Uanset om det tungmetal forurenede grundvand fra Kanalbyen udledes direkte til Lillebælt eller først sendes igennem Centralrensningsanlægget, så ender arsen forureningen i Lillebælt! Hvis det skal undgås, skal vandet forrenses i et anlæg, der bliver etableret til formålet, og ja, det kan man gøre, hvis man vil betale prisen. Det mener SF at Kanalbyen skal pålægges. Ideelt set burde regningen betales af forureneren, d.v.s. Kemira og det oprindelige Superfos, men det er jo næppe juridisk gennemførligt.

ØRSTED (tidligere DONG) i Skærbæk har et sådant anlæg til forrensning, der filtrerer tungmetaller fra ØRSTEDS spildevandfra. Langt de fleste tungmetaller er således fjernet, inden Ørsted sender spildevandet til Centralrensningsanlægget. Da anlægget blev bygget, pressede SF på, for at det forrensede spildevand skulle ind over Centralrensningsanlægget og IKKE, som ØRSTED ønskede, direkte ud i Gudsø Vig, der er langt mere sårbar end Lillebælt. Selv om SF var helt alene i byrådet om at kæmpe den kamp, endte det heldigvis med, at det forrensedespildevand ikke endte i Gudsø Vig. Det vand, der således udledesvia Fredericia Spildevand, indeholder angiveligt kun tungmetaller svarende til de mængder, der er i vores drikkevand.

Den aktuelle problematik fra Kanalbyen kan ikke løses ved at sende det oppumpede grundvand til rensningsanlægget, som der desværre administrativt er givet tilladelse til. SFs opfordring til Byrådet er at beslutte, at man ikke vil have grundvand forurenet med tungmetallet arsen fra  Kemiras / Superfos’ beskidte fortid udledt til Lillebælt – havet skal ikke være losseplads. 

Med udgangspunkt i det naturlige samarbejde på venstrefløjen i Fredericia har SF’s bestyrelsesmedlem i Spildevand og Energi, Marianne Thomsen for et par dage siden opfordret Enhedslistens Cecilie Roed Schultz til at  stille forslaget, da vi ikke selv har sæde i Byrådet. Skulle et sådant forslag blive vedtaget, må de berørte parter til at arbejde på en løsning, der filtrerer tungmetallerne fra, inden man igen udleder grundvand fra det gamle industriområde til Lillebælt.

Connie M. Jørgensen

Formand for SF Fredericia

Havepladsvej 142, Fredericia

Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen
22 dage siden

Er det ikke snart på tide, at kommunalbestyrelsen tager sit ansvar alvorligt. Lad os se om den “nye” borgmester kan håndtere dette problem?

hans thomassen
hans thomassen
21 dage siden

Helt enig.
Nu er det på tide vi fejer for egen dør. Vi har travlt med slam der klappes.
Men ligeså snart det er os selv går vi ikke af vejen for at misbruge naturen.
Vi kan ikke fortsætte af hensyn til vores efterkommere.
Det må vi standse i tide nu må det være slut. ref. John Mogensen.
Lad os nu gå forrest, vi har en historie som betyder at vi må gå forrest i denne kamp.