Kira Skov Med Band turnerede i dag, Tøjhuset i Fredericia, hvor der var lagt op til en intim kærlighedsfortælling i syngende kunstnerisk form fra den dygtige danske sangerinde, som jeg selv lærte at kende fra bandet Kira & The Kindred Spirits tilbage i starten af 00’erne, hvor hendes stemme kunne sende mig i drømmeverdenen.  Koncerten denne aften var ingen undtagelse. Jeg drømte igen.

Med et velklædt Tøjhuset pyntet med dejlige runde borde, de livlige fyrfadslys og den bekræftende summen, som man kender fra stedet var kulissen til en stor aften på plads.

Kira Skov skulle en torsdag aften fortælle historier fra sit nyeste album: The Echo of You, som er en poetisk, sang og ultimativ kærlighedserklæring til hendes afdøde partner Nicolai Munch-Hansen.

På nærmeste uhyggelig vis startede fortællingen med guitarfingerspil, lydeffekter og en passionerede, nærmest trist, men samtidig livsbekræftende vokal, som førte os gennem en rejse gennem sorgens univers, mens violinen akkompagnerede Kiras fortælling.

Tragedien fortætter med den dystre musik, imens Kira Skov på scenen i Tøjhuset udfolder sit imponerende lyriske og poetiske talent. Ordene fylder magisk i melodiens vinde. Vi rejser videre gennem sorgen, og fra scenen bevæger Kira Skov sig, så man føler sig tryllebundet. Det er sakralt og rørende. Hellige vinde rammer, og Kira fortæller om en samtale med hendes døde mand Nicolai, hvor “vi står på hver vores side af livet, men alligevel er fulde af håb”. Lilac Sky.

Endnu et poetisk nummer, som rummer farvernes tusindevis af historier og fortællinger. Når du blander rød og blå, får du lilla, men farven kan kun laves af to primære farver. Elementer. Mennesker. Eller skrevet med andre ord – Kira og Nicolai havde noget unikt, de sammen havde skabt og den gensidige påvirkning, hvorefter de forlader hinanden, på grund af den person, de er blevet, når de ved, at den anden person gjorde dem til, hvad de var blevet. Samtalen fremføres til perfektion og man rammes og splittes i farvefulde atomer.

Kira spiller nu også guitar og synger nummeret Everything Reminds Me of You, som minder lidt om hendes fortid i Kira & The Kindred Spirits. Bassen og trommer brummer og banker sig ind i hjertet, imens Kira synger sig ind i sjælen. Musikalsk og rytmisk bevæger tilhørerne til tempoet fra scenen.

Med livets passion i blodet danser og synger Kira Skov videre. En  hyldest til livet. I celebrate, synger den danske sangerinde, mens hun dygtigt har indkapslet alle i salen. Alle parader er lagt. Vi er tilbage i Kiras karriere. De forskellige musikgenres inspirationer har skabt kunsten, vi hører fra scenen. Det er et blandet overflødighedshorn af lyriske, musiske og vokalmæssige variationer. Come Along – vi er alle med.

Nicolai taler igen til Kira gennem sangen Soul in the Ceiling. Igen er vi i himlen. Sjælesang, og vi hænger fast i fortællingen, hvor vi er tæt, men alligevel langt fra. Hele tiden paradokser, ambivalente, men alligevel ærlige ægte historier, hvor kærligheden mellem Kira og hendes afdøde mand, og livspartner; sjæleven gennem kærlighedens tre største ord græder sin sang ud. Det er rørende livspoesi og da Kira taler henover musikken, åbner ørene sig som blomster, der har tørstet efter vand, og nu får livsnødvendig vand for at kunne åbne sine blade påny.

Idea of Love fra 2013 albummet, When We Were Gentle spilles og kærlighedens dybe sprog og skønsang rammer sandhedens time, mens den spanske guitar løber med. Fingerne bevæger sig elegant fra den dygtige guitarist, som suppleres af en uforglemmelig lækker basgang spillet på kontrabas. Violinen græder ydmygt med. En mavepuster, som er svær at rejse sig fra, hvis det ikke var for Kiras stemme, der nu fylder rummet igen.

En forrygende og flyvende stryger- og trommepræstation venter forude, og vi rejser med, inden tilfældighedens spil går i gang.  Coincidence Is All That Counts fra 2015 albummet, May Your Mind Explode A Blossom Tree.

Den eneste sang, som ikke er skrevet det seneste år, men derimod en sang skrevet i 2015 af Kira Skov og manden Nicolai venter. “Det føltes rigtig at tage den med,” fortæller hun fra scenen. Supernatural Ecstacy fremføres, og jeg tager en kort pause i hovedet for at samle kræfterne til resten af fortællingen, som gentager kærlighedens magi.

You, you, you, love, love, love – gentagelserne rammer, inden musik, som en krigsdans vækker os til live igen. Sangen Spirit Shed bringer det åndelige univers ind i kampen på keltisk vis, hvor man sidder tilbage med åndenød eller den gennemborende fortælling i et strømmende tempo, hvor vandet flyder stærkt.

I Tried to Look into Your Eyes in a Photograph Tod spilles efter præsentationen af aftenens band, hvor sorgbearbejdelse får endnu en sang. Aftenens stærke fortælling fuldendes med klapsalver fra salen, hvor alle rejser sig op.

Et ekstranummer bliver endnu et Nicolai – Symfoni. Kira Skov modtages på scenen med jubel og klapsalver, kort efter rammer tavsheden blandt publikum og ekstranummeret spiller nu. Endnu et nummer – My Heart Goes To You My Love.

Her på Fredericia AVISEN må vi dele hele seks stjerner ud til aftenens oplevelse, hvor Kira Skov med band gav poesien og musikken en helt ny dimension i Tøjhuset. På alle parametre var det en mindeværdig oplevelse at overvære; tristheden fortrænger sig og livet spirer igen. Vi mindes om det vigtigste i livet; at leve, men samtidig mindes og holde fast i de mennesker, vi har kær – også efter døden.

 

Aftens lineup

Kira Skov: Vokal/guitar
Oliver Hoiness: Guitar
Silas Tinglef: Guitar/trommer
Maria Jagd: Violin/cello
AC Anders Christensen/kontrabas