Forside Danmark Kanalbyens Tim E. Halvorsen: Ordrebogen blev fyldt godt op i 2018 –...

Kanalbyens Tim E. Halvorsen: Ordrebogen blev fyldt godt op i 2018 – nu skal vi bygge op

DEL
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

2019 er i gang, og over alt i Fredericia ser man livet i udfoldelse. Et sted er der for alvor gang i udviklingen af fremtidens livsmuligheder: Kanalbyen. Her har 320 boliger set og ser dagens lys, Michelinrestauranten Ti Trin Ned flytter til bydelen og håbet om et musicalteater direkte ud til Lillebælt er tættere på end nogensinde før. Fredericia AVISEN mødte Projektdirektør Tim E. Halvorsen til en samtale om 2018 og 2019 i Kanalbyen.

Imens håndværkerne knokler på højttryk lige uden for dørene på Projektkontoret i Kanalbyen, og byen langsomt tøs op efter en frossen nat og himlen ikke kan blive mere nordisk blå, drikker jeg en kop kaffe med Kanalbyens Projektdirektør, Tim E. Halvorsen. Det er en stolt og tilfreds Projektdirektør.

Tim E. Halvorsen er kendt for at have styr på tal og strategi, og derfor er det også en fornøjelse for ham, at kunne fortælle om udviklingen i 2018 og fremtiden 2019.

“Kongens Punkt så dagens lys i 2018, hvor 78 boliger, en cafe og en boligkombination mellem ejer- og almenboliger er en realitet. Hertil kommer Langebro med 54 boliger og en Michelinrestaurant. Projektkontoret er sammen med andre virksomheder snart at finde i det nye kontordomicil, Port House, hvor første etape med 4000 m2 kontorfaciliteter står klar i februar, og her flytter 150 arbejdspladser ind. Opsummeret giver det over 132 boliger, projekter og to restauranter”, fortæller Tim E. Halvorsen og fortsætter.

“Hertil kommer det, der var færdigt – 50 boliger i Frederikshuset, men også vores mange gode aftaler med investorer og entreprenører. F.eks. vores aftale med Bach Invest A/S, der skal opføre Promenaden og Oldenborghus. En klar styrkelse af udviklingen af Kanalbyen i Fredericia med 56 nye ejerlejligheder med udsigt til kanal og Lillebælt med en ambitionen om at bygge kvalitetsboliger, men også at skabe mere liv langs kanalen og bygge bro mellem ny og gammel bydel. I forlængelse af udviklingen af Promenaden, vil de to partnere også bygge 40 ungdomsboliger i form af opførelsen af det førnævnte, Oldenborghus. Hertil kommer endnu en aftale med A. Enggaard om bygge og investere mere i Fredericia. Med andre ord – ordrebogen ser godt ud. I 2018 tankede vi den godt op for det næste stykke tid. Det er dejligt at kunne gå ud af 2018 med bogen i orden”.

Tim E. Halvorsen er også begejstret for de mange besøg i Kanalbyen i 2018.

“Hvis vi ser på vores midlertidige aktiviteter, så var C-byen, Grow Your City og Krydstogsanløbene på alles læber i 2018. Vi ved også, at alle er rekorder er slået. Vi tæller godt nok ikke besøgende, men det er vores klare fornemmelse, at flere end nogensinde før besøgte Kanalbyen, og prøvede kræfter med alt fra East Cost Surfers, Krydstogtsbesøg, butikkerne og ja vejret var kanon i sommeren, så alt har spillet sammen på smukkeste vis: Sejleren, containerne, svævebaner, veteranbiltræf – kort sagt mange gode og sjove måder at bruge arealet på”, fortæller Tim og uddyber:

“Jeg fornemmer, at mange kender området Kanalbyen nu – både for de nye boliger, men også for området og de ting, vi skaber undervejs. Vi vil naturligvis gerne have endnu mere til området – så vi kan vise en af de mange perler, der er på perlehalskæden i Fredericia Kommune. “

Nu er ordrebogen godt fyldt, betyder det at I læner jer tilbage?

“Nej, det gør det ikke. Ordrebogen er godt fyldt, men det er ikke det samme, som, at vi ikke arbejder på nye aftaler. Det gør vi. Konjukturerne er gunstige, men vi skal også arbejde med, hvor meget vi skal ud på markedet. Investorerne skal lykkes, så der er et balancepunkt mellem produktion og salg, som vi skal finde det gode match i. Vi fokuserer også på flere lejeboliger med privatudlejning. Et andet fokuspunkt bliver “eksempelbyggerier”, hvor vi laver exceptionelt byggeri, som ikke kan konkurrere med det andet, vi producerer. Det betyder ikke, at det der laves nu ikke er godt nok, for det er det – det er virkelig godt, men vi vil prøve at lave noget som er state of the art. Vi vil sætte mere fokus på kunst i byudviklingen og i starten af 2019 står årets første kunstværk klar. Vi vil lancere en kunststrategi med de værker, vi har i pipeline og vi vil tænke kunsten og arkitekturen sammen”, fortæller Tim.

