Transport- og Boligministeriet har netop offentliggjort ghettolisten, og der er Korskærparken røget af efter sidste år at være røget tilbage på listen. Efter hårdt arbejde er det nu lykkedes at komme af, men arbejdet fortsætter, fortæller formand for Helhedsplansudvalget, Turan Savas (S).

I henhold til almenboligloven beregner og offentliggør boligministeren hvert år den 1. december en liste over ghettoområder. Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 pct.
  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55
    pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

På listen pr. 1. december 2020 er der 15 boligområder, mod 28 på sidste års liste. Der er ingen nye områder på listen og 13 områder forlader listen. Faldet i antallet af områder på listen skyldes primært et fald i andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet, færre dømte i forhold til landsgennemsnittet og stigende uddannelsesniveau.

Boligområderne Agervang, Korsløkkeparken Øst, Munkebo, Finlandsparken og Resedavej/Nørrevang II udgår på grund af et fald i andelen af beboere uden for arbejdsmarkedet. Hørgården, Gadehavegård, Karlemoseparken og Skovgårdsparken udgår på grund af et fald i andelen af dømte i områderne. Lundtoftegade og Bispeparken udgår på grund af et fald i andelen af beboere med grundskole som højest fuldført uddannelse. Lindholm og Korskærparken udgår af ghettolisten på grund af et fald i andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere.

»Det betyder rigtig meget for mig, at Korskærparken er kommet af listen. Det betyder meget for Fredericia, da vores boligområder er berørt af det. Det er dygtige folk, der har arbejdet med det, og har gennemført deres målsætning med, at Korskærparken skulle af listen. De har arbejdet omkring beskæftigelse, uddannelse og tryghed,« siger Turan Savas til AVISEN.

Hvad sagde din mavefornemmelse dig omkring listen?

»Kasper Søstrøm og jeg har kørt parløb, og vi havde en god mavefornemmelse om at vi ville ryge af, men vi vil gerne derhen, hvor det ikke er marginaler, der afgører det, Vi skal et godt stykke væk fra kriterierne,« fortæller Turan Savas og fortæller, hvad der skal ske nu:

»Nu bliver byrden tungere at bære, da vi ikke skal være en elevatorkommune, der ryger op og ned år efter år. Vi skal have fokus på de indsatser vi er igang med så vi ikke kommer på listen igen næste år.«

Formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget, Peder Tind (V), siger følgende til AVISEN:

»Det betyder, at de indsatser vi har derude virker. Det er glædeligt, og det er et godt signal at sende til omverdenen, at vi ikke har en ghetto.«

Det er ikke et arbejde, der er sket henover natten, fortæller Peder Tind, der glæder sig over indsatserne, der er gjort.

»Jeg har hele tiden været tilhænger af, at vi har haft fremskudte indsatser generelt i Fredericia i samarbejde med Business Fredericia. De indsatser skal vi fortsætte med, og have fokus på dem, da det virker. Vi skal derfor fortsætte indsatsen, og de gode indsatser, der gøres i de områder så vi forbliver af listen forevigt,« siger Peder Tind.

Se her dette års ghettoliste. Foruden ghettolisten findes der også en liste over hårde ghettområder, en liste over områder hvor kombineret udlejning kan anvendes og udsatte boligområder.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer