Torsdag aften havde Jyske Bank inviteret til kundearrangement på Fredericia Teater i Lille Sal, der dannede rammen om en magisk aften, hvor der var oplæg fra teaterchef Søren Møller, projektdirektør i Kanalbyen, Tim E. Halvorsen, og Jyske Banks Jan Bennedgaard og slutteligt lækker mad fra Restaurant Ros.

En torsdag aften i Lille Sal i flotte rammer. Det mødte de fremmødte af Jyske Banks kunder fra klokken 18:00 og frem til omkring klokken 21:15.

Normalt bruges Fredericia Teater til en forestilling, hvor den røde løber er rullet ud. Formålet var et andet, da Jyske Bank havde inviteret indenfor til nogle hyggelige timer.

Efter at være blevet modtaget af blandt andet Jyske Banks afdelingsdirektør, Pernille Kærgaard, gik turen ind i Lille Sal, hvor der var sat borde op og ude i siden var der linet drikkevarer op ad libitum.

Aftenens madleverandør, Restaurant Ros, startede ud med at sætte lækre appetizere på bordet, som senere blev fulgt op af en buffet, der sendte de fremmødte i himlen.

(Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN)

Med rammerne på plads bød Pernille Kærgaard velkommen til teaterchef Søren Møller, som var på hjemmebane og fortalte om Teatrets rivende udvikling.

“For ni år siden, da jeg tiltrådte, havde vi 15.000 tilskuere igennem og til sammenligning havde vi 270.000 tilskuere sidste år. Væksten har været fantastisk, og det har ført en masse godt med sig, men man skal følge med og vokse i det. En af vores udfordringer er vores fysiske faciliteter, da vores nuværende rammer ikke kan følge med potentialet.”

“Vi solgte alene i Fredericia 90.000 billetter til Tarzan. Da vi fik Europapremieren på Aladin grinte folk, da jeg sagde, at jeg kunne sælge 30.000, og det er dejligt, at det skete. Vi er vokset og er nu en mellemstor virksomhed med en omsætning på 100 millioner kroner.”

“Fredericia Teater er allerede en dynamo og en driver. Der er fyldt på restauranterne hele vejen rundt, og vi har et godt samarbejde med dem. Tanken er at skabe en turistdestination, og den største og vildeste forandring vil være, at vi spiller i repoteair, som betyder, at Klokkeren spiller fredag aften og Tarzan lørdag eftermiddag. Klokkerne tog to måneder at bygge her første gang , og til sammenligning tog det dem tre timer at bygge det op i Operaen i Göteborg, hvor det endda var en større scenografi.”

Det sagde Søren Møller blandt andet inden det var tid til spørgmsål fra salen, hvor der blev spurgt ind til planerne for et nyt Teater.

“Der er arbejdet på et nyt teater i mange år, og der er foretaget et hav af undersøgelser, der ligger til grund for det rigtige hus. Vi har indhold, og vi ved hvad huset skal kunne. Jeg har ikke talt æstetik endnu, men det er væsentligt og en attraktiv faktor. Det er dog ikke det væsentligste. Det er derimod det vigtigste, at vi leverer på det niveau vi har, og gerne bliver endnu bedre. Byrådet har vedtaget et forlig, som gør, at der er nedsat en teaterfond. I forhold til et nyt teater er vi i funding, og når det sker, så går det hurtigt,” svarede Søren Møller og kom ind på en mulig placering:

“Der er forskellige ting i spil, og det er ikke endeligt besluttet endnu, men Kanalbyen er både min og deres drøm. Vi vil gerne placeres der, og jeg håber på en placering, som gør, at vi får et kulturfyrtårn som Teatret.”

(Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN)

Moderne urbane Kanalby

Næste oplæg kom fra Projektdirektør i Kanalbyen, Tim E. Halvorsen, som fortalte om Kanalbyen, der er i fuld gang med at skyde op med det ene projekt efter det andet, men først kom Projektdøren ind på den spæde start med Kanalbyen.

