrådet.

Natteliv i døgnrapporten

Når der er fest i gaden og gang i indtaget af alkohol, så afspejler det sig desværre ofte i politiets døgnrapporter. For eksempel viser tal fra 2017, at knap en femtedel af de anmeldte sager om vold havde en eller anden form for relation til nattelivet.

-Det skal være trygt og sikkert at tage en tur i byen og have det sjovt. Det gælder for unge som for alle andre. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i Kredsrådet er blevet enige om at sætte fokus på tryghed i nattelivet. Med de unges svar og vores viden om kriminalitetsbilledet i nattelivet, får vi langt bedre indsigt i, hvad der kan skabe utryghed, og dermed bliver vi bedre i stand til at sætte ind der, hvor problemerne er, siger politidirektør Arne Gram fra Fyns Politi.

Fyns Politi har i tæt samarbejde med SSP i kommunerne udarbejdet spørgeskemaet, som er sendt ud til de 25.000 studerende gennem deres uddannelsesinstitutioner. Alle deltagerne besvarer spørgeskemaet anonymt. Det vil kun fremgå, hvilken kommune den unge bor i, samt i hvilken kommune deres uddannelsessted ligger. Det vil ikke være muligt at holde besvarelserne fra uddannelsesstederne op mod hinanden.

De unge har mulighed for at svare i hele september måned.

Kredsrådet håber, der vil komme rigtig mange besvarelser, så undersøgelsen virkelig kommer til at afspejle, hvordan det ser ud med trygheden i nattelivet.

-Jeg kan kun opfordre alle de unge, der har fået spørgeskemaet til at bruge de få minutter, det tager at svare på det. Deres viden er vigtig. Vi har brug for den, hvis vi skal sikre en høj grad af tryghed for alle i nattelivet, siger politidirektør Arne Gram, der er formand for Kredsrådet.

Når undersøgelsen er afsluttet, går Fyns Politis analytikere i gang med at bearbejde de indsamlede svar. Det er planen at præsentere resultaterne for Kredsrådet sidst på året.

Hvad bliver de unge spurgt om

Undersøgelsen er delt op i afsnit. Først skal de unge svare på spørgsmål om deres baggrund – fx alder, bopælskommune, samt hvor og hvor ofte de går i byen.

Derefter følger en række spørgsmål, der handler om deres oplevelse af at gå i byen. Hvilke situationer og steder kan gøre dem utrygge, og oplever de utryghed, når de er på vej hjem fra byen

De unge skal også svare på, om de har være udsat for kriminalitet i nattelivet det seneste år.

Sidst, men ikke mindst, skal de komme med deres bud på, hvad politi og kommune kan gøre for, at de vil føle sig trygge, når de går i byen – ligesom de bliver spurgt, om de selv gør noget for at føle sig trygge i nattelivet.