Der er folkefest, og alle er velkomne, når VejleMuseerne holder åben landsby lørdag den 21. maj kl. 13-17. Landsbyen fejrer 40 års fødselsdag, og derfor er der kommet godtfolk fra nær og fjern for at være med til at holde folkefest.

Man kan bl.a. glæde sig til opvisning ved kvindelige bueskytter til hest, krigertræning, som man selv kan deltage i, og jernaldermad. Jernalderhøvdingen pløjer med studene, børn fra Egtved Skole opfører dramaet om vølven Varga, og musikgruppen Virelai byder op til dans med jernalder- og middelaldermusik. Rundt om i husene kan man selv være med til at lave jernaldermad og smage på det. På høvdingens gård fortæller arkæologerne om livet i jernalderen, om våbenfund og om ofringer i moser.

Hos smeden bliver jern lavet til knive og smykker, i træværkstedet bliver der snittet på livet løs, fletterne byder indenfor til kurveflet, man kan prøve at væve, og jernalderens pottemager byder på frisk ler og hjælp til at lave din egen jernalderkop. Man kan være med i alle værksteder eller bare kigge med, når håndværkerne er i sving.

Jernalderlandsbyen er – udover jernalderfolket – også beboet af et væld af dyr. Ko og kalv, høns, stude, geder og får. Der er dyrebørn til alle, for landsbyen har i år fået hele 21 nuttede lam, som springer rundt på markerne. Hos gederne er der født fire kid, som på små vakkelvorne ben prøver at springe rundt. De vil gerne klappes alle sammen.

Til sidst kan man – hvis man tør – se, hvad der skete, da fjendtlige stammer i jernalderen marcherede op over bakkerne og angreb landsbyen. Der var skrig og råb, kamp og død. Hvem vandt? Det kan man opleve i genopførelsen af ”Slaget om Vingsted”, som var et rigtigt slag, der fandt sted i år 200 efter Kristus.

Dagen slutter med ofring til guderne som tak for en god fest. Kom og vær med – der er aktiviteter for alle, og man er velkommen til at tage sin madpakke og skovturstæppe med.

 

Tid og sted

Folkefest i jernalderen

Lørdag 21. maj kl. 13-17

VejleMuseerne – Vingsted Historiske Værksted, jernalderlandsbyen, Skyttevej 12, Bredsten. Følg skiltene, hvor der står ”jernaldermiljø” fra landevejen gennem Vingsted.

Pris: Voksne 80 kr., børn 40 kr.