Vær med til at hylde sommer og frodighed når VejleMuseerne fejrer den lyse tid med solhvervsfest i jernalderlandsbyen i Vingsted lørdag 18. juni.

Haveejere luger skvalderkål og klipper græs i én uendelighed for tiden, men sommeren er også frodighed af den gode slags, og det har været markeret i flere tusind år. Lørdag den 18. juni kan alle være med til at fejre den lyse tid og glæde sig over, at naturen står i sin flotteste dragt, at frugt og grønt skyder op af jorden og modnes på træer og buske, og at dyreunger piler rundt overalt. Kort sagt, at Moder Jord viser sig allersmukkest frem. Frodighed er temaet til lørdagens sommersolhvervsfest, hvor gudinden Freja har hovedrollen. Hun var gudinde for frugtbarheden og boede i hyldetræerne. Deltagere i festen kan være med i alle de forberedelser, der hører til en rigtig jernalderfest: vær med til at grutte korn og koge og stege mad over bål, samle urter, bage brød og anden madlavning. Sommeren skal også markeres med flettede blomsterkranse og lerfigurer, som alle kan være med til at lave som offergaver til guderne, ikke mindst Freja.

Og til en rigtig fest hører også musik og musikinstrumenter. Elever fra Vejle Musikskole spiller oldgamle toner undervejs i forberedelserne og til festen under kyndig vejledning af en musikskolelærer, og gæster kan selv være med til at snitte egne musikinstrumenter. De skal bruges i optog og offerceremoni, som er en del af festen, og dagen slutter på stormandsgården ved skumringstid med sagn og hyggelige fortællinger at gå hjem på.

 

Tid og sted

Sommersolhvervsfest

Lørdag 18. juni kl. 15. Arrangementet varer til ca. kl. 21.

VejleMuseernes jernalderlandsby, Skyttevej 12, Bredsten. Følg skiltene med ”Jernaldermiljø” fra landevejen gennem Vingsted.

Voksne 80 kr., børn 40 kr.

Ingen tilmelding.

Arrangementet egner sig bedst for familier med børn over seks år, men mindre søskende er selvfølgelig også velkomne. Medbring gerne en lille madpakke til at spise undervejs.