“Tiden var løbet fra Kemira og Voss, og man skulle fuldende den gamle renæssance byplan for Fredericia. En del af den gamle plan har vi taget til os og er ved at gøre færdig. Vi har afskaffet nogle ting fra industriens højborg, og vi har genskabt Sønder Vold som en moderne bypark, hvor vi tager historien ind. Pladserne er de gamle bastioner, og vi har nyfortolket nogle ting og taget dem med ind. Kanalbyen er en central del af at kunne færdiggøre planerne, som rummer moderne og urbane kvaliteter.”

“Hele idéen er at lave en blandet bydel. Hvis man går ned i Kanalbyen, når vi er færdige, vil man kunne se butikker, kultur, kontor, bolig og offentlige institutioner blandet sammen. 24 timer i døgnet vil der være liv der.”

Tim E. Halvorsen kom også ind omkring Søren Møllers kommentar om et nyt Teater i Kanalbyen.

“Vi arbejdet med en placering langs vandet, men det skal være den rigtige beslutning. Vi har analyseret på hvor Teatret kan ligge, så grundlaget er der. Når pengene er der, kan vi træffe en beslutning,” sagde han og kom ind på andre emner omkring Kanalbyen:

“Vi arbejder på et ny Campus, som skal ligge i Kanalbyen. Vi ved fra andre byer, at når man samler sådanne kræfter og tænker moderne faciliteter, får man meget mere ud af det. Det giver et bedre miljø til både undervisere og elever.

“De næste mange år vil der være krydstogtsanløb, så det bringer os også på landkortet. De støjer og sviner, så vi skal finde et nyt sted at være om nogle år. På sigt skal der findes en løsning, men det kan være at skibene sejler på noget andet til den tid og det derfor løser sig selv.”

“Vi vil gerne have opgraderet lystbådhavnen så den bliver en velfaciliteret gæstesejlehavn. Hvis vi kan det i samarbejde med havnen og Kommunen, vil vi gerne have, at beboerne i Kanalbyen kunne have skibe liggende. Vi vurderer, at 10-15.000 vil kunne komme op i byen, hvis det sker.”

(Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN)

Man får penge for at låne

Efter en kort pause, hvor der blev strukket ben og der blev hentet drikkevarer, var det tid til aftenens sidste oplæg, som kom fra Jyske Banks Jan Bennedsgaard, der fortalte om renten, der i dag er negativ.

“Vi har skæv ryg af at slæbe bøger ud, fordi vi skal vænne os til negative renter. Da jeg læste på Handelshøjskolen for 25 år siden læste jeg ikke meget om det, så det er en ny verden. Nogen skal snart til juleaften og det kan godt være der er nogen af de ikke så gamle
i selskabet, som spørger om dengang man fik positive renter.”

“Man kan låne en ti-årig rente til minus. Dvs. at man får penge for at låne, og det er en stor gavebod at få finanseret. Det kan virke mystisk og mærkeligt.”

“Vi har alle set tendensen, som er historisk. Vi skal tilbage og kigge på 1875. Renten har aldrig været lavere. -0,75 landede den på for nylig i Nationalbanken, det er det vi får som bank, når vi sætter dem derovre.”

“Man har muligheden for at lægge lån om, da mange har betalt 5 og 10 % i lån. Det er blevet billigere, og det er en af fordelene, da man kan komme ned og få en halv til en hel procent i lån. Det er noget af det vi har travlt med hos os for tiden,” sagde Jan Bennedsgaard.

(Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN)

En tur i himlen

Med en masse indtryk fra Søren, Tim og Jan, så var det blevet tid til at få noget helt andet ind, nemlig aftensmad, som blev sat på bordet af Restaurant Ros, der havde lavet en lækker buffet til enhver smag.

Der var blandt andet rejer, grisekød og andet godt til ganen, som sendte Jyske Bank-kunderne i himlen, og som toppen af kransekagen kom der en himmelsk æblekage til dessert.

Efter en omgang lækker mad og snak ved bordene gik folk glade hjem klokken 21:15, efter en aften i magiske rammer.

https://www.facebook.com/menyfredericia/

SKRIV EN KOMMENTAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her