Fremover bliver Kanalbyen overvåget af et gigantisk glasøje af farvet mosaik. Øjet udgør sammen med planter og rislende vanden. Den lokale kunster Kirstine Roepstorff står bag kunstværk HYDRA, som også er det samme navn på p-huset, der mandag blev indviet.

Udviklingen af Kanalbyen er nu nået så langt, at byudviklingsselskabet Kanalbyen i Fredericia P/S udruller den parkeringsmodel, der tidligere er vedtaget som en del af udviklingsplanen for den nye bydel. 

Modellen fokuserer på at samle bilerne i kældre, p-anlæg og p-pladser samt at tilbyde abonnementer til beboere og erhvervsdrivende. Man kan dog også parkere mod betaling på timebasis til 10 kr. pr. time eksklusive gebyr, som afregnes app’en EasyPark.

I november stod det nye HYDRA parkeringshus klar i Kanalbyen, og mandag fandt indvielsen sted på alternativ vis. Pga. Covid-19 restriktionerne var det begrænset, hvor mange der måtte være til stede, og der var derfor arrangeret et arrangement på p-husets tag, som man kunne følge med i via storskærm. Det hele blev orkesteret af Projektdirektør i Kanalbyen, Tim E. Halvorsen, der bød velkommen og sagde:

»Vi er glade for at kunne gennemføre det her, selvom der er stramme restriktioner. Vi er pavestolte over det her fantastiske kunst, der er lavet af Kirstine, og vi håber, at I vil give jer til tid til at gå rundt her,« indledte Tim E. Halvorsen og gav ordet til Kulturminister Joy Mogensen (A), der var med på en videoforbindelse

»Vi vil have kunsten ud til flest mulige menensker, og så får man et levende modigt og nytænkende samfund, der også har styr på rødderne. Det vil man også kunne med jeres parkeringshus, der ikke bare er grå beton. Det betyder meget for mig, at det her kan lade sig gøre, og I skal have tak for, at det kan ske,« sagde Joy Mogensen blandt andet.

Parkeringskort: Fremover kan man parkere bilen på Kanalbyens tre parkeringspladser ved Kongensgade (130 pladser), Oldenborggade overfor Maskinmesterskolen (120 pladser) og Sundegade (34 pladser) samt i A. Enggaards parkeringshus HYDRA på Sønder Voldgade (300 pladser).

Borgmester Jacob Bjerregaard (A) var fysisk til stede, og efter mikrofonen var blevet sprittet af, så sagde han:

»Det her er noget jeg har glædet mig til. Vi åbner et p-hus med internationalt format. Den kunsteriske bearbejdning er lagt i hænderne på Kirstine fra Fredericia, og vi er stolte over at have en international kunster som hende boende i byen. Vi er glade for at have noget af hendes kunst at vise frem. Arkitektonisk som funktionielt er det ambitionen, at det her skal være en oase i Kanalbyen,« forklarede Bjerregaard og fortsatte:

»I Kanalbyen arbejder vi strategisk med kunst om at skabe identiet og sammenhænge. Ideen er at kunsten bringes naturligt ind i hverdagen og styrker den samlede oplevelse af det her nye byområde. Det skaber noget særligt at samles omkring. Man møder kunsten hver dag når man kører til og fra arbejde.«

Afdelingschef for A. Enggaard, der er bygherrer på projektet, Palle Priska, var næste taler i rækken.

»Regnen vælter ned i dag (mandag, red.), men det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Når man ser kunstprojektet skal det risle ned med vand. Når man ser på p-huse over tid, har vi ikke været dygtige til at gøre det spændende, og det skal vi være opmærksomme på, og netop det her fylder noget i vandskabet. Først og fremmest er det vigtigt, at det er funktionelt, og det synes jeg det her er. Vi har skabt et godt hus, og det håber jeg, at jer ovre i bilerne også har oplevet,« fortalte Priska.

Henrik Menne fra Statens Kunstfond var med på en videoforbindelse, og han sagde blandt andet:

»Jeg sidder hjemme i køkkenet og havde overvejet om jeg skulle sidde i bilen,« indledte han med et smil og fortsatte: »Det er et arbejde, der kræver, at der er nogen der søger de puljer vi har lavet, som gør det muligt at starte de her projekter. Jeg vil gerne takke bygherren A. Enggaard og Kanalbyen for at tage initiativet til det her store og omfattende projekt. Man har skullet finde nye måder at gøre tingene på, og det har været fedt,« sagde Mente.

Den sidste taler i rækken var kunsteren Kirstine Roepstorff.

»Regnen er en gave til parkeringshuset. I har brug for det til at føle jer trygge indenfor, og planterne har brug for det og vores tragte har også. Det har været en virkelig fantastisk proces i den her meget tunge og lange bygning. Det har været en rejse. Jeg har før lavet offentlige udsmykninger og ved hvor besværligt det er at løfte sådanne ideer, der skal have alle mulige ting som sikkerhed og andre ting. Det er gode samarbejder man oplever, og noget virkelighedskrævende, og det her er et af de allerbedste af slagsene,« sagde Roepstorff.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer