Internettet flyder over med videoer af VM-“fans”, der holder med England, Danmark og andre VM-nationer. I virkeligheden er det lokale folk fra Qatar og omegn, der er trukket i det nationale tøj. En “fan” af Danmark i en Facebook-gruppe bekræfter det, men det er dog ikke et nyt fænomen. 

I Qatar skal alt være perfekt. Derfor har styret dernede sørget for, at “fans” laver stemning i gaderne, og er iklædt de forskellige nationers landsholdstrøje med tilhørende flag og lignende. De scener, der ses på videoer, har fået internettet til at kamme over, og det er et fåtal, der synes, at det er fedt at se på. Den danske landstræner Kasper Hjulmand var heller ikke bleg for at sige hans mening, da det danske landshold blev modtaget af “fans”.

– Jeg synes, det er at tale ned til os, hvis de tror, at man kan bilde folk ind, at det er fans, der er galopperende glade for Danmark, England og så videre, hvis man ikke også er det om et år. Det er at tale ned til folk, det er teater, siger Hjulmand.

De teaterscener, som landstræneren kalder det, er dog ikke noget nyt fænomen. Tilbage til håndbold-VM, der blev afholdt i Qatar i 2015, skulle alt også fremstå til perfektion. Fans var købt ind til at holde med værtsnationen, og faktisk var de kommet hele vejen fra Spanien.

– De har betalt alt for os. Maden, hotellet, flyet. Vi får ingen penge, men vi får alt betalt, sagde en af de spanske Qatar-fans ve den lejlighed til TV 2 SPORT.

Hvordan det præcis foregår til VM-slutrunden i fodbold må stå hen i det uvisse. Britiske medier har skrevet, at fans man har set på videoklip fra Qatar, er migrantarbejdere, der er betalt. Fansene selv afvise påstanden.

– Det er ‘fake news’, og jeg vil gerne sige højt og tydeligt, at ingen af os er blevet betalt på nogen måde. Vi er meget dedikerede fans af England, siger en af fansene, Sajidh, ifølge AFP.

Danmark-“fan” bekræfter han er hyret

Screenshot fra Facebook-gruppen Danes Away.

I Facebook-gruppen Danes Away, der har over 21.000 medlemmer, har et udenlandsk medlem, som vi har valgt at anonymisere, lavet et opslag, hvor han spørger, hvad an skal med bringe til Danmarks kampe mod Australien og Frankrig. Han skriver, at han har et dansk flag, og vil købe en trøje og kasket. 

Det fik et dansk medlem af gruppen til at spørge, om vedkommende er hyret af Qatar, hvortil der blev svaret “Ja”.

Der er åbningskamp til VM-slutrunden mellem værterne fra Qatar og Ecuador på søndag klokken 17:00.