En lang valgkamp med to store valg kulminerer i dag, når der afholdes Folketingsvalg i Danmark på Grundlovens 170 års fødselsdag. Demokratiets festdag fejres på smukkeste vis, når vi vælgere har chancen for at vælge de 179 mennesker, der skal styre skibet i den kommende valgperiode. Derfor skal opfordringen lyde: STEM!

Hvem skal være statsminister i Danmark? Hvilket parti bliver størst? Får vi en SV-regering? En VSR-regering? En SVO-regering? Eller fortsætter den nuværende V-LA-K-regering? Skal Dansk Folkeparti være regeringsparti? Ja, der er mange spørgsmål, som vi kender svaret på efter valget, hvis det parlamentariske grundlag falder i hak. Gør det ikke, får vi måske svenske tilstande.

Men de spørgsmål må vi vente med at få svaret på. Her på Fredericia AVISEN vil vi takke de mange kandidater, som vi har talt med under valgkampen. De kandidater som har stillet op på alle døgnets tidspunkter og de kandidater, som har henvendt sig til os igen og igen, for at få deres budskaber ud.

Der skal også lyde en tak til jer læsere, og til de mange af jer, som vi har mødt på gader, stræder, arbejdspladser og hjem. Det har været en fornøjelse at høre jeres historier og fortælle dem til politikerne. Nogle gange under valget har vi talt om demokratiets tilstand, og det har for Fredericia AVISEN været et afgørende tema: At styrke vores demokrati. Det første valg gik godt. Stemmeprocenten steg markant, og vi talte rent magisk mere EU end nogensinde før med læserne, som også lyttede til politikerne, når vi præsenterede og debatterede med dem.

EU-projektet står dog over for fem afgørende år, hvor en ny retning for EU er altafgørende for borgernes tillid og accept af projektet, hvor skepsisen historisk slog gnister med BREXIT, og sendte chokbølger rundt i Europa, og tændte nej-bevægelser blandet med nationalisme, som aldrig før.

Folketingsvalget havde også et nyt fokus, hvor Socialdemokratiet fik spillet pensionsspørgsmålet ind før tid, men Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre blev enige udenom Socialdemokratiet, så en ny kurs måtte ligges, imens Lars Løkke Rasmussen slog kontra og bejlede til Mette Frederiksen for et samarbejde, for at sikre at hverken venstre eller højre fløjenes yderste partier får indflydelse. En ting er sikkert spændende bliver det at følge, hvem der skal lede Danmark de kommende år.

I dag er det så folketingsvalg, og hvem der bliver valgt ved vi om godt 40 timer, mens mandaterne er kendt i nat. Fredericia AVISEN er naturligivs med hele vejen og skulle I have spørgsmål, så vi vil bestræbe os på at svare så hurtigt som muligt. Vi vil besøge valgstederne, politikerne og bringe de seneste updates fra valget, så følg med på www.faavisen.dk hele dagen.

Og endelig: STEM!

-ada

http://bit.ly/sofielindelecture