Budget2021 er sendt i høring og de politiske forhandlinger er så småt startet med de såkaldte møder mellem Borgmester og forhandlere. Hos Nye Borgerliges Karsten Byrgesen ser man frem til budget2021 og det største ønske er borgernær velfærd og skattelettelser.

“Først og fremmest, så går det godt i Fredericia. Det ved vi, og det ser vi, men der er naturligvis stadig meget at tage fat på. Set i lyset af det massive låneoptog, som Fredericia foretog i skyggen af Coronakrisen, og den efterfølgende lige massive investering i “hårde værdier” – altså asfalt og så videre, er tiden kommet til at lukke hullerne i de mellemmenneskelige relationer og virkeområder, og herfra sætte en række visioner. Nye Borgerlige fokuserer derfor på de bløde værdier og det at holde hånden under de mennesker, der trænger mest,” fortæller Byrgesen til AVISEN. 

“Oplægget tager derfor udgangspunkt i at støtte borgernære tiltag, der vedrører kernevelfærd med fokus på børn, udsatte og handicappede, ældre og svagelige, vores miljø og økonomien for lejere og ejere. Nye Borgerlige er optaget de vedtagne FN Verdensmål. Det er derfor vigtigt for Nye Borgerlige at relatere vores udspil til Verdensmålene for at understrege betydningen af og vigtigheden for at vi arbejder for bredden, virkelysten og værdifællesskabet,” uddyber Byrgesen. 

Er der områder, hvor du gerne ser, at vi sætter ind? 

“Hos de ældre kan man helt sikkert se på om, vi gør det godt nok. Ikke bare ud fra de historier og TV2s dokumentar – Plejehjem bag facaden, men også generelt. Vi har umiddelbart ikke sager fra Fredericia, men alligevel tror jeg på, at vi skal iværksætte en række kurser, hvor vi ser på, hvordan vi kan gøre det endnu bedre. Det kunne være at lade medarbejderne komme til orde på de kurser, og så i samarbejde med en torvholder starte en proces, der gør, at man laver færre fejl, og ikke mindst lære af de fejl, der eventuelt begåes. Det er ikke for at skælde ud på vores medarbejdere, for de gør det fantastisk, men vi er nok desværre nødt til at se i øjnene, at der ikke bliver færre ældre og de ekstra hænder, vi har brug for til at passe jobs i sektoren, er ikke hænder vi bare finder, derfor må vi se på, hvordan vi sikrer en god velfærd og et godt arbejdsmiljø på dette område,” siger Karsten Byrgesen.

Når du ser ind i Fredericias økonomi, forbrug og kommende budget, hvad ser du så? 

“Jeg ser, at vi har lånt 300 millioner kroner til hårde ting, som veje, tage, cykelstier, idrætsfacilliteter og andre gode ting. Nu skal vi tilbage til menneskene. Vi har investere i håndværkere, maskiner, entreprenører og så videre. Det skal vi ikke bruge vores budget 2021 til. Vi er i forvejen en top fem kommune, når det kommer til lånte penge. Så lad os lade det være det, og i stedet investerer i eksempelvis børnene, skolerne og de bløde værdier,” siger Byrgesen.

Der har været seks budgetforlig i streg – bliver dette nummer 7, eller går der valg i dette budget? 

“Der går ikke valg i budgettet – det valg tager vi, når den tid er. Vi siger dog naturligvis, hvad vi står for nu, og det vil vi videreføre i vores valgkamp. Men jeg er sikker på, at vi lander et kompromis. Det skal vi nå. Men hvad kompromisserne bliver er svært at sige. De røde partier har 14 ud af 21 mandater, så det er kun på deres nåde, at vi kan få en borgerlige politik gennemført i Fredericia. Men vi har en god dialog med borgmesteren,” siger Byrgesen. 

“Det er altid sjovt at lave budget, når der er noget at budgettere. Det er der i Fredericia. Vi har massevis af penge i kommunen – og det skal komme borgerne til gode. Vi har dog ikke alene lånt penge, vi har som sagt næsten sat Danmarksrekord med nogle gode og fornuftige lån. Fredericia ligner pt. en Schweizerost med de huller vi har – set fra luften. Det er dog okay, at vi laver de ting. Vi har en god økonomi, og i stedet for at vente 30 år på at fylde alle hullerne i vejene, så gør vi det på en gang, så det er en super investering, der er sket i kraft af Coronakrisen, men når krisen er ovre, så har vi brugt over 300 millioner på anlæg i Fredericia, men de er ikke ødslet væk – vi kan se, hvad vi har fået for pengene,” fortæller byrådsmedlemmet og fortsætter:

“Der er altså som jeg har sagt flere gange det borgernære, og de bløde værdier. Det starter nede fra. Det starter med vores børn. Er der tilbud nok – det er både i daginstitutionerne, det er i skolerne – men det er også sikre trafikforhold. Det er her vi skal satse. Vi skal også gøre os mere lækre, så vi tiltrækker borgere. Vi har en afvandring i gang i Fredericia. Vi er i august 80 borgere bagud i forhold til sidste år, imens Vejle er 1000 foran. Noget er galt, fordi vi har fået mange gode virksomheder til, og vores by blomstrer.” 

“Det er vigtigt for Nye Borgerlige, at vi får sænket skatten. På boligskattesiden, altså den kommunale grundskyld, der er vi den kommune af Fredericia, Kolding og Vejle, hvor borgerne betaler mest. Jeg har svært ved at se, hvordan det hænger sammen med, at vi har over 400 millioner kroner i overskud i kommunekassen. Vi har en klar aftale om, at vi skal have 150 millioner i kassen, så der er penge til at sende noget retur til vores borgere, når vi har mere end dobbelt så meget i kommunekassen. Det må komme borgerne til gode. Vi er villige til at indkradse flere penge, når der er lavvande. Jeg ved, at det er lige så slemt for Socialdemokratiet som at få revet en negl af,” slutter Karsten Byrgesen.

Se hele interviewet med Nye Borgerliges fredericianske byrådspolitiker her

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen
1 måned siden

Kære Karsten
Det er tågesnak!
Hvad med skolerne, som folk søger væk fra. Hvorfor låne mange penge, når det går så godt?
Det er vist tegn på, at de ikke går så godt, når kommunen er på overførselsindkomst (32 mio. fra bedre stillede kommuner).
Kan vi ikke få det reelle i stedet for valgfis?