Forside Mennesker Afdøde Mindeord: Kohajda Victoria Annamaria er gået bort

Mindeord: Kohajda Victoria Annamaria er gået bort

DEL
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Fredericia AVISEN mindes Kohajda Victoria Annamaria, som indtil for kort tid siden arbejdede på Kurt’s Kaffebar i Jyllandsgade.

Jeg bruger Kurt’s Kaffebar meget i kraft af mit virke som journalist på Fredericia AVISEN. Ofte starter jeg min dag på kaffebaren. Drikker en kop kaffe, mens jeg skimter de nationale nyheder.

En af de første personer vi mødte på kaffebaren om morgenen, var Kohajda Victoria Annamaria også kaldet, Maria. Maria kom fra Ungarn, men var faldet godt til i Fredericia. Hun kom til Danmark for ti år siden, men flyttede først til Fredericia i 2016, hvor hendes ophold desværre endte med at blive kort.

Det var ikke kun for os på Fredericia AVISEN, at Maria betød meget, hun smilede altid til alle kunder, hun havde en stor kærlighed til alle. Hun tog sig godt af de gamle, hun var der for børnene og var for os en god start på en travl hverdag. Efter hendes død har mange gæster fra Kurt’s Kaffebar skrevet hilsner og mindeord til hende, hun har betydet meget for mange.

blomster
Mængden af buketter til ære for Maria vokser foran kaffebaren. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Marias dialekt

Maria øvede sig dagligt på det danske sprog og min første rigtige samtale med hende blev omkring hendes udtale af ordet, “Cafe Latte”. Hun sagde det nærmest poetisk og med musik i stemmen. De andre ansatte fik ikke mere lov til at sige, “Cafe Latte” til mig mere. Når jeg bestilte rakte jeg bare hånden ud mod Maria og så sagde hun, “Cafe Latte”, rødmede i kinderne og grinte. Det blev starten på en slags venskab og der kom flere af vores egen ord på. Når jeg kom, sagde hun “hva så er du friiisk”, hun læste mine artikler på avisen, specielt når jeg spiste mad. Det blev til, er du sulten efter “Mums” og andre sjove små ord. Jeg lærte at sige hendes navn, Kohajda Victoria Annamaria, efter hendes død fandt jeg ud af, at jeg var en af de eneste, der kendte hendes mellemnavn, Victoria. Det fortalte hendes veninder, at de kun vidste det, fordi jeg altid sagde “Kohajda Victoria Annamaria” og hun altid svarede, “Thomas Lægaard”, som hun kun kunne sige det.

Vores korrespondance nåede aldrig længere. I sidste uge fik Maria et hjertestop. Hun blev placeret i en respirator og var i koma, tirsdag den 27 november klokken 17.20 fik Maria fred, da hendes udsigter til livet ikke mere bød på nogen form for håb, hun blev kun 39 år.

Kære Kohajda Victoria Annamaria, vi på Fredericia AVISEN, vil altid ære dit minde.

Hvil i fred.