Coronakrisen fylder alt i de danske politikeres arbejdsopgaver for tiden. Danmark befinder sig i en krisesituation, hvor politikerne skal gøre deres til at få landet og befolkningen bedst muligt igennem. Det betyder også hastelovgivninger, stående afstemninger og andre helt nye måder at gribe tingene an på.

“Der er ingen af os, der har prøvet denne situation før. Vi følger de anbefalinger vi får. Der er taget initiativer til, at folkestyret kan fortsætte. Der er slet ikke tale om, at folketinget lukker, som nogle ellers har fået det til at lyde som om”, forklarer Karina Lorentzen Dehnhardt, folketingsmedlem for SF.

“Der er lovforslag der skal behandles og afstemninger der skal køre – og der er ikke mere end 100 i salen når der stemmes. Det er lidt specielt. For at sikre sikkerhedsafstanden har vi stemt ved at rejse os op i stedet for at trykke os ind på vores pult, som vi plejer at gøre”, fortsætter hun.

“Man tager situationen alvorligt. Det betyder jo, at vi også i høj grad står sammen om at løse de opgaver der ligger. Ingen har prøvet det før. Den seneste gang med en epidemi var i 1918, og meget er ændret siden dengang. Der var ikke caféer, koncerter og så stor rejseaktivitet. Der er ikke evidens at læne os op af”, slår Karina fast.

“Nogen har kritiseret regeringen for at lukke grænser, andre igen for at man ikke helt har fulgt sundhedsstyrelsens anbefalinger. Til det vil jeg sige, at noget af det WHO siger har betydning er, at man reagerer hurtigt. Det er kun fremtiden der kan fortælle om grænselukningen var overreaktion eller rettidig omhu. Vi må holde os for øje, at regeringen har størst mulig lyst til at beskytte os, så virus spreder sig så langsomt, så sundhedsvæsnet kan holde til det”, forklarer hun.

“De her hastelove kan kun bruges til at forebygge – og loven bortfalder selv på et tidspunkt. Den kan ikke bruges som for godt befindende. Jeg har en stor grad af tillid til det danske demokrati, og jeg føler mig velinformeret. I dag har jeg været i kontakt med flere ministre og fået updates. Den gamle epidemilovgivning er gammel, og der er behov for en mere samlet lovgivning”, siger Karina og fortsætter:

“Derfor er det også naturligt at samle meget ved Sundhedsministeren. Der er ingen grund til panik. Jeg synes der efter situations alvor er godt styr på det. Opfører vi os klogt og bliver hjemme så vidt muligt, er flittige med håndhygiejnen og hjælper vi hinanden, så er jeg stikker på at vi kan komme igennem der her”.

“Jeg synes den positive side ved det her er, at der begynder at være en tendens til at folk melder sig i sundhedssektoren hvis de har en eller anden form for sundhedsfaglig uddannelse, jeg har også set initiativer der hjælper folk til at handle ind og så videre, det ser jeg kun som positivt når folk tager højde for anbefalingerne. Så er der hamstring og tyveri af håndsprit. Der håber jeg jo, at når folk har set at der fødevarer nok, at de tænker sig om”, lyder det fra Lorentzen Dehnhardt.

“Det her viser hvor vigtigt det er at have en fælles velfærdsstat, der kan håndtere det her – og at det er underlagt en form for politisk kontrol, så der kan indsættes initiativer, til vores alles bedste, det er en enorm styrke”, lyder det som afsluttende bemærkning fra SF’s folketingsmedlem valgt i Trekantområdet.

Leave a Reply