Spidskandidaten for Det Konservative Folkeparti meldte i går ud, at partiet stiller med deres egen borgmesterkandidat. Det sker ifølge Tommy Rachlitz Nielsen ud fra en naturlig baggrund, hvor partierne hver især har ret til at mene, at de selv er bedst til at stå i spidsen.

Da man på et pressemøde i september 2020 præsenterede et nyt valgforbund i blå blok, var de helt store smil fremme. Men her få uger før kommunalvalget den 16. november er stemningen tilsyneladende i bund.

I forvejen har både Venstre og Dansk Folkeparti tidligere erklæret, at deres spidskandidater tillige er borgmesterkandidater. I følge viceborgmester Susanne Eilersen vil Dansk Folkeparti først forhandle med de øvrige partier i valgforbundet, og det samme udtaler Venstres borgmesterkandidat Peder Tind.

På et valgarrangement for erhvervslivet der blev afholdt forleden af Business Fredericia, var der meget intens debat mellem specielt Peder Tind og Tommy Rachlitz Nielsen, hvor enigheden ikke var nem at spore. Efterfølgende har Nielsen udtalt, at han stiller sig til rådighed som borgmesterkandidat, samt at han mener at “der mangler et oplagt alternativ til en rød borgmester i Fredericia”, hvilket kunne tolkes som en direkte kritik af Venstre og Dansk Folkepartis borgmesterkandidater. På den baggrund har vi spurgt indtil situationen i blå blok.

Vil I acceptere at du bliver borgmester på baggrund af socialdemokratiske stemmer? Eksempelvis ved at indgå en aftale med Socialdemokratiet udenom de øvrige blå partier?

– Nej. Hvis der er blåt flertal, skal der være en blå borgmester, svarer Tommy Rachlitz Nielsen i første omgang.

Men hvordan man så skal finde frem til en blå borgmester, man kan blive enig om, er mere uklart. For Tommy Rachlitz Nielsen skal det være den bedst egnede kandidat, og ikke nødvendigvis hvem der er det største parti:

– Vi vil fastholde, at vi har den bedste borgmesterkandidat. Så må vi forhandle på valgaftenen. Men efter de sidste to debatmøder synes jeg det er vagt, hvad blå blok har af alternativ kandidat. Derfor føler vi også et behov for at melde det ud, så folk ikke er i tvivl. Vi vil gerne stå i spidsen for Fredericia, og både Socialdemokratiet og Venstre har haft chancen.

Vil du pege på en socialdemokratisk borgmester?

– Nej. Hvis der er rødt flertal, vil vi naturligvis forhandle og arbejde for at få så mange konservative mærkesager igennem som muligt. Det er også normalt, hvis der alligevel kun er mulig for en rød borgmester.

Men samtidig vil Tommy Rachlitz Nielsen alligevel ikke afvise, at han vil forhandle med Socialdemokratiet eller andre røde partier:

– Jeg kan ikke forestille mig, at Socialdemokratiet kan tilfredsstille mig, men jeg vil heller ikke afvise det. I virkeligheden kan jeg forestille mig rigtig meget, hvis folk vil føre konservativ politik.

I selve forhandlingssituationen ønsker Tommy Rachlitz Nielsen heller ikke at binde sig fast på først at forhandle med blå partier. Han vil heller ikke afvise, at han ville kunne sidde som borgmester på socialdemokratiske stemmer:

– Jeg har ikke nogen holdning til hvad farve folk de har. Jeg har en holdning til hvad politik, de vil føre. Vi ønsker en borgerlig borgmester og mest mulig konservativ politik. Og dem der vil bakke op om det, de er hjertelig velkomne på vores hold.