Byrådsmedlem Karsten Byrgesen er rystet over Fredericia Teaters underskud og kalder det en katastrofe, at det er kommet så vidt. Han efterlyser samtidig et bedre købmandsskab i bestyrelsen og en større indsigt i, hvad der går galt, når de kulturelle succeser løber af stablen.

Tidligere i dag meddelte Bestyrelsesformand for Fredericia Teater Gitte Lillelund Bech i et interview, at Fredericia Teater ville komme ud med et rekordunderskud på 20 millioner kroner. Det har fået mange borgere til tasterne og været dagens helt store samtaleemne i gågaden, cafeerne og på Fredericia Rådhus, hvor Byrådsmedlem Karsten Byrgesen er mødt op for at blive interviewet.

“Jeg tænker, at det er en katastrofe. Jeg er ikke overrasket, jeg havde set det komme, der har været tegn i sol, måne og stjerner, hvor det har balanceret på et knivsæg, hvor det kunne falde ud til rødt eller blåt,” siger Karsten Byrgesen og fortsætter:

“Kunstnerisk har vi et fantastisk teater. Jeg vil beskrive det som tragikomisk, det vi bliver udsat for lige nu. Komisk fordi vi har det bedste teater, vi nogensinde har haft med fantastiske forestillinger, men det er tragisk, fordi vi står på bunden af en tom pengekasse og kigger op på vores succes.” 

20 millioner er mange penge, når byen i forvejen sparer på andre områder, hvad siger det så dig?

“Min første tanke, da jeg hørte om de 20 millioner var, hvilke konsekvenser det har. Det har desværre den konsekvens, at et meget stor antal fredericianske familier går en usikker tid i møde, hvor nogle af dem kan få job fra case til case, men det er der ikke nogen, der kan leve af, det er ikke nemt at lave lån på dette. Det er en utrolig sørgelig sag.” 

Hvad skal man gøre nu i Fredericia Byråd?

“Fredericia Byråd har et enormt ansvar for det, der er sket. Vi har troet jf. Fredericia Teaters vedtægter, at vi havde styr på Fredericia Teaters drift. Vi har to medlemmer siddende i bestyrelsen. Jeg kender de fleste af dem, der sidder i bestyrelsen, gode loyale folk, som har varetaget opgaven i mange år, men det undrer mig, at når vi har to byrådsmedlemmer siddende, at vi ikke er blevet orienteret mere om dette i byrådet. Det er muligt, at Økonomiudvalget er orienteret, men jeg er ikke orienteret.” 

Folk er bekymret, hvad tænker du?

“Jeg er meget bekymret, jeg har i det tidligere efterår krævet et svar fra Fredericia Teater, hvad der skal til for at drive et ordentligt teater, så man undgår hele tiden at skulle kæmpe mod dolkestødene. Jeg har ikke fået noget svar, det er ikke sikkert, at det skyldes, at de ikke arbejder for at svare. Men vi skal vide, hvad de mangler af penge. Vi kan sammenligne os med Aarhus Teater, der modtager 70 millioner kroner, men ender på et nul. Det vil sige, at vi har noget købmandsskab, der skal ses efter i sømmene” siger Karsten Byrgesen og fortsætter:

“Jeg er jyde og selvstændig erhvervsdrivende, og med mine mange år i Forsvaret med chefstillinger, har jeg lært holde ansvar med de midler, jeg har tildelt, man kan ikke bruge flere penge end man har sat af, og hvis man gør, så skal de mennesker, der kommer i klemme orienteres. Jeg er skuffet over, at det er kommet så vidt nu.” 

Hvad er den værste konsekvens, er det at Fredericia Teater må lukke?

“Ja, det er den værste konsekvens, men jeg ser det ikke som en mulighed. Fredericia Teater skal konsolideres. Der er mange pengemænd og damer, der har råd til at støtte og hjælpe Fredericia Teater driften. Det er ikke Fredericia Kommune, der skal slikke bunden af vores pengekasse for at yde mere til Fredericia Teater. Der er mange mennesker, der synes, at Fredericia Teater er fantastisk, men der er også massevis af mennesker, der ikke har råd til at gå i teateret, og dem repræsenterer jeg altså også.” 

Hvad hvis Fredericia Teater lander et nyt underskud næste år?

“Jeg vil forvente et tæt samarbejde, hvor vi analyserer programmerne, og vi laver et pessimistisk budget, hvor vi ser på, hvor galt det kan gå. Jeg er sikker på, at Fredericia Teater lever videre. Det er et ikon for Fredericia. Jeg noterer mig, at bestyrelsen mødes fire gange om året, jeg mener måske, at man skal se på deres ansvar. Jf. vedtægterne er den økonomiske drift deres, og med 20 millioner kroner i underskud, kan man spørge, hvor godt det er gået.” 

Mangler bestyrelsen økonomi- og erhvervsfolk, er bestyrelsen for kulturel?

“Jeg ved ikke om bestyrelsen er for kulturel, men med det resultat der er kommet og de  advarselslamper, der er blevet tændt af kommunalbestyrelsen, kan spørge om de er de rigtige folk, vi har siddende, jeg skubber ikke på nogle af dem, men jeg kan konstatere, at den samlede pakke har leveret et underskud på 20 millioner kroner, og det er ikke tilfredsstillende,” slutter Karsten Byrgesen.

Se hele interviewet med Karsten Byrgesen ovenfor.

Læs også

2 KOMMENTARER

  1. Han har ret. Det er en katastrofe at Møller & Co kan føre sig frem på de bonede gulve og med røde løbere, betalt af skatteyderne, så nogen kan se teater i København. Hvordan kan man overhovedet budgettere med at sælge så mange billetter? Hvad med at tjene pengene før man bruger dem. Der er jo ingen, der kan garantere at en forestilling bliver en succes, men det har man åbenbart troet på hos Møller og byrådets medlemmer af bestyrelsen i Fredericia Teater.

  2. Alle havde travlt og alle var med til alle skåltalerne. Både teaterdirektør, formand og bestyrelse, kommunens økonomiudvalg og borgmester og hele byrådet.
    De skulle måske have koncentreret sig om andre ting.??

Skriv et svar