Hvorfor?

“Fordi det udvikler identitet og unikhed. Det giver en systematisk kobling, der skaber en unik mulighed for sublim historiefortælling om Kanalbyen, der kan udvikle sig til en kunstby. Personligt ser jeg kunsten som et kvalitetsparameter – når man ser smuk arkitektur, pladser, promenader og andet byggeri i flot kvalitet, løfter det byen og området. Til en by i høj kvalitet hører sig kunst til. Kunsten kan kommunikere og skabe overraskelser, eftertanke, refleksion og et anderledes bygningsudtryk. Løsninger, som kun kunstnerne kommer på og som arkitekterne ikke havde fundet på ser dagens lys. Et samarbejde, der skaber noget helt andet. Det forventer jeg mig meget af”, fortæller Tim.

Hvad bringer 2019 på produktionssiden?

“I 2019 sætter vi gang i bådehuse i januar – februar og i sommerferien starter vi op på Promenaden og Oldenborghus, dertil bygges et parkeringshus med plads til 300 biler, hvor De Orange Haller er i dag, etape to af Port House, hvor 130 arbejdspladser flytter ind starter også. Det betyder, at når 2019 er færdig, så har Kanalbyen rundet 320 boliger. Det er et meget stort tal i mine øjne”, svarer Tim.

Alle taler om Fredericia Teater i Kanalbyen – hvor langt er man med det?

“Der tegner sig et håb om et musicalteater i Kanalbyen. Jeg håber, at vi kommer videre med en beslutning om en placering af et fremtidigt teater i Kanalbyen. Det kan blive en løftestang for byen i almindelighed, men i særdeleshed for projekterne i Kanalbyen. Jeg håber, at vi kommer tættere på at låse os fast på en placering, og senere se byråd og fonde samle sig for at skaffe den nødvendige finansiering. Med et teater i vores bydel, vil jeg lægge et niveau ovenpå alt, hvad vi har lavet tidligere. Teateret er allerede i dag en stor generator for succesfuld byudvikling, restarationer etc. Det er en unik motor for udviklingen af byen og Kanalbyen. Så det er et stort håb at komme videre med det projekt.”

Flere store virksomheder har meldt deres ankomst i Fredericia, hvordan spiller I med der?

“DanmarkC og Kanalbyen skal som områder spille tættere sammen. Det gælder både i forhold til erhvervslokalisering, men også i forhold til bosætning. DLG skaber f.eks. et behov for boliger og derfor bliver bosætningen central og oplagt, når virksomheder og arbejdspladser rykker til Fredericia. En anden vinkel kunne være, at logistikvirksomhederne placerer deres pladskrævende aktiviter i DanmarkC, men deres videns- og speditørarbejdspladser placerer de i Kanalbyen. Det vil også styrke det i forvejen stærke sammenholdd mellem Fredericia Kommune, Business Fredericia, ADP og Kanalbyen”, fortæller Tim E. Halvorsen.

Hvad skal vi ellers glæde os til i 2019?

“Vi kommer også til at se projektet, “Container Living” blive realiseret i 2019. Jeg forventer i lighed med andre midlertidige aktiviter, at det kan blive et spændende åndehul for nye aktører i området. Vi skal selv drive “fleksboksen”, og vil her få nogle aktører ind, der kan blive et supplement til C-Byen og Grow Your City,” siger Tim med et stort smil og slutter:

“Jeg håber naturligvis også, at vi kan fortsætte Kanalbyens positive udvikling, få fredericianerne og folk udefra til at besøge os, og jeg er sikker på, at det vil ske oftere i 2019, og vi vil se en god vækst i området, og så vil det jo “syde” af krydstogtskibe året igennem. Alle de gode ting skal vi bruge i den markedsføring, der omkredser byen og så være bedre til at få koblet de mange store events sammen med byen og informationerne om, hvad der foregår i Fredericia, så et krydstogtsbesøg bliver til mere end et eventbesøg, for i stedet at blive et “boligkøbsbesøg. Slutteligt så vil vi også se vores klimasikring bliver næsten færdig i 2019. En sikring af Sdr. Voldgade Kvarteret, som også vil få mange til at se på de løsninger, som vi har valgt i Fredericia.

DEL