Fredericia AVISEN fik muligheden for at møde Katinka – den anmelderroste lyriker og sangerinde, og i forbindelse med hun besøger Tøjhuset i 2019, fik vi en snak om at være kunstner.

Katinka spillede en overraskelseskoncert på Fredericia Gymnasium foran flere hundrede unge elever. Fredericia AVISEN var med på sidelinjen og kulturredaktøren var heldig at få en times tid med Katinka efterfølgende.

Katinka
Katinka på Fredericia Gymnasium Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Efter Katinka har sunget sidste strofe, kommer flere elever op for at købe hendes digtsamling, “Få et hus af krop”. Katinka er blevet lidt en gymnasiedarling og digtsamlingen bliver også indkøbt til biblioteket på Fredericia Gymnasium. Flere vil desuden have et billede med den populære sangerinde.

Katinka får et indisk inspireret måltid, jeg vælger en kop kaffe. Ligeså sårbar, som hun er i sit tekstunivers, ligeså naturlig er hun at falde i snak med, mens hun spiser. Første gang jeg selv stødte på Katinka, var da jeg så hendes fortolkning af det kendte Sort Sol nummer “Let your fingers do the walking” på Youtube. Det rørte mig dybt, da hun sang hendes egen version “Lad dine hænder vandrer” Jeg dykkede ind i hendes bagkatalog og fandt ud af, at uanset, om hun fortolkede eller sang sine egne numre, var hun dybt original, den fineste ting for mig, når det kommer til kunst.

Hvordan kom du frem til at lave den fortolkning?

“Det var en sen aften, hvor vi øvede og var vildt trætte, en spillede noget, som lød som Sort Sol, og så sad jeg og sang noget ala, “Lad dine hænder vandre.” Det var ikke planlagt, så det var bare noget der opstod i vores træthed. Jeg skrev teksten dagen efter og så var den der ligesom”, siger Katinka.

Efter maden kører vi en tur i bilen, det er ikke noget bedre sted at snakke end i en bil. Vi taler om at bo i København og flytte frem og tilbage i fremlejede lejligheder. Heldigvis har hende og kæresten fået en “rigtig” lejlighed, som man kalder det i storbyen, når man har heldet til at få en lejlighed uden fremleje. Katinka er født og opvokset på Christianshavn, så hun er en rigtig storbypoet.

Katinka
Katinka oplever Urbania Streetfood. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Fredericia

På vej til Urbania Streetfood får vi en snak om Fredericia, vores by er ikke helt ukendt for Katinka. Hun har gået tur på voldene og har faktisk været underviser på POP Pilot i 2016 på Ungdommenshus.

“Det var fedt, jeg følte faktisk, at det var vigtigt, at være der som underviser. Jeg har selv været som mange af de piger, der var med, jeg boede en uge på Ungdommenshus”, siger Katinka.

Katinka oplever Urbania på en anden måde, end os fredericianere. Hun synes, det er lidt sødt og ser det som nogle meget små restauranter. Hendes beskrivelse er ikke nedladende, tværtimod, det får mig til at opleve vores by som et slags dukkehus i et langt større univers, som storbyen er.

Katinka
Katinka Bjerregaard. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Vi bestiller to cafe latte og går ud i gården ved Tøjhuset, hvor Katinka spiller med hele bandet i februar 2019.

Hvordan er det for dig at stå alene med din ukulele og så være Katinka med band, føler du dig mere tryg?

“Nej egentlig ikke. Når jeg er med band, så har jeg også et ansvar for dem, der kræver, at jeg ikke laver alt for mange fejl og snakker alt for længe. Når jeg er ude alene, så snakker jeg bare, laver lidt fejl og gør grin med det. Jeg kan godt lide at få folk til at grine, det er en underlig kombination af, at jeg har nogle meget melankolske sange. Det med timing er noget, jeg godt kan lide og øver mig på. Det har jeg gjort meget intenst i et år, altså koncerter, hvor jeg er alene. Med bandet kan vi både lave storslåede ting og få det helt ned unplugged, det giver en god variation”, siger Katinka.

katinka
Katinka stemmer sin ukulele. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

To Veje – fra albummet Vokseværk

Katinka har ingen nykker eller præstationsangst overhovedet, hun vil gerne spille en sang for Fredericia AVISEN, det er jo i første omgang så mig. I baggrunden larmer byggerierne, der fornyer vores by, jeg bliver en smule forlegen ved at få en helt solooplevelse på den ikoniske gårdsplads.

 
Katinka unplugged ekslusivt for Fredericia AVISEN.

“Det er det sidste nummer, som vi færdiggjorde fra albummet Vokseværk. Vi har brugt halvandet år på albummet og det var det sidste, der blev helt, så det smager stadig nyt”, siger Katinka

Jeg har læst, at du beskriver, at mange af dine tekster er som taget ud af din personlige dagbog. Hvordan har du det med at krænge dine fejl og mangler ud på scenen?

“Jeg ser der lidt som en styrke. Der skal være en menneskelighed. Det er vigtig at vise til koncerter, at jeg også har noget på spil og vise, at jeg bare er et menneske ligesom alle andre, ellers tror jeg ikke, at det er sjovt at høre på”, siger Katinka.

Katinka fortæller, at hendes tekster altid starter uden melodi, hun er også i mine øjne en formidler, hvis tekster kan stå alene, men får endnu mere liv af hendes unikke vokal og sammen med hendes band Katinka.

Jeg sætter Katinka af på banegården,  hun kommer ikke sovende til succesen. Toget går mod Herning, hvor hun skal besøge en pladebutik. I morgen skal albummet promoveres i Odense. Tak for tiden Katinka og tak for sangen.

Annonce