Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Fredericia holdt mandag pressemøde på Meldahls Rådhus, hvor de blandt andet orienterede om den kommende landsindsamling og så fortalte Jytte Møller om hendes egen personlige oplevelse med kræft.

Slagets gang styrede lokalformand Annemarie Mogensen. Efter hun havde budt velkomme tog 2. Viceborgmester Ole Steen Hansen ordet og sagde:

“Traditionen tro mødes vi her. Jeg er glad for at være med til at vise vi støtter jer. I er et eksempel på de mange frivillige kræfter i Fredericia som er med til at gøre en ekstra indsats, og det gør en kæmpe forskel.”

Ole Steen Hansen er glad for det arbejde Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling laver. (Foto: Fredericia AVISEN)

“Hver tredje i Danmark bliver ramt af kræft og hvert år får 38.000 konstateret kræft. Gudskelov er vi blevet dygtige til at kurere det, og overlevelsen af kræften er blevet bedre, og det skyldes ikke mindst de midler som der kommer til forskningen. Det har I store aktier i.”

“Vi kan ikke undvære jeres arbejde i Fredericia. I giver giver støtte og håb til de syge og pårørende. Det er især hårdt at være pårørende til en der er slemt ramt af kræften og det forbedrer livsværdien hos dem,” sagde Ole Steen Hansen.

Asger Veje er ny kampagneleder. (Foto: Fredericia AVISEN)

Efter Ole Steen Hansens velkomst orienterede den nye kampagneleder, Asger Veje, om landsindsamlingen 2020.

“Min egen historie med Kræftens Bekæmpelse startede for fire år siden, hvor jeg hjalp i vestbyen.Richard sagde, at der nok snart manglede en kampagneleder, men han fortsatte i fire år. Da han stoppede fik han mig overtalt til at sige ja,” sagde Asger og fortalte om faktuelle ting om indsamlingen.

“I alt har vi omkring 27.000 hustande i Fredericia, og de er fordelt på 374 ruter. Sidste år havde vi 400 indsamlere fordelt på 300 voksne og 100 børn. I alt fik vi samlet 306.000 kroner ind, og i hele landet blev der indsamlet 36 millioner kroner.”

Jytte Møller fortalte sin historie om kræft. (Foto: Fredericia AVISEN)

Fik depression efter kræftforløb

60-årig Jytte Møller er kræftramt, og hun var inviteret til at komme og fortælle sin historie i forhold til sit forløb.

“I 2017 gik jeg til læge med hvad jeg troede var en hæmoride, og så gik det stærkt. Jeg kom til en kikkertundersøgelse en fredag, og tirsdagen ugen efter fik jeg efter en samtale at vide, at jeg havde endetarmskræft. De var effektive på Vejle Sygehus og de var positive, men det var et chok at få at vide, og det skulle man lige sluge.”

Ole Nikolajsen er ambassadør for Kræftens Bekæmpelse. Her ses han mens han lytter til Jyttes fortælling. (Foto: Fredericia AVISEN)

“Jeg kom hele møllen igennem og fik 28 gange stråler. Det startede jeg med i slutjanuar. Efter en masse smerter begyndte jeg at hele op. I maj, da jeg blev scannet, blev jeg erklæret rask. Alle jublede, undtagen mig selv. Jeg faldt jeg sammen og blev så trist og ked af det. Jeg er typen, der er tjekker sådan noget, og jeg fandt ud af det var normalt.”

“Jeg fik konstateret kræft igen efterfølgende og måtte starte forfra. Jeg kom til samtale og fik at vide, at jeg skulle have fjernet endetarmen. Jeg kom derfor på Aarhus Universitetshospital, og det var ikke rart. Der faldt min verden sammen.”

Der blev lyttet til Jyttes fortælling. (Foto: Fredericia AVISEN)

“I august 2019 meldte jeg mig rask til min arbejdsgiver. Da jeg skulle op at arbejde fem dage i ugen fik jeg det dårligere og dårligere. Derfor kontaktede jeg min læge, og hun sagde, at det var en normal reaktion. Hun anbefalede, at jeg blev på fire dage i ugen, men min arbejdsgiver sendte mig hjem fra arbejde indtil, at jeg kunne være på fuldtid. Det slog mig virkelig ud, da jeg havde kæmpet for at komme tilbage.”

“Jeg endte med at få medicin mod depression, og det får jeg stadig. I dag går jeg på syv forskellige hold i fitness og går med hunden hver dag,” fortalte Jytte, der starter på arbejde igen d. 1. april.

Connie Lindholm. (Foto: Fredericia AVISEN)

Fare for aflysning af indsamling

Connie Lindholm fra Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Fredericia orienterede om Navigator-ordningen, som hun er blevet en del af, da hun har fået mere tid.

“Det er en støttende person, der koordinerer sammen med den kræftramte og tager på sygehus til samtaler med patienten, og laver en plan for det med de forskellige ting. Det er særligt henvendt til socialt sårbare. Ingen skal stå alene med kræft, hvis du ikke har familie medlemmer du kan støtte dig opad er det vanskeligt,” sagde Connie og fortsætter:

“I øjeblikket har jeg en patient, der ikke er dansk, men taler sproget nogenlunde. Der kan jeg se, at det giver en stor værdi at være med på sygehuset og tage med til samtale, og så tale med vedkommende igen bagefter. Patientens hoved kan blive fyldt med alt muligt, og så prøver man at bringe tryghed i stedet. Man kan bestille kørselsordning, hvis der er behov for det og andre ting, der kan være støttende.”

Efter Connies snak om Navigator-ordnijngen fik Ulla Schmidt Kristensen ordet og talte om en café for senfølger efter kræft.

“Jeg har selv haft kræft i halsen, men har det ikke mere. I 2017 blev mine tænder dårligere efter strålebehandling, og i den forbindelse mødte jeg en person, der ville mødes. Da vi var færdige fortalte om hun senfølger foreningen,” forklarede Ulla.

Man kan læse mere om Senfølgerforeningen her.

Slutteligt var ordet frit, og grundet coronavirussen blev der talt om, der var mulighed for en aflysning af årets landsindsamling. Det er der selvsagt, men det er op til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse at tage stilling til den slags.

Ingen hos Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Fredericia ved noget om eventuelle alternativer datoer.

Leave a Reply