Forside Debat Klumme: Sæson for en god bolighandel: Håndfaste råd til købere og sælgere

Klumme: Sæson for en god bolighandel: Håndfaste råd til købere og sælgere

DEL

Af Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh

Vi lever i en tid, hvor medierne er fulde af historier, hvor journalister interviewer journalister. Den seneste udvikling er nu, at de store dagblade er begyndt at ansætte egne økonomer. 

Sidst men ikke mindst, er journalister på visse dagblade begyndt at interviewe sig selv. Jeg har derfor besluttet, at jeg vil være med på noderne. Jeg interviewer mig selv i denne blog.  
 

Interviewer: God dag og velkommen til (med høflighed kommer man langt (red).)

Mig: Tak!

Interviewer: Hvis man nu skal ud og købe bolig, hvordan bestemmer man så den rigtige pris?

Mig: Den ”rigtige” pris på en specifik ejendom er en svær øvelse, og skulle nogen være i tvivl, så prøv at spørge hos SKAT.

Selv ejendomsmæglere tager fejl og får sat en forkert pris. Det er ikke ligegyldigt, for det kan være svært at få solgt sin ejendom, hvis den er blevet udbudt til en for høj pris fra start. Det gennemsnitlige afslag på parcelhuse fra den første udbudte pris er 6,2 pct., og for lejligheder er det 4 pct. Afslagene er i øvrigt stigende og særligt her i vintermånederne er afslagene større.

Interviewer: Hvilke ejendomme gives der de største afslag på ved en handel?

Mig: Erfaringsmæssigt viser det sig, at jo længere liggetid der er på en ejendom, desto større afslag skal der typisk gives for, at ejendommen handles. I de kommuner, hvor der er de højeste gennemsnitlige liggetider, gives der typisk afslag på omkring 20 pct.

Interviewer: Du siger det er svært at sætte den rigtige pris, hvad er så den rigtige strategi?

Mig: Tallenes klare tale er, at man som sælger skal være realistisk. I den forbindelse skal man være opmærksom på, at boliger sælges til det, som økonomer kalder tærskelpriser, men som min mor kalder favørpriser. Det betyder, at boligpriserne typisk går i spring på 1.995.000 kr., 2.250.000 kr. osv. Vælger man at lægge sig over en grænse, så sorterer man en række potentielle købere fra – det skal man undgå. Der er således evidens for, at man kan komme i den situation, at man får mere for sin bolig ved at udbyde den til lige under 2 mio. kr. fremfor at udbyde den lidt over.

Interviewer: Det er blevet meget moderne med ”news you can use” – så har du nogle særlige råd til boligsælgerne?

Mig: Ja. Gerne.

Gode råd til boligsælgere

  • Sæt hellere prisen lidt for lavt end for højt. Er prisen for lav, er der større sandsynlighed for, at ejendommen vil komme i budrunde. Det vil presse prisen opad. Det er bedre end at skulle give afslag for at vække interesse for ejendommen.
    Der er også bevis for, at den handlede pris ofte er højere på den – af to sammenlignelige ejendomme – der startede med laveste kvadratmeterpris.
  • Aftal med mægleren at arrangere åbent hus, hvis der er nogen, der gerne vil på fremvisning. Det giver god energi omkring en ejendom, hvis der er flere at kigge på samme tid.
  • Gør projektet overskueligt for køber, hvis det er åbenlyst, at ejendommen skal igennem en eller anden form for renovering. Indhent evt. et tilbud på oplagte ombygninger, ryd op, gør det lyst og indbydende.
  • Tjek hvad sammenlignlige boliger er solgt til i nabolaget.
  • Hav is i maven nu, hvor der er vintertræghed i markedet. Måske du skal vente med at sætte til salg til foråret – ikke så mange har tid til at kigge på bolig her i december. Og de sidste vintermåneder, hvor der i perioder er sne, sjap og mørke er heller ikke normalt de bedste salgsmåneder.

Interviewer: Det var nogle fine råd, har du også råd til dem, der skal købe?

Mig: Forhast dig ikke. Lad dig ikke rive med af stemningen – heller ikke selvom du ser på din drømmebolig. Og husk at vi lige nu er inde i vintermåneder, dvs. vi er uden for sæson, det gør afslagene større. Der er simpelthen sæson for at gøre en god handel.

Interviewer: Men kunne du ikke komme med nogle håndfaste råd – så jeg kan sige til min redaktør, at vi laver ”news you can use”?

Mig: Jo, her er tre gode råd

Gode råd til boligkøbere

  • Vær opmærksom på, hvad andre ejendomme i nærområdet er solgt til, om der har været nedslag, hvor længe de typisk ligger, og hvor længe den ejendom, du kigger på, har været til salg.
  • Husk på det gamle auktionsråd om, at man skal byde mere forsigtigt, jo flere der byder. Det forholder sig nemlig sådan, at jo flere der byder ved en auktion, desto større er sandsynligheden for, at nogen kommer til at byde en pris, der er helt på månen.
  • Hvis du påtænker at bygge, så hav in mente, at ombygninger altid ender med at blive lidt dyrere, end man har regnet med. Så vær realistisk og sørg for at have luft i budgettet, eller lav en plan for, hvor hurtigt og i hvilken rækkefølge de enkelte projekter skal komme. Læs mere om ombygning.

Interviewer: Et sidste frækt spørgsmål, hvad er den rigtige pris?

Mig: Den rigtige pris er præcis den pris, hvor der er en køber.

Interviewer: Ok og tak for din tid.

Mig: Selv tak og god jul.

DEL