Siden de første vacciner mod covid-19 landede i Danmark i slutningen af 2020, har Penta Advokater, der bl.a. er specialiserede i ansættelsesret, fået flere henvendelser fra virksomheder, der ønsker viden om, hvilke muligheder de har for at pålægge medarbejdere at blive vaccineret mod smitten.

Må en arbejdsgiver pålægge sine medarbejdere at blive vaccineret?

– Virksomhedernes forespørgsler bunder i et reelt ønske om at mindske smitterisikoen blandt virksomhedens ansatte og derved også sikre, at risikoen for driftstab mindskes, i en tid hvor mange virksomheder i forvejen har været under et stort pres, siger advokat Martin Kjær fra Penta Advokater.

Efter arbejdsmiljølovgivningen har arbejdsgiver pligt til at sikre et sikkert arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Samtidigt har arbejdsgiveren ledelsesretten, hvilket betyder, at arbejdsgiver bestemmer, hvordan arbejdet udføres på arbejdspladsen. Der er imidlertid ikke gennemført en lovgivning om arbejdsgivers ret til at pålægge medarbejdere en pligt til at blive vaccineret mod COVID-19.

Hverken arbejdsmiljølovgivningen eller ledelsesretten er tilstrækkelig til, at en arbejdsgiver kan pålægge sine medarbejdere at blive vaccineret. Efter grundlovens regler om den personlige frihed og om den frie og lige adgang til erhverv, samt reglerne om religionsfrihed i menneskerettighedskonventionen, kan det nemlig modsat udledes, at arbejdstagere ikke kan pålægges en medicinsk behandling mod deres ønske uden et udtrykkeligt retsgrundlag.

Arbejdsgivers muligheder

Så længe der ikke er gennemført en lov om emnet, vil udgangspunktet være, at en arbejdsgiver ikke kan pålægge sine medarbejdere at blive vaccineret, eller for den sags skyld usagligt forskelsbehandle medarbejdere som følge af, at de ikke er blevet vaccineret.

– Arbejdsgiver må imidlertid gerne opfordre medarbejdere til at få vaccinen, ligesom arbejdsgiver gerne må give medarbejderne fri med løn til at komme til lægen og få vaccinen, siger advokat Martin Kjær og understreger, at arbejdsgiver som udgangspunkt ikke kan kræve, at medarbejderne oplyser, hvorvidt de har fået vaccinen eller ej.

Fakta om Penta Advokater

  • Penta Advokater arbejder med specialistkompetencer inden for privatret, erhvervsret og brancher. Læs mere om de specifikke kompetencer på vores website. 
  • Kontorer i byerne Esbjerg, Grindsted, Kolding, Ribe og Vejen 
  • Beskæftiger omkring 85 medarbejdere, hvilket gør Penta Advokater til en af region Syddanmarks største advokatvirksomheder 
0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer