Fredag eftermiddag underskrev Peder Tind (V) på vegne af Fredericia Kommune en ny samarbejdsaftale med Kirkens Korshær om deres varmestue på Danmarksgade 79 i Fredericia. Lederen af varmestuen, Bjarne Dahlmann, havde sammen med de frivillige budt indenfor til kaffe og kager.

I snart 7 år har Bjarne Dahlmann været leder af stedet, og han var glad for anerkendelsen og interessen fra Fredericia Kommune:

“Jeg er meget glad for aftalen. Vi er jo en del af civilsamfundet som frivillig organisation, men samarbejdet med det offentlige er vigtigt”, sagde han.

Varmestuen hos Kirkens Korshær bringer håb ind i de mest udsattes liv (Foto: Fredericia AVISEN)

Samarbejdsaftalen mellem Fredericia Kommune og Kirkens Korshær indebærer et fast tilskud fra kommunen, der dækker noget af regningen. De 300.000,- kroner om året i tilskud hjælper med at skabe tryghed for driften og dermed kunne give et ekstra tilbud til udsatte borgere i Fredericia Kommune.

“Vi vil selvfølgelig gerne stå på egne ben og have selvstændighed, men jo mere vi kan gøre for dem, der har allermest brug for det, desto bedre er det. Jeg oplever at der er brug for vores varmestue. Der er brug for væresteder, der ligger et sted mellem det offentlige og civilsamfundet”, fortæller Bjarne Dahlmann.

Varmestuen leverer nogle helt basale funktioner til mennesker, der har det meget svært. Man kan få et bad, få vasket sit tøj, få en nødovernatning eller noget at spise. Der er morgenmad, frokost og aftensmad hver onsdag aften. Man kan også få en madpakke med sig.

“Det er helt vitale, sociale opgaver for de svageste mennesker blandt os”, tilføjer Bjarne Dahlmann.

Han forklarer at stedet har berøring med omkring 70 udsatte borgere om ugen. Dagligt kan der være 35-40 mennesker i varmestuen, hvor de frivillige også er der for at snakke og sikre et netværk:

“Varmestuen vil rigtig gerne have et godt samarbejde med kommunen. På stedet lærer vi med tiden borgerne at kende, og dermed også deres problemer. Man kan få hjælp og støtte til mange ting. Det handler om hvad brugeren gerne vil. Vi prøver at være lyttende, støttende og formidlende”

Når kulder sætter ind er der varme bag ved døren til Kirkens Korshær (Foto: Fredericia AVISEN)

Under snakken med Peder Tind (V), formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget, forklarede Bjarne Dahlmann også om Kirkens Korshær. Han gik tilbage i tiden til 1912, hvor Kirkens Korshær startede i København. Det med “hær” handlede om at man også skulle gøre noget aktivt for at hjælpe, fremfor bare at sidde indenfor og tilbyde noget moralsk eller forkynde. Man vil gerne give noget håb.

“Man blev ret hurtig klar over, at hvis man er sulten – så betyder det noget. At der skal man tage fat. I 1960’erne og 1970’erne fik vi en ny og udbygget velfærdsstat med bistandslov og social sikkerhed. Så tænkte mange at det med tilbud som vores var ved at være irrelevant. Hvad skal vi så? Men det har vist sig, at vi fortsat har brug for fællesskaber. At der er andre steder at kunne komme, som en del af sikkerhedsnettet”, fortalte Bjarne Dahlmann forsamlingen.

Kirkens Korshær har været i Fredericia i 14 år, og det er vokset stille og roligt. I de senere år har der været en udvikling, og Dahlmann mener at samarbejdsaftalen med Fredericia Kommune er et fint eksempel på, hvordan de kan udvikle sig.

Formanden for Social- og Beskæftigelsesudvalget, Peder Tind (V), var utrolig glad for at kunne underskrive den nye aftale på kommunens vegne.

Det lader til at du er meget optaget af at inddrage civilsamfundet i en forbedret social indsats?

“Ja. Jeg er enormt optaget af at styrke hele samarbejdet med civilsamfundet og de sociale organisationer. Det er enormt meget potentiale i. Det med at gøre tingene alene som kommune, får bare ikke det samme resultat. Når vi hjælper hinanden, så bliver sikkerhedsnettet bare stærkere. Den bane skal vi spille ind på – og sammen med andre. Så vi kan skabe resultater til gavn for borgerne”, svarede Peder Tind.

Han er også stolt af gademedarbejderne. At de arbejder tæt sammen og at alle har den samme mission og den samme dagsorden. Peder Tind roser de frivillige for den store indsats de gør, og håber også at samarbejdsaftalen føles som en anerkendelse af deres indsats:

“Vi honorerer en stor indsats fra de frivillige. Ildsjæle der brænder for at skabe fundamentet for at hjælpe. Vi skal skabe en sikkerhed under den indsats. Der er mange der yder et stort arbejde. De kan være usikre på deres økonomi, men den her aftale skaber ro og stabilitet”.

