2018 var endnu et rekordår for antallet af danskere smittet med klamydia – i Region Syddanmark fik 5.549 unge konstateret klamydia, mens der på landsplan var hele 28.208 unge, som fik stillet diagnosen. Det tal vil kun vokse, hvis politikerne fortsætter med at se passivt til, lyder det fra Sex & Samfund.

5.549. Så mange unge fik konstateret klamydia i Region Syddanmark i 2018. For hver tusind unge mellem 15 og 29 år i Region Syddanmark, blev 24,8 af dem smittet med klamydia i 2018. Og det er særligt de unge mellem 15-29 år, der smittes med klamydia – denne gruppe er også en af de sværeste at få til lægen.

– Tallene viser helt tydeligt, at de unge i Region Syddanmark ikke bekymrer sig om at få en sexsygdom. De er derimod er meget opmærksomme på ikke at blive uønsket gravide. Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl. Kampagner og oplysningsarbejde kan altså ikke stå alene, men skal tænkes sammen med forebyggelse og behandling, lyder det fra Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om klamydiatallene fra Sundhedsstyrelsen.

Lene Stavngaard mener, at der er nogle strukturelle barrierer i vejen for, at der bliver testet nok unge, og det kræver politisk handling:

– Vi mangler en højere politisk prioritering af unges seksuelle sundhed!

Årsagen til, at det er så svært at få de unge til at gå til lægen, er ifølge Sex & Samfunds nationale chef, at der i høj grad mangler ungevenlige alternativer, når det kommer til at blive testet for sexsygdomme.

– De unge er notorisk svære at få til lægen, og det er en misforståelse at tro, at det kun er fordi, de synes, at det er pinligt. Det skyldes i høj grad også besværet omkring tidsbestilling, og at man som ung typisk vil blive nødt til at tage fri fra uddannelse eller arbejde for at kunne møde op hos lægen, siger Lene Stavngaard.

Kassetænkning er et stort problem
En anden og mindst lige så tungtvejende barriere for forebyggelsen af klamydia blandt unge ligger i samarbejdet mellem kommuner og regioner.

For ifølge Lene Stavngaard strander diskussionen nemlig gang på gang ved spørgsmålet om hvem, der skal betale regningen. Og det er netop denne kombination af kassetænkning og mangel på ungevenlige alternativer, der bliver udslagsgivende i forhold til det historisk høje antal unge med klamydia.

– Der er blandt unge i Region Syddanmark et stort behov for alternative muligheder for at blive testet, som møder dem, der hvor de er, lyder det fra Lene Stavngaard.

Sex & Samfund har set gode resultater med organisationens egen gratis klamydiahjemmetest, som i øjeblikket er rullet ud i 8 kommuner, heriblandt Nyborg Kommune.

Vi ved fra de unge selv, at ca. en femtedel af dem ikke ville være gået til lægen, hvis ikke de havde haft mulighed for at bestille hjemmetesten. Det vidner om, at der blandt unge er et klart behov for et gratis, lettilgængeligt og sikkert tilbud, konkluderer Lene Stavngaard.


FAKTA: KLAMYDIA I DANMARK

 • Hvert år laver Statens Serum Institut en opgørelse over antallet af danskere, som fik konstateret klamydia det foregående år. Der er særligt fokus på unge i alderen 15-29 år, da 80% af klamydiatilfældene konstateres i denne aldersgruppe.
 • Ud af de fem regioner var det i 2018 Nordjylland, der havde den højeste andel af klamydiatilfælde blandt unge med 25,9 sygdomstilfælde per 1000 unge.
 • Det er dog ikke i Nordjylland, at kommunen med flest klamydiatilfælde blandt unge skal findes. I 2018 var det nemlig Solrød Kommune i Region Sjælland med 33,2 klamydiatilfælde per 1000 unge i alderen 15-29.
 • I Region Syddanmark var det Kerteminde Kommune, Kolding Kommune og Fredericia Kommune, der havde flest klamydiatilfælde blandt unge i alderen 15-29.
 • Kerteminde Kommune havde 30,1 tilfælde per 1000 unge, mens Kolding Kommune og Fredericia Kommune havde henholdsvis 29,6 og 28,1 tilfælde.
 • I denne region var kommunerne med færrest klamydiatilfælde Ærø Kommune, Fanø Kommune og Langeland Kommune, der havde henholdsvis 8,5 tilfælde, 9,1 tilfælde og 16,7 tilfælde per 1000 unge i alderen 15-29.
 • Tidligere år har det været Kolding (31,6 i 2017), Frederiksberg (33,4 i 2016), Bornholm inkl. Christiansø (32,1 i 2015), Herlev (38,6 i 2014 og 36,4 i 2013) og Holstebro (30,1 i 2012), der har haft det højeste antal af klamydiatilfælde blandt unge.
 • De seneste fem år har det samlede antal af klamydiatilfælde ligget over 30.000, med 30.881 tilfælde i 2014, 31.783 i 2015, 34.134 i 2016, der er det højeste antal nogensinde målt, 32.932 i 2017 og 33.415 i 2018.

Baseret på tal fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, som er blevet behandlet af Sex & Samfund i rapporten “Klamydiatilfælde 2018”.

FAKTA: KLAMYDIA

 • Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.
 • Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.
 • Ubehandlet klamydia kan medføre: Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.
 • Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har klamydia. Pigerne skal have en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan testes via en urinprøve.
 • Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.
 • Sex & Samfund tilbyder en gratis og sikker klamydiahjemmetest til unge i en række kommuner.
czz
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer