Det bølgede frem og tilbage i løbet af valgaftenen. På nogle tidspunkter lignede det et markant jordskredsvalg, men pludselig tippede det hele – og de røde så ud til at kunne beholde magten. En omtælling i Indre By gjorde, at man først ved midnat kunne høre et rødt forløsende jubelbrøl i Tøjhuset.

Efterhånden som de små stemmesteder blev talt op, kunne de blå ikke bare ane sejren, men de kunne så småt begynde at fordele posterne i mellem sig. Men som et gammelt ordsprog lyder; intet er slut, før den fede dame har sunget. Og sådan skulle det blive.

Nærmest i samme moment som Socialdemokratiets siddende borgmester, Steen Wrist, trådte ind ad dørene til det kommunale valgarrangement, tippede det klare blå flertal på 12 blå mandater mod 9 røde til Steen Wrists fordel. Gymnasiet og Fredericia Idrætscenters stemmer sendte et mandat direkte fra Konservative og et fra Dansk Folkeparti lige i hænderne på Socialdemokratiet – og så skulle det for alvor vise sig at være spændende.

Det gav også god spænding, at der på valgstederne denne gang var en noget langsommere stemmeoptælling. For fire år siden kunne man ganske få timer efter valgets afslutning se alle stemmetal for Fredericia, men i år skulle være anderledes. Uanset hvor mange gange man opdaterede den nationale side, KMDvalg, skete der ikke noget. Tiden stod nærmest stille, altimens man kunne se triste socialdemokrater få julelys i øjnene, samtidig med at julelysene forsvandt i øjnene på de blå.

Da forløsningen endelig kom – og ja, den lod vente længe på sig – var der store jubelbrøl. De fleste kunne have kaldt sejren til de røde på forhånd, for det var kun Indre Bys resultater, der manglede, en traditionel rød højborg. Men ingen turde føle sig sikre. Valget havde hele natten bølget frem og tilbage. Men da de sidste resultater endelig kom gik der et sug gennem lokalet. Stemmetallene kan være svære sådan lige på stående fod at omsætte til mandater, men en tur gennem den D’Hondtske metode senere kunne den store socialdemokratiske kampagnegruppe samle sig i en bunke og juble højlydt.

Et meget bredere byråd

Hvor, der var stor spænding i løbet af aftenen omkring, hvor flertallet skulle være, så var det aldrig i fare om både Enhedslisten og SF skulle have et mandat i byrådet. Vælgerne har talt – og de har talt markant. Enhedslisten får et historisk flot valg, hvor deres mandat er noget dyrere end ellers. Men til gengæld betyder det, at de får selskab af SF i de næste fire år. Dermed er der altså endnu et parti til venstre for Socialdemokratiet, der med garanti slår pjalterne sammen om de store røde dagsordener; folkeskole, børn og unge.

Hos de blå kommer der også nye partier til. Karsten Byrgesen formåede at genvinde sit eget mandat fra kommunalvalget i 2017, denne gang blot for Nye Borgerlige. Det stod længe og svingede mellem to mandater til Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Men her vandt Dansk Folkeparti det sidste mandat og er dermed større end Nye Borgerlige.

Den helt store komet må siges at være Det Konservative Folkeparti. De gik til valg uden mandater – og fra 1. januar har vælgerne givet dem to sikre mandater at stå på. Der var store smil, til trods for det røde flertal.

Med de brede stemmetal betyder det, at Fredericia Byråd fra årsskiftet ikke blot er fire partier, som tilfældet var for fire år siden. I stedet er der syv partier repræsenteret. Det giver en noget bredere pallette og en noget bredere fordeling af magten.

De to store partier, Venstre og Socialdemokratiet hev begge rimelige stemmetal hjem. Socialdemokratiet fik det nogle ville kalde en gedigen lussing, de gik fra 13 mandater til ni. Det lykkedes ikke for Venstre at hente ret mange af dem, faktisk går de kun et enkelt mandat frem, fra fire til fem.

Valget i tal

Bag ethvert kommunalvalg følger en række tal, der er mere eller mindre uforståelige, hvis de står alene. Der er alt fra stemmefordeling til fremgang eller tilbagegang fra seneste valg. Der er mandater – og så er der ”prisen” på et mandat, altså hvor mange stemmer der skulle til et mandat. Der er også en stemmeprocent, der er historisk lav.

Stemmeprocenten: Der er tale om en historisk lav stemmeprocent. Blot 64,56% af borgerne fandt vejen til stemmeurnerne. Det giver en tilbagegang på 6,07% fra valget i 2017. Det betyder, at 1.838 borgere færre stemte i forhold til sidste valg.

Blanke/ugyldige stemmer: Der har været 267 flere blanke stemmer end det var tilfældet ved valget i 2017. Der har været 141 ugyldige stemmer ved dette års valg i forhold til det seneste.

Socialdemokratiet: Sikrede sig 9.654 stemmer. Det giver dem en tilbagegang på hele 17% fra valget i 2017. Vekslet i mandater betyder det, at de 13 mandater bliver til ni mandater. På grund af valgforbundet med Radikale Venstre har socialdemokraternes sidste mandat kostet 13% mindre end gennemsnitsprisen.

SF: Sikrede sig 1.117 stemmer. Det giver en fremgang på 0,8% fra valget i 2017. Vekslet til mandater betyder det, at SF igen indtræder i byrådet med et mandat. På grund af det rød-grønne valgforbund kostede SF’s mandat 9% under gennemsnittet.

Enhedslisten: Sikrede sig 1.839 stemmer. Det giver en fremgang på 3,1% fra valget i 2017. Omregnet til mandater betyder det, at Enhedslisten fastholder deres mandat. Det er valgets klart dyreste mandat. Enhedslisten betaler 49% mere for deres mandat end gennemsnittet.

Venstre: Sikrede sig 5.706 stemmer. Det giver dem en fremgang på 3,9% fra valget i 2017. Fremgangen giver dem også et ekstra mandat, så de i den kommende periode har fem mandater. De har også fået en lille rabat på deres sidste mandat, det kostede 7% mindre end gennemsnittet.

Konservative: Sikrede sig 2.500 stemmer. Det giver dem en fremgang på imponerende 7,3% fra valget i 2017. Det veksler også deres nul mandater til to mandater i den kommende periode. Deres sidste mandat var marginalt dyrere end gennemsnittet, 1% mere kostede det sidste mandat.

Dansk Folkeparti: Sikrede sig 1.928 stemmer. Det giver en tilbagegang på 4,8% fra valget i 2017. Det betyder, at de tre mandater de fik ved sidste valg bliver til to. Hertil kan man sige, at de allerede dagen efter valget sidst var reduceret til to mandater. Dansk Folkeparti har fået det billigste mandat, hele 22% rabat på gennemsnitsprisen.

Nye Borgerlige: Sikrede sig 1.617 stemmer. Det giver en fremgang på 5,4% fra valget i 2017. Det betyder, at de fastholder det ene mandat, som Karsten Byrgesen flyttede dagen efter seneste valg. Med en pris på 31% mere end gennemsnittet har Nye Borgerlige betalt dyrt for deres plads.