Peder Tind (V) underskriver samarbejdsaftalen med varmestuen på vegne af Fredericia Kommune (Foto: Fredericia AVISEN)

I sin tale til de fremmødte var der da også mange varme ord om varmestuen og de frivilliges indsats fra Peder Tind:

“Godt at I kunne komme forbi en fredag eftermiddag. Vi får nu sat en underskrift og giver hinanden hånden på det gode samarbejde. Derfor vi er samlet i dag. Vores indsats overfor de socialt udsatte borgere omfatter behov for støtte, rådgivning og vejledning i mange af livets områder. Blandt andet hvis man står uden bolig, hvis man skal i behandling eller bare det at få et netværk. Derfor har udsatte borgere brug for at der findes en varmestue som denne. Det er formålet med de indsatser vi har i Fredericia Kommune: At skabe et så godt sikkerhedsnet for de her borgere i den her by, som overhovedet muligt”, sagde Peder Tind.

Han takkede for alles arbejde og udtrykte glæde over at stedet findes. Om det er borgere med udfordringer med alkohol og misbrug, hjemløse der mangler et sted at bo – eller den menneskelige dialog i hverdagen.

“Vi er afhængige af de civile aktører. Vi har i flere år haft et særligt arbejde sammen, så det er ikke noget vi lige finder på. Især hele indsatsen overfor de hjemløse. I har spillet en stor rolle med at række hånden ud til de hjemløse. Vi kan nå længere ud i kommunen. Fordi vi har flere hænder, på grund af jer. Der er behov for at vi gør en forskel sammen. Noget der er et reelt behov for. Noget som udvalget anerkendte og som vi gerne vil tage hånd om”, forklarede Peder Tind.

Han lægger især vægt på at kommunen ikke kan eller skal gøre alting alene. For Peder Ting har det været en personlig oplevelse at komme ind i varmestuens virkelighed. Han blev selv overrasket over hvad det vil sige at være hjemløs:

“Der er mange måder at være hjemløs på. Der er også rigtig mange unge der bor rundt omkring hos venner og bekendte på sofaer. Det har I hjulpet med at sætte på dagsordenen. I år står I også for nødovernatning. Så i vintermåneden har I et tilbud, og det er en stor opgradering til borgerne. Jeg vil rose Kirkens Korshær for den store indsats, I har ydet. I har spillet ind med jeres viden og engagement, og bedre bliver det ikke”, sagde Peder Tind til forsamlingen.

Han understregede at samarbejdsaftalen ikke bare er nogle fine ord, for der sættes også handling bagved:

“Vi skal gøre noget sammen. Alene går det ikke. Vi har gjort noget sammen. Et endnu stærkere sikkerhedsnetværk for menneskene i vores by. Hvordan italesætter vi det at være udsat? Det er vigtigt at vi ikke neglicerer det. Men at vi tværtimod tager det alvorligt. Alle byborgere kan få en krise og få brug for hjælp. Der er det godt at vide, at der er en varmestue. Med ro til at fordybe sig. At få en stue, når man ingen har. Tak for alt det gode arbejde I gør. Ikke mindst ugen vi har været igennem, hvor vi satte fokus på udsatte. Hjemløse. Tillykke med samarbejdsaftalen. Det er kroner og ører. Det er permanent. Så det er en sikkerhed for at vi har et fælles ansvar. Tillykke. Og god weekend”, sluttede Peder Tind sin tale.

Bjarne Dahlmann var tydeligvis glad for de mange pæne ord, og han udtrykte stor glæde ved at kommunen prøver at gå ud og lave aftaler med civilsamfundet:

“Der er særligt fokus på de mennesker, der er mærket af sygdom, fattigdom, misbrug eller ensomhed. Vi forsøger at inviterer folk indenfor. Forsøger at se dem – og mærke hvor de er henne i deres liv. Nu har vi større mulighed for at gøre det. Et stort frivilligt engagement. Det er godt at vi kan stå på egne ben, og det vi bidrager med selv er betydeligt, men samarbejdet med kommunen gavner meget. Alt det vi samarbejder om tager sit udgangspunkt i de mennesker der kommer”, sagde Bjarne Dahlmann.

Bjarne Dahlmann fra Kirkens Korshær underskriver samarbejdsaftale med Fredericia Kommune (Foto: Fredericia AVISEN)

Peter Tind smilte meget, da der blev underskrevet. Vi trak ham til side, og spurgte mere ind til hans engagement på området:

“Jamen – det er en interesse, der har fulgt mig hele mit liv. Jeg vil gerne være en aktiv medspiller på det sociale område. Alle kan blive udsat. Skilsmisse. Konkurs. Alle kan opleve det. Man har brug for at kunne gøre noget. Hvordan kan vi skabere stærkere fællesskaber? Hvor mennesker kan møde hinanden? Hvordan skaber vi et rummeligt arbejdsmarked? Jeg elsker at lave social politik”, sagde Peder Tind.

Han tænker meget over, hvordan kan man lave koblinger mellem arbejdsmarkedet og de svageste. Også borgere der måske kan komme i betragtning til et fleksjob:

“Alt hvad vi har fokus på understøtter den sociale tanke om at vi gerne vil være med til at tage et større ansvar på området. De mange skal have hjælp”.

Tanken om en varm stue, en menneskelig håndsrækning og tanken på andre mennesker i nød var i fokus hos både Peder Tind og Bjarne Dahlmann. Og ganske vist var det blæsende og koldt udenfor, men indenfor i varmestuen var der masser af varme og medmenneskelighed på denne fredag eftermiddag.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Anonnym
Anonnym
10 måneder siden

Dejligt at Fredericia Kommune har fået øjnene op for at Varmestuen, som gør rigtig meget for de svageste i vores by, har brug for en hjælpende hånd rent økonomisk.