Har du også set de memes på Facebook, som særligt fædre ynder at ligge op på deres profil, med et billede af en teenagedatter der er ved at gøre sig klar til en date, mens faderen står i baggrunden og pudser sit haglgevær? Typisk med en tekst i retning af ”Gettin’ ready for a first date”, som vi så skal synes er sødt og humoristisk, fordi far bare passer så godt på sin datter.

En anden men meget tilsvarende retorik, er når vi tiltaler vores pigebørn som prinsesser. Eller som ”den gode pige”. Vi gør det selvfølgelig i bedste mening, fordi vi synes at de er bedårende, men stop lige op et øjeblik og overvej, hvor værdiladet de ord er. Overvej, hvad der ligger i at skulle leve op til at være en prinsesse eller god pige. I min optik er det hende, der altid smiler, altid gør, hvad der er rigtigt for fællesskabet, er ordentlig og præsentabel samt uskyldsren. Hvilken pige eller kvinde kan og vil altid leve op til det?

Denne søndag er det kvindernes internationale kampdag, og det er selvfølgelig ikke gået min næse forbi som sexolog. Jeg mener stadig, at der er et massivt arbejde at gøre for at få ligestillet mænds og kvinders seksualitet, og jeg mener faktisk, at et af de steder, hvor vi kunne starte indsatsen, er i den sociale arv og miljø. Derfor bruger jeg også de ovenstående eksempler, for at synliggøre, hvordan vi gennem vores børneopdragelse tillægger piger nogle andre værdier, end vi gør for vores drenge.

Lad os lige vende tilbage til det meme, jeg startede klummen med. Jeg tænker – og det tror jeg også at I andre gør – at budskabet er, at den store stygge teenagedreng ikke nødvendigvis er til at stole på, og at han måske kunne finde på at dyrke samtykkende sex med pigen. Åh nej. Det er far da nødt til at gøre alt hvad han kan, for at forhindre. Eller hvad? Hvad er det præcis han mener, at han skal beskytte sin datter mod? Åbenbart noget, som hans søn ikke tilsvarende skal beskyttes mod, for jeg har aldrig set et meme, der går den anden vej. Hvorfor er det, at vi som kultur har en masse mænd – og kvinder – derude, der mener, at piger ikke selv kan tage vare på deres egen seksualitet, hvorimod de samme mænd – og kvinder – mener, at det kan deres drenge godt?

Jeg har sågar siddet til flere middage, hvor når jeg bringer dette emne op om seksuel ligestilling, så siger mænd og kvinder, at de godt ved at det er dobbeltmoralsk, men de ønsker ikke at deres datter skal finde nydelse i fx swingermiljøet, når de bliver voksne, men at de ingen holdning har til, hvis deres søn gør det samme.

Selvom vi som forældre aldrig direkte italesætter denne dobbeltmoral overfor vores børn, så skal den nok blive kommunikeret ud på en anden måde, fx ved kontinuerligt at kalde dem prinsesser eller den gode pige.

Resultatet kunne meget vel være, at hun 20 år senere sidder i min konsultation, enten alene eller med sin partner, hvor hun som voksen kvinde først i en sen alder, skal lære at tage ansvar for sin egen seksualitet. Først skal lære at det er okay at være ”egoistisk” i soveværelset at kræve nydelse, selv at tage nydelse og acceptere, at hun også rummer en indre liderlig gudinde, som sagtens kan adskille sig fra de roller, hun normalt påtager sig i dagligdagen.

Jeg mener, at vi som forældre har et ansvar for, hvordan vi ubevidst (eller bevidst) præger vores børns seksualitet med den kultur, som de vokser op i. Betyder det, at vi hele tiden skal gå og være nervøse for, om vi får sagt eller gjort noget forkert? Nej, naturligvis ikke, men det betyder, at vi nogle gange skal være meget tydelige i vores kommunikation, hvor vi siger højt til vores unger, at onani er helt naturligt – for begge køn! Eller at man må have lige så mange sexpartnere, man har lyst til, bare vi husker at beskytte os. Det gælder også begge køn! Eller at den seksuelle lavalder er 15 år, for begge køn. Så vær tydelig, når muligheden byder sig for at snakke seksuel ligestilling. Så er vi da på vej.

Du kan læse mere om min praksis som sexolog og parterapeut på www.dittewinkel.dk eller følge mig på instagram https://www.instagram.com/dittewinkel/ , hvor jeg lægger øvelser og ny viden op om sex og kærlighed.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer