Der var klar opbakning til partierne bag det nationale kompromis opfordring til at afskaffe det danske forsvarsforbehold. To tredjedele af danskerne stemte ja, til det mest overbevisende EU-valg i historien. Nu har udenrigsminister Jeppe Kofod officielt meddelt sine kolleger i EU, at Danmark ønsker at afskaffe forbeholdet.

– Danskerne har talt. Vi kan nu deltage fuldt og helt i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Og dermed tage et større ansvar for sikkerheden i vores eget nærområde. Det er et godt og vigtigt skridt. Sammenhold i Europa er det bedste svar, vi kan give i den situation, vi står i, lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod efter den danske folkeafstemning 1. juni 2022.

Nu har han været forbi Josep Borrell, EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender, og meddelt officielt, at Danmark ønsker at indtræde i det europæiske samarbejde om forsvarspolitik. Det skriver Josep Borrell på Twitter.


Selv kalder Jeppe Kofod det for en “historisk dag”, at han nu på vegne af Danmark kan melde Danmark fuldt med i EU’s forsvarssamarbejde.

–  I dag er det en historisk dag for Danmark. Vi rykker tættere på vores allierede og på vores partnere. Vi får flere strenge at spille på udenrigs- og sikkerhedspolitisk. Vi kan bidrage til den fælles sikkerhed i Europa, ikke bare gennem NATO, men også gennem EU. Det er historisk. Danskernes har talt, lød det fra Jeppe Kofod i forbindelse med underskriften i Luxembourg mandag formiddag.

– Danmark skal kunne deltage i EU’s arbejde om forsvar og sikkerhed. Underskriften her bekræfter offentligt den beslutning, og formelt underretter den mine kolleger i EU om, at vi nu afskaffer forsvarsforbeholdet fra d. 1. juli, siger Jeppe Kofod til TV2.