Forside EP19 Kaffe, politik og dialog da kvinder mødtes til politisk debat

Kaffe, politik og dialog da kvinder mødtes til politisk debat

DEL
Politikerne kom tæt på vælgerne. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Er der noget bedre at bruge sin søndag på end politik? For mange er svaret ikke nødvendigvis ja, men når der bliver budt til debat, kaffe og dialog på Kurts Kaffebar, så er der mange der takkede ja.

Valget er i luften, plakater, debatter, flyers og bolcher møder man alle steder. Fredericia AVISEN har tidligere arrangeret en debat for de unge, men søndag eftermiddag tog vi det formelle ud af politikken og inviterede til dialog over en kop god kaffe på Kurts Kaffebar.

Chefredaktør Andreas Dyhrberg Andreassen bød velkommen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det er altid et sats når der inviteres til vælgermøde. Kandidaterne kan man, næsten da, altid lokke med på idéen, den helt store udfordring er at finde et publikum, der er klar til at indgå i politiske dialoger. Det var overhovedet ikke et problem, for allerede i god tid var der stuvende fyldt på Kurts Kaffebar.

Mændene var bortvist fra kaffebaren, men så kan man tale om livet bag en politisk hustru. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Der var kaffe på kanden, men det inviterede segment foretrak tydeligt den helt store sælger på en kaffebar: Cafe Latte. Ja faktisk var den mælkerige kaffedrik så populær, at vi næsten måtte i Føtex for at hente mere mælk.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Storsmilende kandidater var klar, tre kandidater til Folketinget og en enkelt til Europaparlamentet. Alle fire kvinder, der var klar til en god debat – en debat der blev startet med en kort indledning fra Chefredaktør Andreas Dyhrberg Andreassen, inden journalist Sabina Mehic tog styringen på de knap to timers debat.

Der blev stillet spørgsmål til panelet. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Debatten kom vidt omkring, men allerede fra første spørgsmål var nysgerrigheden fra de mange tilhørere tydelig. “I reklamerer med, at EU gør meget for os borgere, men hvad gør det egentlig?”.

Christel Schaldemose var hurtig på aftrækkeren med en kæk kommentar, “Hvor lang tid har vi?”, til grin på kaffebaren. Hun fik forklaret, at hun selv har tænkt ligesådan tidligere, men at hendes tolv år i EU har givet et helt andet blik – for EU er mange steder, det er i cremer, i madvarer – ja sågar emballagen til madvarer.

Politikerne kom tæt på vælgerne. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Øremærket barsel fik tilhørerne op af stolene, ikke fordi de ikke føler mænds barsel vigtigt, men fordi det, ifølge de fleste fremmødte, rammer skævt. “Det er jo lidt vildt, at EU kan bestemme over vores liv. Jeg har valgt min mand fordi vi får det til at fungere sammen, ikke for at EU skal få det til at fungere for os”, lød det fra sofaen, en holdning der gav flere anerkendende nik rundt i lokalet. Politikerne var da også hurtige til at erkende, at den EU-bestemte barsel ikke er endt som deres tanker, men samtidig slog de over en bred kam fast, at det er en vigtig kamp.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Debatten gik lystigt, og til tider også højt, men en ting jeg som politisk redaktør er rigtig glad for er, at på trods af tydelige politiske forskelligheder blev tonen holdt sober og konstruktiv.

Børnene tegnede flittigt under debatten. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg kan også tillade mig at være lidt stolt over det format der blev stablet på benene. Vi har, de fleste i hvert fald, set et hav af paneldebatter, hvor op mod tretten kandidater alle skal have ordet til hvert eneste spørgsmål, der får man ikke meget med fra debatten igen.

Susanne Eilersen, Dansk Folkeparti Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Med fire kandidater i intime rammer på Kurts Kaffebar kom politikerne tæt på vælgerne, de kom tæt på hvad en gruppe af Fredericias kvinder mener om alt fra barsel til klima og SV-regeringer.

Publikum var klar med mange gode spørgsmål. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg er også imponeret over ærligheden, både fra panel og publikum. Når der blev stillet spørgsmål var det langt de fleste gange med en personlig fortælling, en personlig erfaring med en problemstilling, som skal løses politisk.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Der var sygeplejersker og skolelærere til stede, to grupper der ofte bare skal ansættes en masse flere af, hvis altså man spørger politikerne. Hvis man spørger dem selv skal man starte med at give dem vi har bedre arbejdsvilkår.

Som politiker skal de sociale medier også opdateres, så er det godt at have taget en hjælpende hånd med. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg tror på, at den her debatform har givet både politikere og tilhører noget ekstra med hjem, at det har givet dem en større indsigt i de fire politiske partier og politikere der var inviteret med. Om det har flyttet stemmer er svært at sige, men jeg er sikker på at vælgerne træffer deres valg på et mere oplyst grundlag.

http://bit.ly/sofielindelecture
DEL