Kvindelige Flisepudsere udi Fredericia pudsede lørdag deres flise ved Landsoldaten, hvor de også udnævnte Årets Kvinde 2015, som blev Jytte Kristensen. Desuden blev der uddelte støttemidler til ”Spise med Qvinderne” – et fællesskab for enlige kvinder.

Her er talen, som Jane Findahl holdt, da Jytte Kristensen blev udnævnt som Årets Kvinde 2015:

Kunstspiralen

Jytte gør et stort stykke frivilligt arbejde rigtig mange steder inden for Fredericias kultur og fritidslig.

En af de foreningerne, der nyder godt af Jyttes indsats er Kunstspiralen, der nu har adresse på Prinsessegade 39. Tidligere havde den til huse i Norgesgade i den gamle avlsbrugergård.

Kunstspiralen er en forening for kunstnere inden for billedkunst, skulptur, glas, keramik, smykker, foto, tegning, tekstil, træ med mere.

Foreningen driver Galleri, udlejer kunst til virksomheder, afholder forskellige aktiviteter for at fremme kendskabet og udbredelsen af kunst samt at inspirere og støtte kunstnere i deres udfoldelse.

Jytte er som frivillig den praktiske, der samler alle trådene. Hun er altid nærværende og den alle naturligt henvender sig til med spørgsmål, praktiske ting og problemer af enhver art.

Da foreningen af økonomiske årsager var nødt til at flytte fra Norgesgade til et billigere lejemål i Prinsessegade var Jytte, som foreningens næstformand, straks med på at se det positive i situationen. Det giver nogle enestående muligheder for os, var en af hendes replikker.

Agenda 7000

Jytte Kristensen var i 2007 medstifter af Agenda 7000, hvis formål var at lave kunsttiltag, som skulle supplere de eksisterende kulturforeningers arbejde.

Visionen har været, at Fredericia på landkortet som en by med gode kunstudstillinger.

Jytte var fra starten aktiv i den første udstilling med billedkunstneren Jens Galschiøts skulpturer i Kastellet

I 2008 kom udstillingen: ”Fra virkelighed til fantasi” op med værker udlånt af private virksomheder og offentlige institutioner i Fredericia.

I 2009 var det udstillingen ”Minefelt 7000” med ni samtidskunstnere, der var på dagsordenen. Jytte havde her sammen med sin mand Karsten inviterede flere af de unge kunstnere fra Berlin til at bo hos dem og sørgede for, at alle kunne mødes hos dem til fællesspisning.

Igen var Jytte altid den, der var parat til at finde praktiske løsninger, når der opstod problemer. Og det gjorde der altid.

Jytte har sin egen helt specielle værktøjskasse, som hurtig kommer i brug. Hænder arbejder lynhurtigt, mens hovedet hele tiden er i gang med at løse det næste problem.

Hvis tingene ikke er i værktøjskassen, har en Jytte en bil, der rummer lidt af hvert. Hvis der stadig mangler noget, så skaffer Jytte det, fordi hun har utallige gode forbindelser.

Denne fantastiske evne til at yde hjælp på alle plan var også en del af Jyttes imponerende indsats med udstillingen i 2011 ”Voldens dilemma”, som Agenda 7000 lavede i samarbejde med Fredericia Krisecenters Støtteforening.

Udstillingen var arrangeret forskellige steder på eller i nærheden af Volden. Det var i Krudttårnet, Kongensgade 111, Bunkermuseet og den gamle vagtbygning ved Kongens Port.

Hovedattraktionen var Jacob Holdts amerikanske billeder bl.a. af Ku Klux Kan med spørgsmålet: Hvordan kan man elske Ku Klux Kan?

En af anmeldelserne om udstillingen lød, at man måtte tage hatten af dette initiativ styret af kløgtige og engagerede kvinder.

Al overskuddet fra udstillingen gik til Støtteforeningens arbejde til fordel for voldsramte kvinder.

Jytte har også været initiativtager til rundvisninger på Kemira, inden den blev nedrevet. Ligeledes har hun været med til at arrangere udflugter til Jens Galschiøts værksted i Odense.

Madsby Legeparks Venner

Madsby Legepark en kendt af såvel børn og som voksne i Fredericia. Men ikke alle kender de mange frivillige, der arbejder bag kulisserne for at få det hele til at fungere. Det gælder bl.a. ved de årlige markeder – kræmmermarkedet og julemarkedet.

En af de frivillige er Jytte, der er med i det hele. Også når der skal findes nye frivillige. Så kan man f.eks. læse, at Jytte i Lokalavisen slår et slag for at folk til at melde sig til at stå ved tombolaen:

”Det er en sjov tjans at stå i tombolaen. Man bliver i godt humør, for man møder virkelig mange glade mennesker – både børn og voksne”, lød det i citatet.

En typisk Jytte-måde med altid at tænke og udtrykke sig positivt på.

Grønlandske plejebørn

I mange år har Fredericia Kommune haft Jakobshavn i Grønland som venskabsby. Det betyder bl.a., at der siden 1969, hvert år er kommet grønlandske børn, der i knap to måneder skal bo hos en familie i området og samtidig gå i skole.

Også her har Jytte og hendes mand ydet en stor indsats ved at tage ikke bare èt men gerne to børn af gangen.

Jytte har i perioder været på en særlig liste af trofaste støtter, som Grønlandsudvalget har kunnet kontakte, når det kneb med at få plejefamilie. Her har Jyttes motto været, at der ikke skal siges nej til dem. Der må findes en løsning, og vi står klar, når det kniber allermest.

Nogen gang har det været ugen før børnene skulle komme, at der er kommet henvendelse til Jytte. Men aldrig har der lydt knubbede ord i den forbindelse.

Børnene har altid haft det fantastisk godt hos Jytte og Karsten. De er blevet taget med rundt i Fredericia kulturverden, men de boede der. For Jytte er ikke den, der svigter sit frivillige arbejde, selv hun påtager sig nye opgaver.

Museernes skoletjeneste

Som en del af sine mange frivillige opgaver, har Jytte også syet for Museerne i Fredericia. Hvis skoletjenesten stod og skulle bruge flere tornystre til rollespillene på Volden, har Jytte været den, der gik i gang med symaskinen.

Skonnerten Marta

Som om de mange frivillige arbejdsopgaver i Fredericia ikke var nok, så tager Jytte også gerne en tur til Vejle for sammen med andre at arbejde for skonnerten Martha.

Jytte kan noget både med reb, træ og kompas.

Lønnet arbejde?

Når man nævner de mange frivillige opgaver, som Jytte gennem årene har haft, kan man med rette spørge, om hun overhovedet har haft tid til at have et lønnet arbejde ved siden af?

Men det har hun.

Først var der butikken PUSI på Nørre Voldgade, hvor der blev syet grønlandske ting af materiale direkte fra Grønland, hvor Jytte har arbejdet i en kort periode.

Senere blev butikken droppet til fordel for et sekretærjob på genoptræningscentret. Det var herfra Jytte blev pensioneret.

Konklusion

Det frivillige har fyldt meget og gør det stadig, selv om Jytte nu skal bruge tid på sin nærmeste familie.

Jytte er ikke en person, der arbejder for selv at komme i centrum. Hun arbejder bare. Effektivt og konstruktivt for at tingene skal lykkes.

Jytte er helt usædvanlig behagelig at arbejde sammen med. Dels på grund af overblikket og dygtigheden, men også på grund af en yderst behagelig samarbejdsform, hvor der er altid er respekt for andre og overskud til være i fællesskab med andre.