I uge 9 og 10 får de kommende konfirmander besøg af unge frivillige, der har boet sammen med nogle af verdens fattigste familier i Malawi.  De unge er en del af Folkekirkens Nødhjælps Karavane, der lige nu kører Danmark rundt for at give konfirmander et indblik i, hvordan det er at være ung i verdens fattigste lande. Det hele sker som en optakt til den kommende hustandsindsamling søndag den 11. marts. Folkekirkens Nødhjælp kommer på besøg i Christianskirken d. 7 marts.

De næste to uger tager 40 unge frivillige rundt i landet med Folkekirkens Nødhjælps Karavane for at holde workshops for konfirmander med det formål at sætte fokus på de globale problemstillinger, de frivillige selv har oplevet på nært hold.

De unge frivillige er vendt hjem fra Malawi, Uganda og Nepal efter at have boet mellem 6 og 10 uger lokalt hos nogle af verdens fattigste mennesker. To af dem, der boede i Nepal, boede i et jordklinet hus med ildsted i midten, mens toilettet var et hul i jorden bag stalden.

Folkekirkens Nødhjælps Karavane giver undervisningen et globalt perspektiv

I løbet af workshoppen bliver konfirmanderne præsenteret for, hvordan det er at være ung i verdens fattigste områder. De kommer også til at høre Karavanedeltagernes personlige fortællinger fra de områder, de har boet i.

Folkekirkens Nødhjælps Karavane giver konfirmandundervisningen et globalt perspektiv. Det er vigtigt, at vi ser udover vores egne grænser og deltager aktivt i det verdenssamfund, vi alle er en del af. Derfor er det relevant for elever at høre om, hvordan det er at være ung i udviklingslande , med bl.a. sult, fattigdom og drømmen om en uddannelse. Udfordringer som mange unge i verden står med,” forklarer Jonas Holmgaard Hundebøll, projektansvarlig på Folkekirkens Nødhjælps Karavane.

I år skal Karavanen ud til i alt 10.000 elever og konfirmander over hele Danmark.

Historisk få mennesker lever i fattigdom

Sarah Valore er en af de frivillige, der kommer til at holde foredrag med Folkekirkens Nødhjælps Karavane. I efteråret 2017 rejste hun med Folkekirkens Nødhjælp til Bidi Bidi lejren i Uganda.

Jeg deltager i Karavanen, fordi det er vigtigt at fortælle unge om fattigdom. Desuden tror jeg, at det er en god ting, at det er unge frivillige, der formidler om de her emner, da vi er aldersmæssigt tættere på konfirmanderne og efterskoleeleverne end lærerne og præsterne er,” forklarer hun og fortsætter:

Det er også vigtigt at fortælle, at Folkekirkens Nødhjælp og andre NGO’ers indsats hjælper. F.eks. har jeg besøgt flygtningelejren Bidi Bidi i Uganda. I flygtningelejren havde Folkekirkens Nødhjælp været med til at skabe jobs til unge flygtninge, der ellers ikke havde mulighed for at tjene penge eller lave noget i deres hverdag. Jeg så blandt andet et projekt, hvor unge flygtninge producerede mursten. Murstenene blev brugt til at lave huse til gamle, handicappede, enlige mødre eller svage mennesker, som ikke selv kunne bygge et hus,” afslutter Sarah Valore.

Gennem Karavanen lærer de unge derfor også, at det nytter noget at gøre en indsats mod globale problemer som fattigdom og sult, og at det har en tydelig effekt, når danskerne samler ind til verdens fattigste. Ifølge Verdensbanken er andelen af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom faldet fra 35% i 1990 til under 11% i dag.

Konfirmander samler to millioner ind til verdens fattigste

”Det, at vi her i Danmark kan gøre en forskel for verdens fattigste, er også noget, mange præster anvender Karavanen til at illustrere for de kommende konfirmander”, fortæller Jonas Holmgaard Hundebøll.

Han fortæller, at Karavanen kører som en optakt til Folkekirkens Nødhjælps indsamling, som finder sted søndag d. 11. marts. Folkekirkens Nødhjælp håber der på, at så mange som muligt af de mere end 10.000 konfirmander tager deres venner, forældre og søskende i hånden og melder sig til at samle ind til  mennesker i nød.

Takket været konfirmanderne, der samler ind til Folkekirkens Nødhjælps Landsindsamling, bliver der således hvert år samlet op mod to millioner kroner ekstra ind til verdens fattigste, fortæller Jonas Holmgaard Hundebøll og afslutter:

”Det er vigtigt at huske, at vi kan gøre en forskel herhjemme for mennesker i nød. På tre timer kan en indsamler samle knap 1000 kroner ind, som kan give 33 etiopiske børn i en flygtningelejr mad i en måned. Tre timer af indsamlernes tid kan gøre en verden til forskel for verdens fattigste mennesker”.

Folkekirkens Nødhjælp lægger vejen forbi Christianskirken d. 7. marts mellem 13:45 og 15:15.