Jobpatruljen er i uge 29 og 30 rundt i det danske sommerland, hvor de besøger erhvervsdrivende, der har ungarbejdere. Jobpatruljen spørger de unge om, hvordan deres arbejdsforhold er, og om de er klar over, hvilke rettigheder de har. Mandag var de i Fredericia, da Kasper og Kamilla gik en tur i byen.

“Hej, vi kommer fra Jobpatruljen.”

Den besked vil en del erhvervsdrivende komme til at støde på i løbet af denne uge og næste uge. Kamilla og Kasper er blandt de frivillige fra Jobpatruljen, der tager rundt i landet og oplyser de unge om deres rettigheder. De frivillige fra Jobpatruljen bestemmer selv, hvor mange dage de vil rundt på tur, da det skal harmonere med deres beskæftigelse eller ferieplaner.

Kamilla og Kasper startede mandag deres tur i Fredericia ved 13:30-tiden. De havde på forhånd valgt ikke at lave en liste over steder, som de ville besøge, men tidligere års erfaringer fra dem begge har klædt dem på til at vide, hvilke typer af forretninger, der bruger ungarbejdere. Undervejs på turen rundt i byen blev der også lagt vægt på, at Jobpatruljen ikke skulle være til gene, hvis en butik eller café havde et stort antal kunder.

Ved de første syv stop på turen rundt i Fredericia var der enten ikke ungarbejdere på arbejde, ellers var der for travlt, men på det ottende besøg var det muligt at komme til at tale med en ungarbejder. Det skete i Føtex i Prinsessegade, hvor Kamilla og Kasper efter aftale med varehuschef Rasmus Thomsen fik lov at tale med en af de unge medarbejdere.

Kasper og Kamilla under interviewet med Føtex-medarbejderen. (Foto: AVISEN)

Turen gik ud i personalerummet, hvor medarbejderen blev spurgt om en række spørgsmål fra et spørgeskema, som Jobpatruljen har som standardprocedure målrettet mod butikker. Blandt andet blev der spurgt ind til, om medarbejderen har været udsat for bestemte former for løft, og ved, hvilke rettigheder man har på arbejdsmarkedet. Det gælder eksempelvis med antallet af vagter, og hvad man har krav på i løn.

Efter endt interview med ungarbejderen gik turen ud igen, og der var det op til Jobpatruljen at vurdere, om Føtex i Prinsessegade er et sted, som en fagforening skal tage et besøg hos med henblik på arbejdsforholdene, men det var ikke deres umiddelbare vurdering. Turen gik derefter videre i Fredericias gader for at informere flere unge mennesker.

– Det er en god måde at lære at forstå arbejdsmarkedspolitik på, og hvordan det hele hænger sammen med en fagforening. Det hjælper de unge så de ikke er bange for at blive fyret for én enkelt ting, siger Kamilla og oplyser, at Jobpatruljen generelt set sjældent oplever tilfælde, hvor fagforeningen skal træde til efterfølgende:

– Men der er enkelte situationer, hvor forholdene ikke er så gode. Der tager vi oplysninger, som vi har fået, og spørger om vi må give dem videre. Hvis det eksempelvis er i et supermarked, så er det op til HK, og hvis det er en restaurant, så er det 3F. Vi overleverer informationen til vores koordinator, der giver dem videre til fagforeningen, og vi er derfor ikke direkte involveret i processen.

Om Jobpatruljen:

Jobpatruljen er en oplysningskampagne under den danske fagbevægelse. Det betyder, at vi ved rigtig meget og de regler, der gælder for fritidsjobbere under 18 år. Derfor kan Jobpatruljen opklare underen og svare på spørgsmål om, hvad der er rigtigt og forkert på arbejdet, når man er ungarbejder. 

Jobpatruljen involverer sig ikke i enkeltsager og har hverken autoritet eller ressourcer til at agere bisidder i konkrete sager, men svarer gerne på spørgsmål og forsøger efter bedste evne at rådgive.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer