Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem fra marken til middagstallerken. SDU Kolding og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet, skriver Det Syddanske EU-kontor.

Hvis klima- og biodiversitetskrisen skal bremses, så skal der store ændringer til. En af de ændringer er vores fødevaresystem, der har et behov for en fundamental ændring. Lige nu er det langt fra bæredygtigt, og det har en række konsekvenser for blandt andet biodiversiteten. Det er en problemstilling, der har fået opmærksomhed i EU, hvor den storstilede Grønne Pagt skal bane vejen for EU’s klimareduktionsmål og bæredygtighedsstrategien.

I Kolding er man allerede startet på at gøre sin del af indsatsen. Her har man taget problematikken om fødevarer op – sammen med 11 andre byer rundt om i Europa. Kolding Kommune og SDU i Kolding har fået 8,2 millioner kroner, som de skal bruge til oprettelsen af et levende laboratorium, hvor der skal udvikles fremtidens mad- og fødevaresystemer.

Hele Kolding skal med

Det er Kolding Kommune og SDU i Kolding, der står for projektet, men de er ikke alene om det. De vil engagere alt fra landmænd, supermarkeder og storkantiner til skoleelever, politikere og lokale ildsjæle. Alle skal være en del af og bidrage til at booste Koldings overgang mod et mere bæredygtigt fødevaresystem.

At borgerne, skoleeleverne og erhvervslivet får en central rolle, vækker glæde hos Borgmester i Kolding, Jørn Pedersen.

“Indkøb og madlavning er noget, alle forholder sig til hver eneste dag, og jeg håber, at koldingenserne tager godt imod projektet og har mod til at prøve nye fødevarer og kostvaner. Potentialet i projektet er enormt og kommer formentlig ikke kun til at ændre koldingensernes forhold til bæredygtig mad, men bliver også en inspiration for resten af landet,” siger Jørn Pedersen til Det Syddanske EU-Kontor.

Levende laboratorier giver synlighed

En af de centrale dele i projektet, der skal skabe øget synlighed omkring indsatsen, bliver to containere med levende laboratorier, to Living Lab-containere. De giver synlighed i bybilledet, samtidig med at byens borgere bliver inviteret indenfor til at give deres inputs til, hvordan Koldings fødevaresystem kan blive mere bæredygtigt.

Øget viden og kendskab til bæredygtighed inden for blandt andet fødevarer er afgørende for den grønne omstilling, fortæller projektleder Danielle Wilde, Lektor på Institut for Design og Kommunikation på SDU i Kolding.

“Bæredygtighed er yderst komplekst, så projektet handler i høj grad om at undersøge sammen med alle deltagerne i projektet, hvad det egentlig vil sige at spise bæredygtigt. På den måde får vi bedre øje på både modstand overfor og muligheder for forandring, så vi kan arbejde med dem”, siger hun til Det Syddanske EU-kontor.

Barrierer skal overvindes, ellers er der lang vej til succes inden for den bæredygtige omstilling. Men Wilde er klar til at gøre sit for at overbevise koldingenserne.

“Det her er forskning i social udvikling; hvad skal der til, for at vi kan forandre måderne, vi spiser og producerer mad på. For mad er ikke bare ernæring, men handler også i høj grad om kultur, vaner, hvad vi kan lide og ikke lide. Ja dybest set hvem vi er. Og det bliver interessant at arbejde med hos både landmænd, forbrugere, supermarkeder med mere”, siger projektleder Danielle Wilde, Lektor på Institut for Design og Kommunikation på SDU i Kolding.

Kort om projektet

  • Kolding bliver fra 2021 eksperimentarium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem.
  • Projektet Food2030 in Kolding får støtte fra EU’s Horizon-program på 1,1 mio. euro.
  • Også San Sebastian i Spanien, Nilüfer-Bursa i Tyrkiet, Oslo i Norge, Torino og Rom i Italien, Kharkiv i Ukraine, Differdange i Luxembourg, Tampere i Finland, Rijeka i Kroatien, Castelo Branco i Portugal, Athen i Grækenland har fået støtte fra programmet på sammenlagt 12,2 mio. euro.
  • Byernes samlede indsats hedder ’FUSILLI – Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation.’
  • Projektet forankres på SDU Kolding og i Kolding Kommune i fællesskab med en projektleder i begge organisationer.
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer